Diabetul tip 2, redus prin renunțarea la alimentele ultraprocesate. Cu ce să le înlocuiești

Un nou studiu confirmă faptul că alimentele ultraprocesate contribuie semnificativ la creșterea riscului de diabet de tip 2 și alte afecțiuni cronice.
Vezi și: Cum să prepari cana perfectă de ceai. Cele mai populare stiluri de preparare a ceaiului
Un nou studiu realizat de University College London, în colaborare cu alți experți, a constatat că persoanele care consumă mai multe alimente ultraprocesate prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2.
Acest lucru se datorează faptului că aproximativ 60% din aportul caloric zilnic al americanilor provine din aceste alimente. Cercetarea, care a fost publicată în martie 2024, a asociat consumul unor cantități mai mari de alimente ultraprocesate cu un risc mai mare de 32 de efecte negative asupra sănătății, inclusiv cancer, boli de inimă, sindrom metabolic, boala ficatului gras nonalcoolic și diabet de tip 2.
Studiul a constatat, de asemenea, că acest risc poate fi redus prin înlocuirea alimentelor ultraprocesate cu alimente mai puțin procesate în dieta unei persoane.
Studiul care a analizat consumul de alimente ultraprocesate și rezultatele asupra sănătății pentru 312 000 de persoane din opt țări europene a constatat că aceste alimente sunt foarte accesibile, ieftine, convenabile și puternic comercializate.
Acestea conțin adesea aditivi și noi tipuri de grăsimi, carbohidrați și proteine, care nu se găsesc de obicei în alimentele gătite acasă. Problema cu aceste alimente este că ele sunt adesea identificate printr-o listă lungă de ingrediente pe ambalaj, o etichetă colorată și unele mențiuni nutriționale, cum ar fi conținut scăzut de grăsimi sau conținut ridicat de fibre. Studiul subliniază necesitatea unei mai mari conștientizări și educări cu privire la potențialele riscuri pentru sănătate asociate cu alimentele ultraprocesate.
Reducerea consumului de alimente ultraprocesate este benefic pentru sănătatea metabolică
Un studiu realizat de Dicken și echipa sa a constatat că fiecare creștere cu 10% a alimentelor ultraprocesate în dieta unei persoane a fost asociată cu un risc cu 17% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2.
De asemenea, ei au constatat că înlocuirea alimentelor ultraprocesate cu alimente mai puțin procesate a fost asociată cu o rată mai scăzută a diabetului de tip 2 în populația studiată. Ei au constatat că înlocuirea a 10% din alimente ultraprocesate cu 10% din alimente minim procesate sau ingrediente culinare procesate a redus riscul de diabet de tip 2 cu 6%, iar înlocuirea a 10% din alimente ultraprocesate cu 10% din alimente procesate a redus riscul de diabet cu 8%.
Studiul a luat în considerare, de asemenea, riscurile asociate cu alte grupuri de prelucrare a alimentelor, dacă riscul alimentelor ultraprocesate diferă între subgrupuri și asocierea cu înlocuirea unui grup de alimente prelucrate cu altul. Concluzia principală este că, în general, consumul unei diete mai puțin procesate este o idee bună pentru reducerea riscului de diabet de tip 2.
Foto: Freepik
Efectele asupra sănătății
Un studiu realizat de Noa Tal, endocrinolog certificat la Centrul de Tulburări Pituitare de la Institutul de Neuroștiințe Pacific, a constatat că alimentele ultraprocesate au un impact semnificativ asupra sănătății metabolice, cardiace și neurologice.
Noa Tal consideră că riscul asociat cu aceste alimente poate fi redus prin înlocuirea lor cu alimente mai puțin procesate. Aceasta subliniază importanța îngrijirii eficiente începând de acasă, în special în bucătărie. În continuare, sugerează investigarea în continuare a mecanismelor prin care alimentele ultraprocesate contribuie la creșterea în greutate și la diabetul de tip 2, deoarece anumite alimente pot afecta în mod diferit microbiomul sau pot interacționa cu bariera intestin-creier în moduri unice, putând duce la creșterea inflamației sau la alte tulburări metabolice.
Înțelegerea acestor mecanisme ar putea ajuta la identificarea celor mai dăunătoare componente ale alimentelor ultraprocesate și la orientarea unor strategii mai eficiente de atenuare a efectelor lor negative.
Ce să mănânci să eviți alimentele ultraprocesate
Monique Richard, nutriționist dietetician înregistrat și proprietar al Nutrition-In-Sight, sugerează că, pentru a reduce consumul de alimente ultraprocesate, ar trebui mai întâi să se înțeleagă motivele consumului.
Aceste motive pot include comoditatea, limitările financiare sau de accesibilitate, disponibilitatea sau distribuția alimentelor în afara alegerii persoanei, sau datorită unei preferințe sau afinități.
Nutriționistul recomandă monitorizarea modelelor alimentare, cum ar fi consumul de fructe sau legume în coajă, consumul de mese și gustări cu 15-20 de ingrediente care nu sunt produse alimentare în sine, consumul de mese sau gustări fast-food drive-through, consumul de alimente pe bază de plante și prepararea meselor din surse de alimente integrale.
Examinarea coșurilor de cumpărături, a coșurilor de gunoi și a bonurilor alimentare poate oferi informații despre sursa de hrană și calitatea alimentelor.
Monique Richard oferă, de asemenea, sfaturi generale pentru a ajuta la reducerea alimentelor ultraprocesate din alimentația personală, cum ar fi:
- Deprinderea de abilități culinare sănătoase,
- Prepararea propriului mic dejun și a propriului prânz,
- Înțelegerea riscurilor pentru sănătate,
- Includerea alimentelor bogate în fibre și grăsimi sănătoase la fiecare masă,
- Consumul de alimente care se mestecă greu,
- Înlocuirea alimentelor ultraprocesate cu ovăz clasice cu nuci, semințe și fructe și optarea pentru gustări naturale, cum ar fi portocalele.
Urmând aceste sfaturi, persoanele își pot reduce consumul de alimente ultraprocesate și își pot îmbunătăți starea generală de sănătate.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Extractul de ceapă, impact asupra glicemiei. Reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%
Această legumă comună reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%.
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Prepararea termică a fructelor, efect asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu: Se transformă într-un aliment fără viață
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?