Apa, printre cele 5 băuturi benefice sănătății microbiomului intestinal

Apa și ceaiul, printre cele mai accesibile modalități de îmbunătățire a sănătății microbiomului.
Microbiomul intestinal este parte din organism, cu o comunitate de bacterii bune situate în principal în intestinul subțire și gros. Iar prin scopul pe care îl are pentru sănătate, microbiomul ne arată cât de important este să avem o floră intestinală sănătoasă.
Cele mai frecvente tipuri de microbi din intestin sunt cele simbiotice (care aduc beneficii organismului) și cele patogene (care favorizează apariția bolilor).
În timp ce un intestin sănătos ar avea un echilibru între cei doi, anumiți factori, cum ar fi bolile infecțioase, dietele sărace sau utilizarea îndelungată a antibioticelor, pot provoca disbioză - un dezechilibru al microbiotei care face organismul susceptibil la boli.
Sănătatea microbiomului poate fi îmbunătățită atât prin intermediul alimentației, cât și prin băuturile pe care le consumăm. Iar un intestin sănătos înseamnă mai mult decât mișcări intestinale regulate, mai mult, trebuie acordată o atenție deosebită dietei, deoarece un stil de viață nesănătos pot declanșa tulburări autoimune precum boala Crohn sau artrita reumatoidă.
Care sunt cele 5 băuturi bune pentru sănătatea microbiomului
Microbiomul este important pentru descompunerea carbohidraților complecși și a fibrelor alimentare. Potrivit EatThis, cele mai bune 5 băuturi pentru susținerea sănătății microbiomului sunt ușor accesibile, dar și bune la gust.
Kefirul. Studiile sugerează că un consum de alimente fermentate cu culturi vii poate adăuga bacterii ”bune” microbiomului. Kefirul, o băutură din lapte fermentat cu un gust picant, este unul dintre aceste probiotice puternice care poate ajuta la readucerea microbiomului dumneavoastră în echilibru.
”Fermentarea face ca kefirul să fie mai ușor de digerat pentru cei cu intoleranță la lactoză, deoarece bacteriile și drojdia au descompus deja carbohidrații, cum ar fi amidonul și zahărul, în timpul procesului”, a explicat dieteticianul Marie Spano, citat de sursa menționată.
Ceaiul verde este una dintre cele mai populare băuturi, la nivel global, după cafea, iar consumul său este o modalitate plăcută de a popula microbiomul intestinală.
”Cei mai mulți oameni nu se gândesc la ceaiuri când vine vorba de varietate, dar acesta este un mod foarte simplu de a încorpora diferite specii de plante în dietă”, susține dieteticianul Marie Ruggles, autoarea lucrării Optimize Your Immune System. Cel mai potrivit tip de ceai verde este matcha, obținut din extrasul de plantă. Alte ceaiuri benefice pe care ar trebui să le ai pe lista de ceaiuri este ceaiul negru, busuioc, turmeric/ghimbir și pu-erh, un soi de ceai fermentat.
”Compușii din aceste ceaiuri susțin activitatea probiotică, interacționând cu microbiomul intestinal pentru a produce bacteriile bune”, a mai spus Ruggles.
Kombucha este o băutură de ceai, obținută din fermentarea unei culturi simbiotice de bacterii, drojdie și zahăr. ”Observăm cercetări emergente privind modul în care kombucha poate avea efecte antimicrobiene și, eventual, un impact asupra microbiomului intestinal”, susține Amanda Sauceda, un alt dietetician.
Apa este cea mai simplă și la îndemână metodă de a vă îmbunătăți microbiomul intestinal. Pe lângă faptul că vă hidratează, ”apa ajută ca lucrurile să se miște așa cum trebuie la nivelul intestinelor și ajută la absorbția nutrienților din alimente”, mai spune Sauceda.
Fibrele dietetice nu sunt digerate în intestinul subțire, ci fermentate în colon și s-a demonstrat că modifică microbiomul și reglează metabolismul glucozei și al grăsimilor din sânge, ceea ce duce la rezultate mai bune pentru sănătate, potrivit unui studiu publicat în Nutrients.
Dar fibrele atrag, de asemenea, apă în intestin, ceea ce vă poate deshidrata și vă poate face balonat și constipat. Un motiv în plus că nu evitați consumul de apă, cel puțin doi litri pe zi.
Supa concentrată de pui/vită. Supa obținută din fierberea oaselor și alte țesuturi de pui/vită, folosită ca și supă concentrată pentru mâncare, este un elixir al sănătății tocmai datorită concentrației sale mari minerale nutritive, vitamine șu aminoacizi, care susțin un microbiom intestimal sănătos.
Această supă este bogată în colagen, gelatină, glicină, glutamină și hidroxiprolină, toate acestea având studii clinice care sugerează capacitatea lor de a reduce inflamația, inclusiv cea care cauzează artrita.
Vezi și: Sănătatea microbiomului, îmbunătățită din alimentație. Semnele apar după numai o săptămână
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
7 lucruri de știut despre Hepatita A. Un gest simplu distruge virusul!
Ce faci dacă te doare stomacul din senin. 4 cauze pe care să nu le ignori niciodată
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Ai dureri de burtă? Poate ai pungi în colon sau diverticuloza. Află dacă suferi de boala asta
Legătura dintre sănătatea intestinală și anxietatea generalizată. Noi metode de combatere a anxietății prin îmbunătățirea sănătății intestinale
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Reface flora intestinală
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
Infecția comună care duce la cancer. Milioane de oameni, în pericol
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Dr. Răzvan Vintilescu: Pare neplăcut. Rușinos
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Ce ascunde, de fapt, textura scaunului despre starea ta de sănătate.
Un medic dezvăluie cele 7 boli care apar imediat după sărbători: Se agravează imediat
Un medic dezvăluie 7 boli care se agravează după sărbători. Mesele de sărbători pot face mai mult rău decât ai crede.
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.