Fructele și legumele mov reduc riscul de diabet de tip 2. Care este elementul ce reglează glicemia, dar și colesterolul

Fructele și legumele sunt importante pentru a ne asigura aportul necesar de vitamine și minerale. Cele cu o nuanță vibrată au un plus de antioxidanți cu impact major asupra...
Consumul de legume și fructe cât mai variate, în special în privința culorii, poate avea un impact major asupra sănătății și stării de bine.
Produsele de culoarea mov, care își obțin nuanța vibrată de la un antioxidant foarte puternic, antocianina, sunt extrem de bune pentru sănătate.
În fapt, acest antioxidant poate să stimuleze sistemul imunitar și să ajute în combaterea inflamațiilor, a diabetului, a infecțiilor virale și a cancerului.
Potrivit unui studiu publicat recent în Journal of Agricultural and Food Chemistry, există și mai dovezi în acest sens, astfel antocianinele pot avea proprietăți care pot ajuta la reducerea riscului de diabet de tip 2, notează Eating Well.
Ce arată studiul
Cercetătorii de la Universitatea din Turku (Finlanda) au analizat rezultatele studiilor anterioare legate de antocianine, pigmenții bionaturali care dau culoarea roșie, albastră sau mov anumitor fructe, legume și rădăcinoase, și au constatat că sunt mai mulți factori care ar putea juca un rol important în capacitatea acestora de a reduce riscul de diabet de tip 2.
Diabetul zaharat de tip 2 este o boală metabolică ce provoacă un nivel ridicat al glicemiei și, mai mult decât atât, este un diabet dobândit, ca urmare a unui stil alimentar nesănătos.
Astfel, antocianinele pot avea impact asupra:
- metabolismului energetic
- microbiomului intestinal
- nivelurilor de inflamație
- modului în care sunt absorbiți anumiți nutrienți.
Antocianinele sunt deosebit de puternice în ceea ce privește reducerea riscului de diabet de tip 2 dacă sunt acilați sau structurați într-un mod în care un grup de atomi numit grup acilic este adăugat la molecula de zahăr.
Datorită proprietăților lor probiotice, antocianinele acilate par să ajute la reducerea riscului de diabet mai substanțial decât antocianinele neacilate.
”Pe lângă faptul că modifică proprietățile fizice și chimice, acilarea afectează modul în care antocianii sunt absorbiți și metabolizați”, afirmă cercetătorul Kang Chen, citat de Eating Well.
Pe baza rezultatelor analizei lor, cercetătorii consideră că antocianinele acilate pot contribui la îmbunătățirea barierei intestinale într-un mod care permite o mai bună absorbție a anumitor nutrienți, precum și o mai bună reglare a glicemiei și a colesterolului, cu impact și în privința riscului de apariție a bolilor de inimă.
Antocianinele acilate, surse naturale
Cantitatea cea mai mare de antocianine acilate se găsește în fructele și legumele mov, precum cartoful dulce mov, cartoful mov, ridiche, morcovi mov și varza roșie.
Fructele de pădure au la rândul lor o cantitate importantă de antocianine, fiind indicate în dieta MIND, considerată cea mai bună pentru reducerea riscului de boli neurodegenerative, precum boala Alzheimer, și care este o combinație între dieta mediteraneeană, recomandată pentru vindecarea diabetului de tip 2, și dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), recomandată persoanelor cu hipertensiune.
”Cele mai recente cercetări au arătat că antocianinele acilate și neacilate pot avea un impact asupra diabetului de tip 2 în moduri diferite”, mai afirmă Chen.
Antocianinele, alte beneficii
Ca urmare a acțiunii antioxidante a antocianinelor, fructele și legumele care conțin acest pigment sunt utilizate în dietele sănătoase, diete care ajută în prevenirea unor afecțiuni, precum bolile de inimă, bolile metabolice și anumite tipuri de cancere.
Cancer
Antioxidanții neutralizează radicalii liberi, prin cedarea de electroni, iar potrivit teoriei radicalilor liberi, un aport ridicat de antioxidanți din alimente va încetini procesele oxidative și daunele provocate de radicalii liberi care contribuie la degenerarea și bolile legate de vârstă, dar și bolile de inimă sau diferite tipuri de cancere.
Previn bolile neurologice
Alimentele bogate în antocianine pot ajuta la protejarea și îmbunătățirea funcției cognitive.
Astfel, un studiu a arătat că o doză de suc de cireșe a îmbunătățit vorbirea și memoria în cazul persoanele adulte, de peste 70 de ani, cu demență ușoară sau moderată, în timp ce alte studii au arătat că antocianinele au crescut fluxul sanguin și au activa zonele din creier care se ocupă de memorie, limbaj și atenție.
Scad tensiunea arterială și reduc riscul de boli de inimă
Antocianinele pot reduce tensiunea arterială, care este, de altfel, factor de risc pentru bolile de inimă. Studiile au arăta acest efect semnificativ asupra tensiunii, însă au identificat și o serie de factori care au dus la rezultate mixte, unii dintre aceștia vizând și alte condiții de sănătate.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.