Legumele care contribuie la scăderea tensiunii arteriale. De ce este importantă alimentația în gestionarea hipertensiunii
O dietă echilibrată, bogată în legume, poate avea un impact semnificativ asupra reducerii tensiunii arteriale și îmbunătățirii sănătății cardiovasculare, conform unui studiu...
Un studiu recent publicat în BMC Medicine a constatat că legumele crucifere, precum broccoli și varza kale, reduc nivelul tensiunii arteriale mai bine decât legumele rădăcinoase, precum cartofii dulci și morcovii.
Hipertensiunea arterială, care afectează aproape jumătate dintre adulți, poate crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Experții sugerează o dietă sănătoasă, inclusiv un consum crescut de legume și o reducere a consumului de sodiu, pentru a ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
Legumele crucifere pot fi o alegere sănătoasă pentru persoanele cu hipertensiune arterialăți. Hipertensiunea arterială este definită ca având o tensiune arterială crescută mai mare de 130/80 sau luând un medicament antihipertensiv.
Hipertensiunea arterială, denumită adesea „ucigașul tăcut”, contribuie la creșterea riscului de boli de inimă și de accident vascular cerebral. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a fundamenta eventualele recomandări de reducere a poverii bolilor cardiovasculare asupra sănătății publice.
Legumele și tensiunea arterială
Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Institutul de Cercetare pentru Nutriție și Inovație în Sănătate al Universității Edith Cowan a urmărit să studieze efectul consumului de legume asupra tensiunii arteriale.
Studiul a implicat 16 femei și doi bărbați cu vârste cuprinse între 56 și 72 de ani, cu niveluri ușor ridicate ale tensiunii arteriale. Participanții au fost împărțiți aleatoriu într-un grup activ sau de control și au primit o intervenție dietetică de patru săptămâni.
În timpul intervenției, participanții au consumat patru porții de supă conținând 40% broccoli, 25% conopidă, 25% varză și 10% varză kale. Grupul de control a consumat aceeași cantitate de supă conținând 40% cartofi, 30% dovleac, 20% morcov și 10% cartof dulce.
Participanții din fiecare grup au mâncat același prânz și aceeași cină, care includeau între una și patru porții de legume, și au consumat micul dejun și gustările obișnuite.
Studiul a constatat că consumul de legume crucifere a dus la scăderea semnificativă a tensiunii arteriale sistolice în comparație cu legumele rădăcinoase și de dovleac la acești adulți.
În medie, grupul care a consumat legume crucifere a avut o reducere de 2,4 mmHg a TAS, ceea ce s-ar putea traduce printr-un risc cu 5% mai mic de evenimente cardiovasculare majore. Între timp, cei din grupul de legume rădăcinoase și-au redus tensiunea arterială cu o medie de 0,7 mmHg.
Cu toate acestea, studiul are mai multe limitări, inclusiv dimensiunea sa mică și populația formată în principal din femei albe, care ar putea să nu se aplice unei populații mai largi. În plus, doar 72% dintre participanți au respectat instrucțiunile și este posibil ca participanții să își fi dat seama de repartizarea lor în grup datorită culorii și aromei supelor de legume.

Foto: Freepik @KamranAydinov
Avantajele legumelor crucifere
Un studiu a constatat că legumele crucifere conțin vitaminele C, E și K, care oferă beneficii antioxidante și antiinflamatorii care susțin reglarea tensiunii arteriale. Constatările sugerează că legumele crucifere pot avea, de asemenea, efecte benefice asupra tensiunii arteriale, deoarece conțin fitonutrienți precum glucosinolații și izotiocianații.
Cu toate acestea, studiile anterioare au găsit rezultate inconsistente la om. Studiul sugerează, de asemenea, că legumele crucifere pot susține și sănătatea intestinului, coagularea sângelui și sistemul imunitar.
Constatările sugerează că legumele crucifere pot fi benefice pentru reglarea tensiunii arteriale, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste rezultate.
Așternative pentru scăderea tensiunii arteriale
Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), care include grupuri de alimente sănătoase și antiinflamatoare, precum fructele, legumele, cerealele integrale și carnea de pasăre, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale la persoanele cu tensiune arterială crescută.
Se recomandă ca persoanele cu tensiune arterială normală să urmărească mai puțin de 2 300 mg de sodiu pe zi, în timp ce cele cu tensiune arterială ridicată să urmărească mai puțin de 1 500 mg.
Factorii de stil de viață, cum ar fi evitarea fumatului sau a consumului excesiv de alcool, exercițiile fizice regulate, gestionarea stresului prin tehnici precum respirația profundă, meditația, yoga sau mindfulness, și obiectivul de a dormi între șapte și nouă ore pe zi, împreună cu o oră de culcare constantă, limitarea timpului petrecut în fața ecranului și evitarea cofeinei la sfârșitul zilei, pot contribui, de asemenea, la reducerea tensiunii arteriale.
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
-
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp26.11.2025, 16:45
Exces de decese cardiace post-COVID. Situația nu revine la normal
Val de decese după pandemia de COVID. Epidemia invizibilă care te omoară după pandemie.
Patru schimbări care reduc colesterolul mai eficient decât statinele, potrivit unui cardiolog
Patru schimbări care reduc colesterolul mai eficient decât statinele.
EXCLUSIV Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
Tratamentul cardiacilor, modificat. Factorul surpriză care scade tensiunea și reduce internările
Semnele hipertensiunii pe care le poți observa în ochi. Cum să îți reduci nivelul acesteia
Trucul banal care scade rapid hipertensiunea arterială
Trump, diagnosticat cu insuficiență venoasă cronică după apariția unor vânătăi pe mână. Cum se manifestă boala
Schimbări radicale în tratarea colesterolului și riscului cardiovascular
Apa poate duce la creșterea colesterolului. Ce se întâmplă, de fapt, în organism
Ce trebuie să știi dacă ai burtă. Medicii, semnal de alarmă
Un test simplu poate prezice mai bine riscul de boli cardiovasculare decât cel standard
Bolile de inimă, diagnosticate diferit. Testul privind valoarea colesterolului nu mai este de actualitate.
Testul rapid și banal care îți arată dacă ai probleme cardiace. Diagnostic precis în câteva minute
Edemul periferic, simptom cardiac ignorat de peste 50% dintre pacienți
Simptomul banal al bolii cardiace. Nu este durerea în piept, dar e un mare semnal de alarmă
Cum să previi și să tratezi hipertensiunea, potrivit ghidurilor actualizate
Deficitul de vitamina D crește riscul de infarct
Sindromul Wolff-Parkinson-White, afecțiune cardiacă tăcută. Poate rămâne ascunsă până la bătrânețe
Sindromul Wolff-Parkinson-White este o afecțiune cardiacă tăcută. Poate rămâne ascunsă până la bătrânețe.
Colesterolul mărit nu înseamnă automat risc de infarct, arată un nou studiu
Ce trebuie să știi dacă ai colesterolul mărit. Face diferența dintre viață și moarte.
Virusul respirator sincițial (VRS) poate crește riscul cardiac
Regula 80/20, soluția propusă de nutriționiști pentru reducerea colesterolului
Regula 80/20 este soluția propusă de nutriționiști pentru reducerea colesterolului. Ce presupune, de fapt, această regulă.
Semnul banal care îți arată că ai o boală cardiacă mortală
Raportul talie-înălțime, un predictor eficient al riscului cardiac
Tensiunea arterială la copii: de ce trebuie verificată încă din școala primară
Cum să îți reduci ritmul cardiac de repaus și de ce este important
Cum să îți reduci ritmul cardiac de repaus și de ce este importantă valoarea.
