Legumele care contribuie la scăderea tensiunii arteriale. De ce este importantă alimentația în gestionarea hipertensiunii

O dietă echilibrată, bogată în legume, poate avea un impact semnificativ asupra reducerii tensiunii arteriale și îmbunătățirii sănătății cardiovasculare, conform unui studiu...
Un studiu recent publicat în BMC Medicine a constatat că legumele crucifere, precum broccoli și varza kale, reduc nivelul tensiunii arteriale mai bine decât legumele rădăcinoase, precum cartofii dulci și morcovii.
Hipertensiunea arterială, care afectează aproape jumătate dintre adulți, poate crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Experții sugerează o dietă sănătoasă, inclusiv un consum crescut de legume și o reducere a consumului de sodiu, pentru a ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
Legumele crucifere pot fi o alegere sănătoasă pentru persoanele cu hipertensiune arterialăți. Hipertensiunea arterială este definită ca având o tensiune arterială crescută mai mare de 130/80 sau luând un medicament antihipertensiv.
Hipertensiunea arterială, denumită adesea „ucigașul tăcut”, contribuie la creșterea riscului de boli de inimă și de accident vascular cerebral. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a fundamenta eventualele recomandări de reducere a poverii bolilor cardiovasculare asupra sănătății publice.
Legumele și tensiunea arterială
Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Institutul de Cercetare pentru Nutriție și Inovație în Sănătate al Universității Edith Cowan a urmărit să studieze efectul consumului de legume asupra tensiunii arteriale.
Studiul a implicat 16 femei și doi bărbați cu vârste cuprinse între 56 și 72 de ani, cu niveluri ușor ridicate ale tensiunii arteriale. Participanții au fost împărțiți aleatoriu într-un grup activ sau de control și au primit o intervenție dietetică de patru săptămâni.
În timpul intervenției, participanții au consumat patru porții de supă conținând 40% broccoli, 25% conopidă, 25% varză și 10% varză kale. Grupul de control a consumat aceeași cantitate de supă conținând 40% cartofi, 30% dovleac, 20% morcov și 10% cartof dulce.
Participanții din fiecare grup au mâncat același prânz și aceeași cină, care includeau între una și patru porții de legume, și au consumat micul dejun și gustările obișnuite.
Studiul a constatat că consumul de legume crucifere a dus la scăderea semnificativă a tensiunii arteriale sistolice în comparație cu legumele rădăcinoase și de dovleac la acești adulți.
În medie, grupul care a consumat legume crucifere a avut o reducere de 2,4 mmHg a TAS, ceea ce s-ar putea traduce printr-un risc cu 5% mai mic de evenimente cardiovasculare majore. Între timp, cei din grupul de legume rădăcinoase și-au redus tensiunea arterială cu o medie de 0,7 mmHg.
Cu toate acestea, studiul are mai multe limitări, inclusiv dimensiunea sa mică și populația formată în principal din femei albe, care ar putea să nu se aplice unei populații mai largi. În plus, doar 72% dintre participanți au respectat instrucțiunile și este posibil ca participanții să își fi dat seama de repartizarea lor în grup datorită culorii și aromei supelor de legume.
Foto: Freepik @KamranAydinov
Avantajele legumelor crucifere
Un studiu a constatat că legumele crucifere conțin vitaminele C, E și K, care oferă beneficii antioxidante și antiinflamatorii care susțin reglarea tensiunii arteriale. Constatările sugerează că legumele crucifere pot avea, de asemenea, efecte benefice asupra tensiunii arteriale, deoarece conțin fitonutrienți precum glucosinolații și izotiocianații.
Cu toate acestea, studiile anterioare au găsit rezultate inconsistente la om. Studiul sugerează, de asemenea, că legumele crucifere pot susține și sănătatea intestinului, coagularea sângelui și sistemul imunitar.
Constatările sugerează că legumele crucifere pot fi benefice pentru reglarea tensiunii arteriale, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste rezultate.
Așternative pentru scăderea tensiunii arteriale
Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), care include grupuri de alimente sănătoase și antiinflamatoare, precum fructele, legumele, cerealele integrale și carnea de pasăre, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale la persoanele cu tensiune arterială crescută.
Se recomandă ca persoanele cu tensiune arterială normală să urmărească mai puțin de 2 300 mg de sodiu pe zi, în timp ce cele cu tensiune arterială ridicată să urmărească mai puțin de 1 500 mg.
Factorii de stil de viață, cum ar fi evitarea fumatului sau a consumului excesiv de alcool, exercițiile fizice regulate, gestionarea stresului prin tehnici precum respirația profundă, meditația, yoga sau mindfulness, și obiectivul de a dormi între șapte și nouă ore pe zi, împreună cu o oră de culcare constantă, limitarea timpului petrecut în fața ecranului și evitarea cofeinei la sfârșitul zilei, pot contribui, de asemenea, la reducerea tensiunii arteriale.
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
Care este tensiunea arterială normală?
Inima ta ar putea îmbătrâni mai repede decât crezi. Vezi dacă ești în pericol
Inima ta ar putea îmbătrâni mai repede decât crezi. Vezi dacă ești în pericol.
Colesterolul mărit nu înseamnă automat risc de infarct, arată un nou studiu
Ce trebuie să știi dacă ai colesterolul mărit. Face diferența dintre viață și moarte.
Un aditiv din plastic, asociat cu peste 356.000 de decese cauzate de bolile de inimă
Aditivul găsit la orice pas, asociat cu decesele din cauze cardiovasculare. Crește dramatic inflamația din organism.
Greșeala zilnică ce ne distruge inima. Dr. Victor Costache: ASTA provoacă bolile de inimă și cancerul!
Boala care a crescut cu 450% și afectează tot mai multe persoane
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Timpul petrecut în fața ecranelor crește riscul de boli de inimă
Exces de decese cardiace post-COVID. Situația nu revine la normal
Val de decese după pandemia de COVID. Epidemia invizibilă care te omoară după pandemie.
Patru schimbări care reduc colesterolul mai eficient decât statinele, potrivit unui cardiolog
Patru schimbări care reduc colesterolul mai eficient decât statinele.
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Sănătatea inimii încetinește îmbătrânirea creierului și reduce riscul de demență
Riscul uriaș cu care se confruntă cardiacii. Boala fără vindecare pe care o pot dezvola.
Tratamentul cardiacilor, modificat. Factorul surpriză care scade tensiunea și reduce internările
Cea mai ieftină pastilă pentru inimă. Îmbunătățește circulația sângelui, scade tensiunea și previne aritmiile
Aceasta este cea mai ieftină pastilă care protejează inima de infarct. Și nu, nu este este aspirina.
Bacteriile din gură care pot declanșa atacuri de cord
Aspartamul, asociat cu riscuri cardiovasculare. Crește semnificativ nivelul de insulină. Favorizează formarea plăcilor arteriale
Periuța de dinți poate provoca infarct. Cum poate gura să îți omoare inima și să îți infecteze corpul
Ce înseamnă când îți auzi sunetul inimii. Cât de periculos este, de fapt
Cum să previi și să tratezi hipertensiunea, potrivit ghidurilor actualizate
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Antioxidantul care poate preveni degradarea inimii. Descoperirea făcută de medicii japonezi
Acest antioxidant poate preveni degradarea inimii.
Apa poate duce la creșterea colesterolului. Ce se întâmplă, de fapt, în organism
Colesterolul ridicat și riscurile bolii arteriale periferice. Semnele care nu trebuie ignorate
Mirosul fatal al colesterolului ridicat. Simptom banal poate semnala o boală periculoasă