Cafeaua, cum ar putea stimula arderea grăsimii

Cafeaua ar putea fi utilă la slăbit, cel puțin așa spun concluziile unui studiu. Cercetătorii au stabilit ce anume poate stimula în organism, care ar duce la pierderea în...
Cercetătorii de la Universitatea din Nottingham au descoperit că o ceașcă de cafea băută poate stimula "grăsimea brună", sistemul propriu de apărare al organismului împotriva grăsimilor, ceea ce ar putea fi cheia pentru combaterea obezității și diabetului.
Studiul de pionierat, publicat în revista Scientific Reports, este unul dintre primele care se desfășoară la om pentru a găsi componente care ar putea avea un efect direct asupra funcțiilor "grăsimilor brune", o parte importantă a corpului uman, care joacă un rol cheie în viteza de ardere a caloriilor ca energie.
Țesutul adipos maro (BAT), cunoscut și sub denumirea de grăsime brună, este unul dintre cele două tipuri de grăsimi găsite la oameni și la alte mamifere. Inițial atribuit doar copiilor și mamiferelor hibernante, reent s-a descoperit că adulții pot avea și grăsime brună. Funcția sa principală este generarea căldurii corporale prin arderea caloriilor (spre deosebire de grăsimea albă, care este rezultatul stocării excesului de calorii).
Persoanele cu indice de masă corporală inferioară (IMC) au, prin urmare, o cantitate mai mare de grăsime brună.
Profesorul Michael Symonds, de la Facultatea de Medicină de la Universitatea din Nottingham, care a coordonat studiul, a spus: "Grăsimile brune funcționează într-un mod diferit față de alte grăsimi din organism și produc căldură prin arderea zahărului și a grăsimilor, adesea ca răspuns la răceală.
Creșterea activității sale îmbunătățește controlul glicemiei, precum și îmbunătățirea nivelului de lipide din sânge și arderea surprlusului de calorii ajută la pierderea în greutate, dar până acum, nimeni nu a găsit o modalitate acceptabilă de a stimula activitatea acestei grăsimi, la om.
"Acesta este primul studiu efectuat la om pentru a arăta că ceva precum o ceașcă de cafea poate avea un efect direct asupra funcțiilor noastre de grăsime brună.
Implicațiile potențiale ale rezultatelor noastre sunt destul de mari, deoarece obezitatea reprezintă o preocupare majoră pentru sănătate a societății și, de asemenea, avem o epidemie de diabet în creștere și grăsimea brună ar putea fi o parte a soluției în abordarea lor". Echipa a început cu o serie de studii de celule stem pentru a vedea dacă cafeina ar stimula grăsimea brună. După ce au găsit doza potrivită, au trecut apoi la oameni pentru a vedea dacă rezultatele au fost similare.
Imagistica termică, utilizată pentru răsimea brună
Echipa a folosit o tehnică de imagistică termică, pe care o încercaseră anterior, pentru a urmări rezervele de grăsime brună ale organismului. Tehnica non-invazivă ajută echipa să găsească grăsime brună și să-i evalueze capacitatea de a produce căldură.
"Din lucrarea noastră anterioară, am știut că grăsimea brună se găsește în principal în regiunea gâtului, așa că am reușit să folosi imagistica pe cineva imediat după ce a băut o cafea pentru a vedea dacă grăsimea brună se încălzește", a spus profesorul Symonds.
"Rezultatele au fost pozitive și acum trebuie să constatăm că un ingredient recum cafeina din cafea acționează ca stimulent, sau dacă există o altă componentă care să ajute la activarea grăsimii brune. În prezent, analizăm suplimentele de cafeină pentru a testa dacă efectul este similar. Odată ce am confirmat ce componentă este responsabilă pentru aceasta, ar putea fi utilizată ca parte a unui regim de gestionare a greutății sau ca parte a programului de reglare a glucozei pentru a ajuta la prevenirea diabetului."
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.