Dieta cu prea multe fructe, bolile pe care le provoacă
O dietă care conține prea multe fructe poate să ducă la declanșarea a două boli periculoase. Totul se datorează conținutului ridicat de fructoză.
Cercetătorii de la Joslin Diabetes Center au descoperit că nivelurile ridicate de fructoză din dietă inhibă capacitatea ficatului de a metaboliza în mod corespunzător grăsimea. Acest efect este specific fructozei. Într-adevăr, un nivel la fel de ridicat de glucoză în dietă îmbunătățește de fapt funcția de ardere a grăsimilor din ficat. Aceasta explică de ce fructoza dietetică în exces are mai multe efecte negative asupra sănătății decât glucoza, chiar dacă au același conținut caloric.
Boala ficatului gras și sindromul metabolic
„Acesta este unul dintre o serie de studii pe care le-am făcut în ceea ce privește rolul unui nivel ridicat al fructozei în dietă, în ceea ce privește rezistența la insulină și sindromul metabolic", spune C. Ronald Kahn, director academic la Joslin Dabetes Center și Mary K. Iacocca, profesor de medicină la Harvard Medical School și autor principal la studiul publicat în jurnalul de specialitate Cell Metabolism.
„Fructoza face ca ficatul să acumuleze grăsime. Acționează aproape ca adăugarea de mai multă grăsime în dietă. Acest lucru contrastează efectul cu adăugarea de mai multă glucoză în dietă, ceea ce promovează capacitatea ficatului de a arde grăsime și, prin urmare, creează un metabolism mai sănătos", a mais pus cercetătorul.
„Cea mai importantă idee a acestui studiu este că în dietă fructoza în exces este rea", spune dr. Kahn. „Nu este rea pentru că are mai multe calorii, ci pentru că are efecte asupra metabolismului hepatic, înrăutățind arderea grăsimilor. Ca urmare, adăugarea de fructoză în dietă face ca ficatul să păstreze mai multă grăsime, iar acest lucru este rău pentru ficat și rău pentru metabolismul întregului corp. (..) În mod surprinzător, atunci când înlocuiți fructoza cu glucoză, deși ambele sunt la fel de calorice, glucoza nu are acest efect. De fapt, dacă este ceva, metabolismul general este ceva mai bun decât dacă ar fi fost doar rezultat dintr-o dietă cu grăsimi normale".
„În această lucrare am vrut să aflăm la nivel mecanic cum poate fi posibil acest lucru".
Au testat mai multe versiuni de diete
Într-o serie de studii efectuate pe animale, cercetătorii de la Joslin au comparat efectele asupra metabolismului a șase diete diferite: chow obișnuită, chow cu fructoză ridicată, chow cu glucoză ridicată, o dietă bogată în grăsimi, o dietă cu conținut ridicat de grăsimi și de fructoză plus o dietă cu conținut ridicat de grăsimi și de glucoză.
Cercetătorii au analizat diferiți markeri cunoscuți ai ficatului gras pentru a determina efectele fiecărei diete. De exemplu, s-au uitat la nivelurile de acilcarnitine din celulele ficatului. Acilcarnitinele sunt produse atunci când ficatul arde grăsimile. Nivelurile ridicate ale acestora sunt un semn rău, deoarece înseamnă că există o grămadă de grăsime din ficat. Acilcarnitinele au fost cele mai ridicate la animale, în dieta bogată în grăsimi plus o fructoză ridicată. Acestea au fost mai scăzute în dieta bogată în grăsimi plus glucoză decât în dieta simplă cu un conținut mare de grăsimi, ceea ce reflecta constatările anterioare de observație și a indicat că glucoza a efectuat o acțiune de ardere grasă ajutatoare la aceste animale.
Ei au monitorizat, de asemenea, activitatea unei enzime critice pentru arderea grăsimilor cunoscută sub numele de CPT1a. În cazul CPT1a, cu cât nivelurile sunt mai mari, cu atât mai bine - acestea indică faptul că mitocondriile își îndeplinesc corect sarcinile de ardere a grăsimilor. Cu toate acestea, în dieta bogată în grăsimi plus fructoză, cercetătorii au descoperit că nivelurile de CPT1a sunt scăzute și activitatea lor a fost foarte scăzută, ceea ce înseamnă că mitocondriile nu pot funcționa corect.
Acest lucru i-a determinat pe cercetători să investigheze mitocondriile în sine.
„Când mitocondriile sunt sănătoase, au această formă ovoidală și încrucișare frumoasă", spune dr. Kahn. „În grupul cu conținut ridicat de grăsimi plus fructoză, aceste mitocondrii sunt fragmentate și nu sunt capabile să ardă grăsimi, precum mitocondriile sănătoase. Dar uitându-ne la dieta bogată în grăsimi plus glucoză, acele mitocondrii devin mai normale, deoarece ard grăsime normal".
Aceste constatări, combinate cu alți markeri pe care i-au monitorizat, au dovedit că atât dietele bogate în grăsimi, cât și cele cu conținut ridicat de grăsimi plus fructoza dăunează mitocondriilor și determină ficatul să sintetizeze și să depoziteze mai multe grăsimi n loc să le ardă.
Dr Kahn și colegii săi consideră că dezvoltarea unui medicament care blochează metabolismul fructozei ar putea preveni acțiunile negative acesteia și ar putea ajuta la prevenirea bolii ficatului gras și a consecințelor metabolice nefaste, inclusiv toleranța la glucoză afectată și diabetul de tip 1.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Forumul Român de Diabet: Boala afectează tot mai mulţi oameni aflaţi în perioada activă a vieţii
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
EXCLUSIV Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Diabetul care nu are legătură cu zahărul
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
