Ce se întâmplă dacă renunți la brânzeturi. Semnele sunt vizibile pe piele, dar și pe cântar

Reducerea consumului de brânzeturi vă ajută să scăpați de câteva kilograme, dar și are beneficii pentru inimă sau în lupta împotriva cancerului.
Brânzeturile sunt o sursă importantă de calciu, grăsimi și proteine, mai mult, au și un conținut crescut de vitamina A, vitamina B12, precum și zinc sau fosfor. Un motiv în plus ca lumea să îndrăgească acest tip de produs lactat, mai ales că este unul fermentat, deci prieten cu sistemul digestiv.
Însă aceste vitamine și minerale vin împreună cu un număr ridicat de calorii, multe grăsimi saturate și sare, dar puține fibre, astfel, că dacă vreți să urmați o dietă, de slăbire sau de menținere a greutății este nevoie să vă ajustați cantitatea de brânzeturi pe care o consumați, chiar dacă aceasta este bogată în nutrienți.
Brânzeturile, versatile, dar și cu impact asupra inimii
De altfel, brânza este una dintre cele mai versatile dintre produsele lactate, fiind consumată ca atare, alături de roșii sau alte legume, în budinca de macaroane ori pusă peste un hamburger.
Indiferent de modul în care consumați brânzeturile, la fel ca alte alimente preferate, moderația trebuie să fie cheia unei diete echilibrate. De altfel, conținutul de sare care există în brânzeturi, precum și cel de grăsimi, pot duce la boli metabolice, precum diabetul de tip 2, dar și la cele cardiovasculare și de inimă.
Un motiv în plus ca specialiștii în nutriție să recomande limitarea consumului de brânzeturi.
”Dacă vreți să reduceți aportul de sodiu, evitați brânza feta și brânzeturile tari.
Puteți face un pas mai departe, înlocuind brânzeturile din lapte integral cu opțiuni cu conținut scăzut de grăsimi și cu conținut redus de grăsimi”, afirmă dr. Akua Woolbright, nutriționist, arată EatThis.
7 efecte secundare incredibile ale renunțării la brânză
Deși poate părea dificil să renunțați complet la brânzeturile preferate, o limitare a consumului poate să aibă efecte beneficie asupra sănătății dvs.
Iar perioada care urmează, intrarea în postul Paștelui, este numai bună pentru a experimenta ce se întâmplă în organism ca urmare a renunțării la brânzeturi.
Tonusul și textura pielii se pot îmbunătății
Reducerea consumului de lactate, inclusiv de brânzeturi poate avea efecte pozitive asupra pielii.
Cercetările arată că produsele lactate sunt legate de producția excesivă de ulei, ceea ce poate crește apariția unor imperfecțiuni inestetice pe piele.
”Studiile arată că lactatele pot crește nivelul de insulină, ceea ce crește producția de hormoni care produc sebum, ceea ce poate influența acneea”, spune Isabel Smith, potrivit sursei menționate.
Reduce balonarea
Pentru multe persoane consumul de lactate, ca urmare a intoleranței la lactoză, poate duce la o serie de efecte mai puțin plăcute, precum balonarea sau sindromul diareic.
Astfel, prin eliminarea lactatelor sau prin limitarea brânzeturilor se poate reduce și balonarea.
Reduceți durerile de cap și migrenele
Dieta bogată în brânzeturi și lactate poate să ducă la dureri de cap sau migrene, iar acest lucru este cauzat de conținutul ridicat de tiramină, un aminoacid care apare în mod natural în plante și în produsele de origine animală.
Astfel, reducerea consumul de brânzeturi va duce eliminarea factorului declanșator al migrenelor și durerilor de cap.
Reduce colesterolul și riscul de boli de inimă
Prin conținutul ridicat de grăsimi din brânzeturi, persoanele care consumă aceste produse au un risc mai crescut de colesterol mărit sau de boli cardiovasculare.
”Brânza este foarte bogată în grăsimi saturate care contribuie la bolile de inimă prin creșterea nivelului colesterolului din sânge.
S-a demonstrat că grăsimile saturate cresc colesterolul rău sau lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL), deoarece determină ficatul să producă mai mult colesterol”, afirmă nutriționistul Trista Best.
Scădere în greutate
Reducerea greutății corporale este un al efect secundar al reducerii sau eliminării consumului de brânzeturi, iar acest lucru se întâmplă prin reducerea aportului de calorii, de exemplu, o porție de 30 grame de brânză cheddar conține 120 de calorii și 30 mg de colesterol.
Puteți reduce riscul de cancer
Reducerea consumului de brânză și, în general, de produse lactate, poate contribui la scăderea riscului de cancer.
Acest lucru se datorează faptului că, mâncând mai puțină brânză, ingerați mai puțină cazeină, o proteină care se găsește în lapte și care poate fi legată de boală.
Reduceți inflamațiile
Consumul de brânzeturi și lactate cu un conținut de aditivi, conservanți au hormoni poate duce la instalarea bolilor inflamatorii, precum sindromul ovarelor polichistice (SOP), în cazul femeilor.
”În calitate de dietetician SOP, văd femei care elimină lactatele și raportează că durerile de cap și alte răspunsuri inflamatorii se calmează”, afirmă Bess Berger.
De altfel, aceasta îi îndreptă pe cei care doresc să consume produse lactate sau brânzeturi să le procure din surse sigure, cel mai indicat de la fermele mici.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Cum poate dieta mediteraneană să ajute în gestionarea bolii inflamatorii intestinale. Reducerea inflamației intestinale printr-o alimentație corectă
Cancerul de pancreas, greu de diagnosticat. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Speranța de viață e mică. Moment dificil
Acest tip de cancer are o evoluție dramatică. Este diagnosticat târziu, iar speranța de viață a pacienților este redusă.
Combinația letală care îți distruge ficatul
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
4 semne cheie că ficatul tău este în pericol
"Am avut gaze și m-am balonat în ultimele luni". Ce este sindromul intestinului permeabil
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Ce se întâmplă dacă ai pietre la fiere și NU scoți colecistul. Cele 2 întrebări care m-au măcinat. Părerea dură a unui medic m-a convins: Se împrăștie în tot corpul
Boala ascunsă în carnea de porc. Primul semn că ai trichineloză. INSP: Carnea conţine larve de viermi paraziţi
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Povestea femeii care a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. Semnele ignorate care au dus la răspândirea cancerului
Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Un medic dezvăluie cele 7 boli care apar imediat după sărbători: Se agravează imediat
Un medic dezvăluie 7 boli care se agravează după sărbători. Mesele de sărbători pot face mai mult rău decât ai crede.
Superalimente pentru detoxifierea ficatului. Cum previi boala ficatului gras non-alcoolic
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
Ficatul gras, boala care te macină în tăcere. Duce la ciroză, cancer hepatic. Se extinde în tot organismul
Chisturile pancreatice, ce sunt și când devin canceroase. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Criterii de risc: durerea, icterul, markerii tumorali
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.