Deficitul de vitamina D, asociat cu diabetul de tip 2

Deficitul de vitamina D este în creștere în emisfera nordică.
Deficitul de vitamina D a fost asociat cu o creșterea a riscului pentru o serie de afecțiuni, inclusiv diabetul de tip 2, notează Medical News Today.
Potrivit sursei menționate, numeroase studii au încercat să determine dacă și în ce cantitate vitamina D ar putea contribui la reducerea riscului de apariție a diabetului de tip 2.
De altfel, deficitul de vitamina D este o problemă în creștere, în special în țările din emisfera nordică, iar în mod similar, la fel și diabetul de tip 2, motiv care i-a determinat pe cercetători să creadă că ar putea exista o legătură între cele două.
Mecanismul propus în spatele acestei teorii este că vitamina D este necesară pentru ca secreția de insulină să fie la un nivel sănătos, astfel încât lipsa acesteia ar putea nu numai să expună oamenii la riscul de diabet de tip 2, ci și să agraveze rezistența la insulină la persoanele care au diabet de tip 2.
Cu toate acestea, cercetătorii au constatat că este dificil de demonstrat că suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce riscul de diabet de tip 2, chiar și în cazul celor care au fost diagnosticați ca fiind prediabetici.
O meta-analiză publicată în Diabetes Care în 2020 a constatat o mică reducere a riscului de aproximativ 11% în urma suplimentării cu vitamina D la persoanele cu prediabet, după ce unele studii de profil nu au reușit să arate un efect semnificativ.
Cel mai recent studiu în acest sens, realizat în Japonia și publicat în BMJ, nu a constatat nici el vreun efect semnificativ.
Deficitul de vitamina D, alarmant. Boantă: O să ajungem ca nordicii, o să luăm ZILNIC supliment
Rezultate mixte
În acest studiu multicentric, dublu-orb, randomizat, cu control placebo, care a implicat peste 1.200 de participanți, cercetătorii au încercat să măsoare efectele vitaminei D zilnice asupra riscului de diabet.
Aceștia au analizat dacă 630 de participanți clasificați ca fiind prediabetici aveau mai puține șanse de a dezvolta diabet de tip 2 atunci când li se administra zilnic 0,75μg de eldecalcitol - un analog activ al vitaminei D - în comparație cu un grup de 626 de participanți cărora li s-a administrat un placebo.
Aceștia au urmărit participanții timp de 2,9 ani în medie, comparând măsurătorile glicemiei în plasmă la jeun la începutul studiului și la fiecare trei luni, precum și măsurătorile din testele de toleranță la glucoză efectuate la început și apoi anual.
De asemenea, cercetătorii au analizat anual măsurătorile densității osoase ale participanților.
Dr. Tetsuya Kawahara, autorul principal al studiului, a declarat că rezultatele au fost mixte. Grupul căruia i s-a administrat eldecalcitol a prezentat o scădere de 13% a riscului de a dezvolta diabet de tip 2 pe parcursul perioadei de studiu, dar cercetătorii au constatat că nu a fost semnificativ.
”În ciuda faptului că s-a demonstrat că eldecalcitolul (un analog activ al vitaminei D) a prevenit apariția diabetului de tip 2 în studiul nostru pilot, tratamentul cu acesta nu a arătat un efect preventiv asupra incidenței diabetului de tip 2 și nici un efect benefic asupra ratei de regresie la normoglicemie în acest studiu actual", a spus Kawahara.
Cu toate acestea, au descoperit că un anumit grup pare să obțină rezultate mai bune. ”După ajustarea pentru 11 factori potențial influenți, inclusiv vârsta, sexul, tensiunea arterială, indicele de masă corporală și istoricul familial de diabet, rezultatele au sugerat că eldecalcitolul ar putea preveni diabetul de tip 2 la pacienții prediabetici cu secreție insuficientă de insulină”, a declarat Dr. Kawahara.
Un efect mic, dar potențial semnificativ
La rândul său, dr. James Brown de la Centrul de Cercetare a Universității Aston din Birmingham, Marea Britanie, care studiază diabetul de tip 2 și metabolismul, a subliniat aceeași problemă.
"Protocolul studiului care a fost publicat în 2016 și a inclus un calcul al mărimii eșantionului pentru rezultatul primar al diagnosticului de diabet, care a fost de 750 de participanți, bazat pe un risc estimat cu 36% mai mic, deși în datele finale riscul a fost raportat ca fiind de 13%”, a spus Brown.
Vezi și: Diabetul la copii, o frecvență îngrijorătoare. DSP: Are legătură cu pandemia
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Prepararea termică a fructelor, efect asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu: Se transformă într-un aliment fără viață
Extractul de ceapă, impact asupra glicemiei. Reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%
Această legumă comună reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%.
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Generația Z, cea mai sănătoasă. Dr. Lygia Alexandrescu: Au cel mai corect comportament alimentar
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Diabet: cele 5 simptome care apar încă de la început
Acestea sunt semnele de alarmă pentru diabet. Apar încă de la început.
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.