Legătura uimitoare dintre obezitate și gustul mâncării. Medic: Scade și cu 25%

Gustul mâncării se modifică la obezi. Care este cauza și cum se remediază.
O parte destul de mare a problemelor de sănătate vine dinspre alimentația dezechilibrată, nu doar din punctul de vedere al caloriilor, cât și al combinațiilor dintre alimente.
”De ce ne îngrășăm? Mâncam prea mult și ne mișcăm prea puțin”, a afirmat nutriționistul Mihaela Bilic în emisiunea ”Doctor de bine” de la PRO TV, adăugând că am ajuns să iubim prea mult mâncarea.
Să fie ea atât de gustoasă și de irezistibilă? Să fie mai hrănitoare și mai bogată în calorii? De ce suntem incapabili să ne oprim când simțim că ne-am săturat?
Acestea sunt câteva întrebări pe care și le-a pus nutriționistul, iar răspunsul este unul cu adevărat uimitor.
”Un studiu arată că 50% dintre obezi nu mai simt gustul alimentelor. Excesul de grăsime reduce în mod considerabil numărul de papile gustative prezente pe limbă și duce la scăderea capacității gustative.
Efectul? Cu cât simțim mai puțin, cu atât avem tendința să mâncăm mai mult și ne îngrășăm mai tare.
Autorii studiului au comparat două grupuri de șoricei. Unul hrănit cu alimente obișnuite, cu aport moderat de calorii, iar altul, hrănit cu produse ultraprocesate și concentrate caloric, bogate în zahăr, sare și grăsimi.
După 8 săptămâni de tratament, cercetătorii au constatat un exces de greutate alarmant în grupul hrănit cu produse obezogene.
Concomitent s-a observat o scădere cu 25% a numărului de papile gustative de pe limbă. Această scădere nu a fost cauzată de tipul de alimente consumat, ci este un efect secundar al prezenței de grăsime corporală în exces”, a mai spus nutriționistul.
Farfuria ideală a Mihaelei Bilic: Nu știe să numere caloriile
Ce stă la baza acestei ”degustări”
Mecanismul care stă la baza acestui fenomen este inflamația provocată de celulele adipoase. Țesutul gras produce acele citokine proinflamatorii care determină un dezechilibru în funcționarea și înnoirea papilelor gustative.
”Vestea bună: efectul dispare prin slăbit. Mâncarea va fi mai gustoasă și ne săturăm cu o cantitate mai mică dacă scăpăm de excesul de grăsime din organism. Scăderea capacității gustative are consecințe mai complexe decât credem.
Dacă mâncarea nu ne produce satisfacție vom căuta inconștient alimente cu gust intens, care conțin multă grăsime, zahăr și sare.
Riscăm să devenim dependenți de produse ambalate și ultraprocesate, bogate în potențiatori de gust și concentrate în calorii”, a mai spus nutriționistul.
Totodată, Mihaela Bilic a tras un semnal de alarmă în privința kilogramelor în plus, acela de a fi luate în serios și scăpa de acestea cât mai rapid, căci odată instalate va fi mai greu de slăbit.
OMS avertizează: Un sfert dintre europeni sunt obezi sau supraponderali
O ”epidemie” de supraponderabilitate și obezitate, responsabilă de peste 1,2 milioane de decese pe an, face ravagii în Europa, a declarat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS) într-un nou raport, publicat marți.
”Ratele supraponderalității și obezității au atins proporții epidemice în întreaga regiune și continuă să crească”, a declarat într-un comunicat filiala europeană a OMS, formată din 53 de state.
Astfel, în Europa, aproape un sfert dintre adulți sunt acum obezi, ceea ce face ca prevalența obezității să fie mai mare decât în orice altă regiune, cu excepția Americii, potrivit OMS.
Nicio țară din regiune nu poate pretinde în prezent că a oprit această evoluție, iar amploarea problemei a fost evidențiată în timpul pandemiei Covid-19, în care excesul de greutate a fost un factor de risc.
”Creșterea indicelui de masă corporală este un factor de risc major pentru bolile netransmisibile, inclusiv cancerul și bolile cardiovasculare”, a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge, citat în raport. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Umami, gustul desăvârșit al mâncării. Ce este și unde îl găsim
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".