Diabet, antioxidanți care previn degradarea cognitivă

Degradarea cognitivă la pacienții cu diabet zaharat, cauzată de episoadele repetate de scăderea zahărului din sânge, ar putea fi redusă cu antioxidanți, potrivit unui nou studiu prezentat la Conferința...
Afectarea cognitivă pe termen lung la pacienții cu diabet, cauzată de episoadele repetate de scăderea zahărului din sânge, ar putea fi redusă cu antioxidanți, conform unui nou studiu prezentat la conferința anuală a Societăți britanicei pentru endocrinologie din Glasgow. Constatările studiului sugerează că stimularea apărării antioxidante la șoareci reduce afecțiunile cognitive cauzate de scăderea zahărului din sânge, care ar putea contribui la îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții diabetici.
Oscilațiile de zahăr în sânge duc inerent la declin cognitiv
Scăderea pe termen lung a funcției cognitive, cu sarcini de învățare și de memorare (de zi cu zi) care devin mai dificile și durează mai mult pentru a fi îndeplinite, este o consecință comună la pacienții care au frecvent niveluri scăzute ale zahărului din sânge atunci când utilizează insulină pentru a-și gestiona diabetul.
Studiile anterioare efectuate la șoareci au arătat că episoadele recurente de zahăr scăzut în sânge conduc la acumularea de radicali liberi care dăunează celulelor din creier. Dacă această creștere a stresului cu radicali liberi influențează direct funcția cognitivă și dacă propriile sisteme antioxidante ale organismului, care pot elimina radicalii liberi, pot fi exploatate pentru a contracara aceste schimbări și pentru a îmbunătăți calitatea vieții, nu se știe deocamdată.
Însă, în studiul analizat de sciencedaily.com, dr. Alison McNeilly și colegii de la Universitatea din Dundee au folosit insulină pentru a induce recurențe de scădere a zahărului din sânge la șoareci cu diabet de tip 1. În cadrul experimentului, un grup de șoareci au fost de asemenea dozați cu sulforafan (SFN) – un antioxidant derivat din legume. Șoarecii tratați cu SFN au prezentat o creștere a expresiei markerilor antioxidanți, iar la ei s-a constatat o scădere a deteriorării celulelor cu radicali liberi și o îmbunătățire semnificativă a capacității cognitive în sarcini de memorie.
E inevitabil, deocamdată
Dr. McNeilly a comentat că „scăderea nivelului zahărului din sânge este o consecință aproape inevitabilă a terapiei cu insulină. Această lucrare demonstrează că prin îmbunătățirea propriului sistem de apărare antioxidant al organismului putem inversa unele dintre efectele secundare asociate cu diabetul zaharat, cum ar fi funcția cognitivă degradată”.
Dr. McNeilly și colegii ei intenționează acum să afle dacă stimularea sistemului antioxidant al organismului poate reduce la minimum declinul cognitiv asociat cu scăderea zahărului din sânge la om, prin utilizarea de medicamente pe baza structurii chimice a SFN.
„Concentrația SFN utilizată în acest studiu nu ar putea fi atinsă într-o alimentație normală bogată în legume. Cu toate acestea, există numeroși compuși foarte puternici în studiile clinice care pot preveni afectarea cognitivă cauzată de radicalii liberi pentru a ajuta pacienții cu diabet zaharat”, a conchis dr. McNeilly, conform sciencedaily.com.
Conferința Societății britanice de Endocrinologie de la Glasgow a început la 19 noiembrie și se încheie în această seară.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Transplantul cu celule stem, tratament potențial pentru diabet
Acest tratament poate vindeca diabetul în mai puțin de trei luni. Nu mai este nevoie de administrarea insulinei.
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Diabet: cele 5 simptome care apar încă de la început
Acestea sunt semnele de alarmă pentru diabet. Apar încă de la început.
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Hiperglicemia nocturnă: riscuri și soluții pentru persoanele cu diabet. Cum să previi glicemia ridicată în timpul nopții
Gestionarea nivelului glicemiei pe timpul nopții este crucială pentru un somn odihnitor și o mai bună gestionare a diabetului.
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.