Cum funcționează probioticele și de ce sunt esențiale pentru digestie. Beneficii pentru sănătatea mintală și digestivă
Probioticele, microorganisme benefice pentru organism, susțin sănătatea digestivă și contribuie la ameliorarea diverselor probleme de sănătate, de la constipație la sănătatea...
Probioticele sunt microorganisme care oferă beneficii de sănătate gazdei lor, sprijinind sistemele sănătoase ale organismului, de la gură la intestin, și controlând microorganismele dăunătoare, precum germenii.
Acestea ajută digestia și îmbunătățesc absorbția nutrienților la nivelurile corecte. Probioticele pot fi găsite în mod natural în alimentele fermentate și în laptele cultivat, dar pot fi găsite și în suplimente fabricate.
Se crede că probioticele ajută la rezolvarea problemelor digestive precum constipația, boala Crohn, boala inflamatorie intestinală, sindromul intestinului iritabil, intoleranța la lactoză și colita ulcerativă.
Cu toate acestea, majoritatea studiilor privind probioticele au fost de mică amploare și nu conțin informații specifice cu privire la efectele acestora asupra digestiei sau la modul de dozare sau administrare consecventă a acestora ca supliment.
Ecosistemele digestive diferă, iar persoanele cu constipație au ecosisteme diferite de microorganisme în intestine față de cele fără constipație. Probioticele pot reduce nivelul pH-ului în colon, ceea ce poate ajuta scaunul să se deplaseze mai rapid prin acesta. De asemenea, acestea pot ameliora diareea cauzată de antibiotice prin refacerea bacteriilor bune pe care antibioticele le-ar fi putut ucide.
Probioticele pot ajuta la absorbția proteinelor și a altor vitamine și nutrienți. Majoritatea cercetărilor se concentrează pe tulpinile Lactobacillus și Bifidobacterium, care sunt eficiente în ameliorarea constipației. Cu toate acestea, orice probiotice care nu fac parte din aceste genuri pot să nu fie sigure și este nevoie de mai multe cercetări înainte de utilizare.
Eficacitatea probioticelor depinde de capacitatea lor de a rezista în mediul acid al stomacului și al tractului gastrointestinal. Probioticele de înaltă calitate trec intacte prin stomac și ajung în intestine, unde sunt absorbiți nutrienții. Viabilitatea probioticelor poate fi afectată de probleme de ambalare și depozitare. Cea mai populară practică este de a lua doze zilnice de probiotice.

Foto: Freepik @olanod
Cum să te folosești de probioticele pentru sănătatea digestivă
Pentru a profita de beneficiile probioticelor, creșteți consumul zilnic de probiotice prin surse alimentare sau suplimente. Alimentele tradiționale precum varza murată, kimchi, kefir, iaurtul grecesc și kombucha conțin în mod natural probiotice. Începeți încet și fiți atenți la efectele secundare, deoarece fiecare tulpină are efecte diferite. Un jurnal al alimentelor și suplimentelor poate fi util în timpul perioadei introductive.
Dozele zilnice recomandate variază de la 1 miliard la 10 miliarde de unități formatoare de colonii (UFC). Începeți cu 1 UFC și creșteți treptat, acordând atenție răspunsului organismului dumneavoastră. Luați probioticele chiar înainte sau odată cu masa, nu după.
Încercați sursele naturale înainte de a lua suplimente, deoarece acestea conțin de obicei o varietate de tulpini. Suplimentele ar trebui să enumere fiecare tip individual pe care îl conțin. Acordați atenție etichetelor și calității, deoarece administrațiile pentru alimente și medicamente nu reglementează suplimentele la fel ca alimentele normale, astfel încât calitatea nu este întotdeauna garantată. Alegeți o marcă de încredere și consultați un medic dacă este necesar.
Beneficii
Probioticele pot ajuta la gestionarea diferitelor probleme de sănătate, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, colesterol ridicat, diaree, constipație, intoleranță la lactoză și creștere în greutate. De asemenea, acestea îmbunătățesc sănătatea mentală și răspunsul imunitar, sănătatea orală și dermatologică și ajută la absorbția proteinelor. Probioticele pot ajuta la recuperarea după antrenamente și pot reduce tensiunea musculară.
Pe măsură ce infecțiile rezistente la antibiotice devin o preocupare, probioticele ar putea fi agenți puternici de protecție și vindecare care funcționează perfect cu sistemele noastre naturale ale organismului.
Riscuri pentru sănătate
Probioticele sunt în general sigure pentru majoritatea persoanelor, cu riscuri majore minime. Reacțiile adverse frecvente includ gaze și balonare, iar reacțiile severe, cum ar fi durerile abdominale, trebuie gestionate. Consultați un medic înainte de a lua orice suplimente, în special pentru copii.
Probioticele pot să nu fie potrivite pentru cei cu boli cronice sau sisteme imunitare slăbite. Acestea nu trebuie utilizate pentru a înlocui medicamentele prescrise fără consultarea unui medic.
Cercetările arată o asociere pozitivă între probiotice și digestia sănătoasă, sănătatea mentală și orală, un sistem imunitar sănătos și, posibil, o piele mai sănătoasă. Introduceți probioticele treptat în dieta dumneavoastră, alături de alimentele tradiționale sau suplimente.
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
-
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp26.11.2025, 16:45
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
Cancerul colorectal, număr semnificativ de decese în rândul tinerilor
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
Cea mai răspândită boală a ficatului care ucide în tăcere. 3 riscuri ascunse îți pot grăbi moartea
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
EXCLUSIV Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii, avertisment
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
Un medic dezvăluie cele 7 boli care apar imediat după sărbători: Se agravează imediat
Un medic dezvăluie 7 boli care se agravează după sărbători. Mesele de sărbători pot face mai mult rău decât ai crede.
Grupa de sânge care te expune la cancer
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
E. coli, impact grav asupra intestinului. Bacteriile blochează apărarea naturală și se răspândesc rapid
7 cauze care provoacă sânge în scaun. Cum arată sângele din scaun. Fii atent la acest semn
Cum arată sângele din scaun și ce poate cauza prezența sângelui în scaun? 7 cauze care provoacă sânge în scaun.
Nu vei crede ce se întâmplă cu ficatul tău dacă renunți la zahăr doar 9 zile
Cum poate dieta mediteraneană să ajute în gestionarea bolii inflamatorii intestinale. Reducerea inflamației intestinale printr-o alimentație corectă
HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
5 alimente care te balonează cel mai tare
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
EXCLUSIV Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
