Avocado, printre alimentele care ne binedispun. Nutriționist: Cu cât consumăm mai des, cu atât vom avea...
Starea de bine se poate obține dintr-o alimentație echilibrată. Ce trebuie evitat pentru a nu cădea în capcana produselor ce aduc bucurie doar pe moment.
Este deja cunoscut faptul că de multe ori ne refugiem în mâncare pentru a ne crea o stare de bine sau pentru a trece mai ușor de momentele complicate ale vieții. Însă nu tot ceea ce mâncăm ne și face bine, pe termen lung, ba chiar putem avea probleme mai mari după ce trece efectul dat de ”ceva dulce” sau ”ceva gustos”.
”Există o zicală care spune că Suntem ceea ce mâncăm și asta definește foarte bine legătura dintre alimentație și starea generală a organismului. Practic, cu cât consumăm mai multe alimente calitative, bogate în nutrienți, în vitamine și minerale, cu atât ne așteptăm ca starea de sănătate și starea de bine să fie mai valoroase, mai importante, să fie mai prezente. Însă există și o serie de alimente care păcălesc organismul cum că ar fi sănătoase, datorită aditivilor și compoziției lor, și acelea oferă o stare de bine pe moment, când le consumăm, însă ulterior fac rău organismului și ajungem să ne simțim rău și să nu mai experimentăm acea stare de bine și de bucurie”, a explicat dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, la ”Tinerețe fără bătrânețe” de la Digi 24.
Zahărul creează dependență: ”Se instalează repede și persistă”
De altfel, diabetologul a exemplificat alimentele care ne bucură doar pe moment.
”Dulciurile oferă o cantitate mare de energie, de zahăr, într-un volum mic, de care creierul, în prima fază, se bucură. Fiind un mare consumator de glucoză și de glucide, însă, ulterior, acea cantitate exagerat de mare îl obosește. Efectele negative ale zahărului asupra celorlalte organe, asupra vaselor de sânge și siluetei, în timp nu vor ajuta la menținerea acestor stări de bine.
Un alt aliment, sau mai bine zis, aditiv care se folosește în foarte multe produse, este monoglutamatul de sodiu. Îl găsim în produsele de tip fast-food, în dulciuri, dar și în anumite produse semi-preparate. Ca să explic simplu mecanismul de acțiune: păcălește creierul cum că acel aliment este bun și că organismul ar avea nevoie de el. Și atunci, instinctual cumva, sau ghidați de acest mesager ajungem să consumăm alimente nesănătoase, organismul fiind convins că sunt bune. Deci nu doar gustul sau textura alimentului ne definesc pofta spre a mânca ceva nesănătos, ci și aditivii.
Și zahărul, și monoglutamatul de sodiu dau o dependență. Se spune că din punctul de vedere al acestui mecanism adictiv, dependența de zahăr este similară cu dependența de cocaină: se instalează repede și persistă.
Chiar în literatura de specialitate este definit acel sugar-high, adică o senzație de bine, de relaxare, în momentul în care consumi alimente bogate în zahăr, doar că efectele negative asupra organismului nu întârzie să apară și cu cât consumăm mai des astfel de produse, cu atât riscăm să ne îmbolnăvim mai repede și mai rău”, a mai spus medicul.
6 alimente care cresc riscul să facem tulburări și boli mintale. Zahărul se află pe lista scurtă
Ce putem consuma pentru o stare de bine cu adevărat
Întrebat care sunt alimentele care ne aduc într-adevăr o stare de bine, diabetologul a ținut să sublinieze că deși sunt foarte multe, ”doar că nu mai avem, ca oameni, tendința de ale prefera sau de a le consuma cu prioritate. Îmi vin în minte alimentele bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, care hrănesc corpul și dau ce are nevoie pentru a funcționa bine, și care sunt foarte la îndemână: legumele și fructele. Cu cât consumăm mai multe, bine-înțeles fără a depăși anumite limite, cu atât starea de sănătate, și hrănirea și aportul nutritiv asupra organismului vor fi mai bune”, a mai spus dr. Popa.
Mai mult, precizează diabetologul, dacă ar fi să ne orientăm specific spre un microelement, triptofanul ”este cel care care îmi vine în minte, și pe care îl găsim în special în produsele cu proteine de calitate: în ouă, în produse lactate, în carne slabă, în pește. Însă și aici trebuie să avem grijă. Dacă aceste produse sunt preparate blând, nu prăjite în ulei, atunci vom beneficia din plin de substanțele nutritive. Dacă sunt prăjite, practic vom aduce mai multe substanțe nesănătoase și nocive decât cele bune”, a adăugat acesta.
Produsele bogate în acizi grași nesaturați omega 3, omega 9 sunt alte elemente care vin în beneficiul nostru. ”Peștele gras, nucile, oleaginoasele, acestea din urmă cu recomandarea de a fi consumate crude și de a nu avea o cantitate mare de sare, deoarece sarea în exces poate să aibă efecte negative și asupra sistemului circulator, prin creșterea tensiunii arteriale, și asupra rinichilor, și ca alte surse de grăsimi sănătoase, vegetale, aș menționa avocado, măslinele, semințele, uleiul de măsline. Cu cât consumăm mai des aceste produse, cu atât vom avea o stare de bine intensă”, a mai spus diabetologul, precizând că este nevoie să urmărim și numărul de calorii pentru a nu consuma porții foarte mari.
Avocado, beneficii pentru sănătate. Ce se întâmplă când îl mănânci. Bolile pe care le ține departe
Microbiomul și starea de bine: cum pot fi acestea îmbunătățite
Cât privește legătura dintre microbiom (flora intestinală) și starea de bine, diabetologul a subliniat că există o legătură mai profundă între acesta și o serie de alte afecțiuni, motiv pentru care trebuie acordată o atenție deosebită probioticelor.
”Produsele bogate în probiotice nu sunt foarte multe, da sunt disponibile. Chefirul este cel mai la îndemână, iaurtul, dar atenție, acesta trebuie să fie îmbogățit cu probiotice deoarece în procesul de producție nu mai conțin foarte multe, zeama de varză, dar și varză murată, pentru un aport rapid de probiotice, murăturile, în special castraveții făcuți în saramură, la fel kombutcha, care este practic un ceai fermentat cu ajutorul unei ciuperci specifice.
Însă, având în vedere că sunt persoane care nu tolerează lactatele și care nu pot să mănânce foarte multe murături sau produse fermentate, este bine ca din când în când să își administreze un supliment pentru ajutarea florei intestinale, iar recomandarea nutriționistului a fost aceea de a folosi produsele simbiotice, care să conțină și culturi lactice vii, însă și un prebiotic, adică un produs care să hrănească acele culturi, să ajute să crească și să se dezvolte și să ajungă la țintă, în special în zona colonului.
”Recomand ca aceste produse să aibă cel puțin 5 miliarde de unități formatoare de colonii și să fie luate conform recomandărilor, deoarece anumite probiotice se iau după masă, altele în timpul mesei”, a concluzionat specialistul în nutriție.
Vezi și: Vitamina B6, benefică pentru anxietate. În ce alimente se găsește din plin
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
Diabetul care nu are legătură cu zahărul
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
EXCLUSIV Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
EXCLUSIV Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
EXCLUSIV Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
EXCLUSIV Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
