Umami, gustul desăvârșit al mâncării. Ce este și unde îl găsim
Gustul umami are beneficii pentru sănătate, roșiile și brânza maturată fiind printre produsele în care se găsește în mod natural.
Cunoscut ca fiind al cincilea simț, umami este ”gustul savorii”, gustul descoperit în urmă cu mai bine de un secol, de către un profesor chimist din cadrul Universității din Tokyo. La baza cercetărilor a stat un tip de supă tradițională japoneză, supa dashi, ce conținea alge și ciuperci Shiitake. Gustul dat de alge (Laminarica japonica) și ciupercile respective nu se încadra perfect în niciunul din cele patru gusturi, conform afirmației cercetătorului.
Acesta a izolat substanțele principale din alge prin procedee chimice, din care a reieșit o singură substanță – monoglutaman de sodiu, declarat aditiv alimentar E 621. De la descoperirea sa, în 1908, acesta fiind folosit la prepararea și conservarea alimentelor, în timp ce gustul umami a fost încadrat ca termen științific internațional și recunoscut ca al cincilea gust în anul 2000.
Ciupercile Shiitake, cea mai bună sursă de seleniu. Care sunt beneficiile sale
Umami este o combinație unică de arome care nu poate fi identificată cu una anume și care are trei caracteristici deosebite:
-Nu are capacitatea de a sătura
-Sporește secreția de salivă
-Stimulează foamea.
De altfel, gustul umami corespunde cu cel al acidului glutaminic, un aminoacid prezent în stare naturală în numeroase alimente și pe care acestea îl eliberează în timpul gătitului sau al fermentației. Atunci când papilele gustative intră în contact cu acest aminoacid, percepem umami. Chiar dacă gustul umami este ușor de perceput, acesta este greu să fie definit, dar mai ales de explicat.
Unde se găsește umami, în mod natural
O listă a alimentelor cu gust umami include produse orientale, cum ar fi ciupercile Shiitake sau algele kombu, dar și alte produse ce se regăsesc în mod obișnuit în majoritatea bucătăriilor.
-Toate brânzeturile de fermentație medie și îndelungată, în special parmezanul;
-Anșoa;
-Șunca maturată;
-Carnea, în special cea care este maturată un timp mai îndelungat;
-Sparanghelul alb și cel verde;
-Bonito uscat;
-Roșiile;
-Supa miso;
-Vinul.
Umami, beneficiu pentru sănătate
Folosirea produselor bogate în gustul umami poate să fie benefică pentru sănătate, deoarece ajută la reducerea cantității de sare pe care o folosim la prepararea oricărui fel de mâncare, cu până la 20%.
Excesul de SARE, factorul determinant al retenției de apă. Cum o putem remedia
Cele mai periculoase E-uri. Bilic, LISTA aditivilor care ne fac RĂU: Mâncarea a ajuns chimie, NU bucătărie. Sunt făcuți în laborator, pentru că e IEFTIN
Cele mai periculoase E-uri. "Ghidul aditivilor alimentari:
Coloranți conservanți sau potențiatori de gust, agenți de îngroșare sau de afânare, există o multitudine de substanțe pe care industria alimentară le folosește ca să facă mâncarea gustoasă, apetisantă și sigură pentru consum.
Poartă inițiala E de la Europa, urmată de 3 sau 4 cifre.
Folosirea lor este justificată, autorizată și strict reglementată, însă toată lumea încearcă să-i evite.
De ce ne temem de E-uri? Chiar dacă au fost create în beneficiul nostru, s-a dovedit că unele dintre ele au efecte negative asupra sănătății. În ultimii ani lista aditivilor alimentari a crescut spectaculos, iar mâncarea a ajuns să fie mai mult chimie, decât bucătărie.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Planta care îți poate ușura respirația și calma tusea natural
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
