Dieta care previne Diabetul de tip 2. STUDIU

Diabetul de tip 2 ar putea fi prevenit printr-o dietă care presupune o pauză de 16-24 de ore între cină și următoarea masă.
Postul intermitent, pentru că împiedică acumularea de grăsimi în pancreas, este dieta care poate preveni diabetul de tip 2, au demonstrat oamenii de știință de la Centrul German pentru Cercetarea Diabetului (DZD).
Este cunoscut faptul că postul intermitent îmbunătățește sensibilitatea la hormonul de scădere a glicemiei - insulina - și protejează împotriva ficatului gras. Oamenii de Știință de la Centrul German pentru Cercetarea Diabetului (DZD) au descoperit, în laborator, că șoarecii suspuși unui regim de post intermitent au, de asemenea, mai puțină grăsime pancreatică. În studiul lor, publicat în revista Metabolism (link direct studiu), ei au arătat mecanismul prin care grăsimea pancreatică ar putea contribui la dezvoltarea diabetului de tip 2.
Cum apare Diabetul de tip 2
Echipa de cercetare condusă de profesorul Annette Schürmann și de profesorul Tim J. Schulz de la Institutul German de Nutriție Umană (DIfE), a descoperit acum că șoarecii supraponderali predispuși la diabet au o acumulare mare de celule grase în pancreas.
Șoarecii rezistenți la diabet datorită moștenirii lor genetice, în ciuda excesului de greutate, nu aveau aproape niciun fel de grăsime depusă în pancreas, dar aveau depozite de grăsime în ficat.
„Acumularea de grăsime în afara țesutului adipos, de exemplu în ficat, mușchi sau chiar oase, are un efect negativ asupra acestor organe și asupra întregului corp. Ce impact au celulele grase asupra pancreasului nu s-a știut până acum”, a spus Schürmann, directorul Departamentului de Diabetologie Experimentală la DIfE și purtător de cuvânt al Centrului german de cercetare în domeniul diabetului (DZD).
Efectul postului intermitent
Cercetătorii au împărțit animalele de laborator supraponderale, care erau predispuse la diabet, în două grupuri: Primului grup i s-a permis să mănânce atât cât și-a dorit, ori de câte ori și-a dorit.
Cel de-al doilea grup a fost supus unei diete de tip post intermitent: într-o zi rozătoarele au primit mâncare nelimitat, iar a doua zi nu au fost hrănite deloc. După cinci săptămâni, cercetătorii au observat diferențe în pancreasul șoarecilor: adică celule grase acumulate la primul grup. Animalele din grupul cu post intermitent, însă, nu aveau aproape niciun depozit de grăsime în pancreas.
Grăsimea din pancreas
Pentru a afla cum celulele grase pot afecta funcția pancreasului, cercetătorii conduși de Schürmann și Schulz au izolat celulele precursoare de adipocite din pancreasul șoarecilor pentru prima dată și le-au permis să se diferențieze în celule mature de grăsime. Dacă celulele adipoase mature au fost cultivate ulterior împreună cu insulele Langerhans ale pancreasului, celulele beta ale „insulelor" au secretat din ce în ce mai multă insulină.
„Noi suspectăm că secreția crescută de insulină determină insulele Langerhans la animalele predispuse la diabet să se epuizeze mai repede și, după un timp, să încetează să mai funcționeze. Astfel, acumularea de grăsimi în pancreas ar putea contribui la dezvoltarea diabetului de tip 2", a spus Schürmann.
Datele actuale sugerează că nu numai grăsimile hepatice ar trebui reduse pentru a preveni diabetul de tip 2.
Ce este postul intermitent
Postul intermitent este o dietă care presupune să nu mănânci în anumite intervale de timp. Cu toate acestea, apa, ceaiul neîndulcit și cafeaua neagră sunt permise în permanență. În funcție de tiparul ales, postul poate dura între 16 și 24 de ore, adică între cină și următoare masă trebuie să se scurgă minimum 16 ore. De asemenea, mai există un ripar care presupune să mănânci și să postești alternativ: mănânci normal 2 zile iar în a treia consumi un maximum de 500 până la 600 de calorii, și tot așa. Cea mai cunoscută formă de post alimentar intermitent este metoda 16:8 care implică consumul alimentelor numai în timpul unei ferestre de opt ore în timpul zilei și postul pentru cele 16 ore rămase. O masă - de obicei micul dejun - este omisă.
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Prepararea termică a fructelor, efect asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu: Se transformă într-un aliment fără viață
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Diabet: cele 5 simptome care apar încă de la început
Acestea sunt semnele de alarmă pentru diabet. Apar încă de la început.
Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.