Diabetul: 5 sfaturi pentru a evita fluctațiile glicemiei
Prevalența diabetului a crescut îngrijorător în ultimii ani, iar dieta și stilul de viață are cel mai important rol. Iată 5 sfaturi pentru a gestiona glicemiile cât mai bine, în special când e foarte...
Modificările dietei și stilului de viață joacă un rol major în gestionarea diabetului. În timpul verilor, dieta poate fi modificată puțin pentru a se adapta la căldură, pentru a preveni episoadele de hipoglicemie (glicemie scăzută). Regula de aur pentru pacienții cu diabet zaharat este „Fără post, fără sărbătoare”! Astfel, este recomandabil un model de dietă în care să mănânce puțin și des.
Iată 5 sfaturi de la specialiști, pentru a evita fluctațiile glicemiei când e foarte cald:
Includeți iaurt și lapte de casă în meniu
Dacă este posibil, adăugați câte o pudră de asafoetida sau coriandru și luați-o preferabil ca gustare la jumătatea dimineții sau pentru oricare două mese pe zi. Acest lucru vă ajută să vă menține bine hidratat și îmbunătățește sănătatea intestinală. Asafoetida este o rășină cu miros de sulf extrasă din plantele Furula. În mod tradițional, este măcinat sub formă de pulbere și este folosit fie pentru calitățile sale medicinale propuse, fie ca și condimente pentru a adăuga o aromă sărată alimentelor.
Un pahar de lapte de turmeric cu 30 de minute înainte de somn este, de asemenea, o opțiune bună pentru a menține nivelul zahărului pe tot parcursul nopții.
Dacă nu aveți acces la niciunul dintre lucrurile menționate mai sus, puteți avea limonadă proaspăt preparată fără zahăr în timpul zilei.
Luați cina între orele 17.00 și 19.00
O masă servită în acest timp decide mărimea porției pentru cină. Majoritatea dintre noi tindem să gustăm sau să mâncăm ceva nedorit în acest timp și este foarte important să planificăm această masă pentru o zi. Puteți avea arahide, sandviș cu legume la grătar sau un pâine prăjită cu ou în loc să aveți orice băutură, smoothie sau desert.
Luați în considerare tărtăcuțele (specie înrudită cu dovleacul sau castravetele)
Tărtăcuțele protejează de fapt împotriva oricărui fel de fluctuații ale zahărului. Acestea conțin multă apă, fibre și vitamine precum A și C. Mai mult, accelerează pierderea în greutate și îți oferă sațietate.
Includeți semințe de mei la cină
Semințele de mei sunt bogate în vitamine și fibre din grupul B, care sunt necesare pentru a preveni creșterea zahărului. Oferă sațietate și este ușor la stomac.
Renunțați la îndulcitori și produse ambalate (sau semipreparate)
Alimentele și îndulcitorii tehnici sau produsele ambalate vin cu o mulțime de sodiu adăugat, conservanți și zaharuri ascunse. Acest lucru crește nivelul zahărului din sânge și dă obișnuință cu intensitatea gustului, dar vine la pachet cu riscul altor complicații, cum ar fi hipertensiunea, creșterea în greutate și nivelurile crescute de colesterol. Astfel, o banană sau un pepene verde proaspăt disponibil local peste un biscuite este o alegere bună.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Diabetul crește de patru ori riscul de cancer de vezică
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
EXCLUSIV Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
EXCLUSIV Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
EXCLUSIV Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
