EXCLUSIV Dr. Florin Ioan Bălănică: Ce mâncăm în Postul Crăciunului
Postul Crăciunului durează patruzeci de zile (de la 15 Noiembrie la 25 Decembrie) și e perioada din an în care ne pregătim, atât sufletește cât și trupește, de cea mai mare sărbătoare a...
Recomandarea creștină este de a ține un post la nivel spiritual, în care să avem un comportament tolerant, altruist și să alungăm sentimentele de ură și emoțiile negative, să eliminăm prejudecățile și certurile inutile.
Dr. Florin Ioan Bălănică a realizat, EXCLUSIV pentru DC MEDICAL, o analiză a ceea ce avem la dispoziție în magazine și ce ar trebui să mâncă de fapt în postul Crăciunului. Iată ce ne explică specialistul în nutriție și nutrinogenică:
„Nu voi intra în detaliile creștine ale postului, ci voi vorbi despre alimentația din această perioadă. Produsele pe care multe persoane le aleg în timpul postului sunt de proastă calitate și, de cele mai multe ori, nocive. Produsele comercializate sunt foarte diferite din punct de vedere calitativ și multe dintre ele, încercând să imite produsele animale pe care le-am eliminat din alimentație, au în compoziție aditivi alimentari, coloranți și arome. Sănătatea organismului nostru depinde de ceea ce mâncăm. Din punct de vedere nutrițional, perioada de post se caracterizează prin denutriție proteică, prin privarea de proteine animale, dar este important să știm cum putem preveni aceasta, prin compensarea cu proteine vegetale, ele având, uneori, o calitate superioară.
MICUL DEJUN: Pentru cei obișnuiți cu micul dejun frugar, de tip iaurt cu cereale, recomand înlocuirea acestuia cu lapte de migdale, care este mai puțin caloric față de laptele de vacă, dar este bogat în vitamine A, E şi D, dar şi în calciu. O alternativă la micul dejun, pentru pacienții normoponderali este avocado, fruct bogat în vitamine şi minerale, acizi graşi esențiali.
PRÂNZ: La prânz, o variantă de meniu este QUINOA care seamănă cu orezul din punct de vedere al modului de gătire, dar are ca avantaj timpul de fierbere înjumătățit față de orez. Este o sursă bogată de proteine calitative şi de calciu, în cantitate mai mare decât conținutul de calciu din lapte.
O altă sursă de proteine vegetale sunt CIUPERCILE care au un conținut redus de calorii şi sunt pline de nutrienți care ne ajută să avem o sănătate optimă. Ciupercile conțin multe proteine și pot înlocui carnea cu succes, putând fi folosite în diverse preparate precum sarmale, ciorbe, supe.
FASOLEA este un alt aliment recomandat în perioada postului, cu un conținut ridicat de carbohidrați, ceea ce impune precauție la persoanele cu disglicemie. FASOLEA VERDE şi SPANACUL sunt două alimente greu de achiziționat proaspete în această perioadă, dar le putem consuma și dacă sunt congelate, deoarece păstrează o mare parte din încărcătură nutrițională din starea crudă.
NĂUTUL este similar cu fasolea și îl recomad să fie consumat mai ales de persoanele supraponderale deoarece spre deosebire de fasole are mai puține calorii. O variantă a năutului este hummusul, preparatul rapid și gustos, pe care îl putem combină cu o salată sau chiar cu o felie de pâine integrală.
Recomand consumul de SFECLA ROȘIE, mai ales în această perioada a sezonului rece, deoarece înlătură oboseală, ajută la prevenirea anemiei şi e un bun stimulent al sistemului imunitar. Este bogată în minerale și poate fi un ingredient cheie în salate, în diferite combinații.
VARZA este o vedetă a regimului de post și este bogată în vitamine și minerale, cu un conținut ridicat de fibre alimentare importante pentru o digestie sănătoasă. Consumată fie în stare crudă sau în saramură, poate fi inclusă la orice masă", arată medicul nutriționist.
De ce ne îngrășăm de Sărbători și cum putem evita asta?
Dr. Ioan Bălănică spune că „în perioada de post, majoritatea oamenilor iau în greutate deoarece consumă cantități crescute de cartofi şi paste făinoase, bogate caloric și în carbohidrați. Recomand consumul moderat al acestora, mai ales la persoanele supraponderale și introducerea preparatelor din făină integrală în locul celor din făină albă.
De asemenea, recomand să EVITAȚI mezelurile sau pateurile de post, bogate în aditivi și coloranți și înlocuirea acestora cu fructele, legumele, tocănițele preparate acasă. Citirea etichetelor și identificarea ingredientelor trebuie să fie mandatorie când facem cumpărături. Multe dintre produsele care pretind că sunt „de post", au în compoziție zer sau lactoză, ingrediente care le scot de pe lista produselor de post.
Acest post are multe zile de dezlegări la peşte. PEȘTELE, se poate găti în foarte multe feluri, la cuptor, pe pat de sare, saramură, cu o garnitură de legume și este recomandat mai ales persoanelor supraponderale.
Postul cu alimente sănătoase poate avea efecte benefice asupra tensiunii, lipidelor din sânge, poate reduce stresul oxidativ cu efecte positive pe metabolismul glucidic. Postul trebuie să fie o perioadă a iubirii de aproape și de sine, acordând mai multă atenție și regimului alimentar", conchide cunoscutul nutriționist.
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
EXCLUSIV Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
EXCLUSIV Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
EXCLUSIV Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Diabetul care nu are legătură cu zahărul
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
