Masa de sărbători, între exces și răsfăț. Medic: Balonarea este o reacție firească

Organismul reacționează la supraalimentație în difeite moduri. De ce este nevoie de moderație.
”Sărbătorile, atunci când vin, trebuie marcate într-un fel, iar românii le marchează prin excese, de obicei. Este o chestie ciudată, pentru că am mai avut și înainte sărbători și știm că ne simțim rău după. Deci în mod normal ar trebui să fim ponderați”, a explicat Alecse Dițoiu, medic specialist gastroenterologie, în cadrul emisiunii ”Vorbește lumea” de la ProTV.
Acesta a subliniat că nu s-a pus problema ca oamenii să se abțină de la a mânca produsele tradiționale de la sărbători, ci de a fi ponderați. ”Preparatele din miel sunt foarte greu de tolerat, din multe motive. În primul rând, ele conțin anumite substanțe, care la bolnavii cu gută se depun în articulații și pot să declanșeze crize de gută. Pot favoriza apariția pietrelor la rinichi, sunt grase, iar persoanele care au probleme cu colesterolul, cu colecistul, care are rolul de a digera grăsimile și se contractă în momentul în care se mănâncă gras, iar dacă se contractă prea violent poate să doară. (...)
Ouăle reprezintă un aliment, un nutrient extrem de important și complet, dar cu condiția să mâncăm în cantitate convenabilă, în special gălbenușul”, a mai spus medicul. De asemenea, acesta a subliniat că albușul, care conține albumină și care este util în cazul pacienților cu ciroză hepatică, pacienți ce au lipsă de albumină, care este fabricată de ficatul sănătos. ”Ficatul bolnav nu o fabrică și atunci trebuie adus de undeva albumină”, a explicat medicul.
Potrivit acestuia, excesul este un lucru care se întâmplă pe perioade scurte de timp, dar cu impact asupra organismului. ”Contează și vârsta, dar contează și cum funcționează tubul digestiv, pentru că de obicei bolile digestive sunt cauzate de alimentație. Sigur, mai sunt și microbi, virusuri”, a mai spus medicul.
Balonarea, ceva firesc în supraalimentație
Mai mult, medicul a explicat faptul că balonarea este o reacție firească a organismului la o supraalimentație. ”În momentul în care nu îi priește ceva, corpul încearcă să elimine pe undeva, fie prin starea de greață, fie prin diaree, asta din punct de vedere al cantității. Din punctul de vedere al compoziției meniului, contează foarte mult faptul că, în primul rând mâncând foarte gras, că așa se mănâncă de sărbători, plus consumul de alcool, dar și de condimente, în special sarea, poate să apară balonarea, probleme în zona colecistului, probleme gastrice, datorită hiperacidității, greața, diaree. (...)
Plus că, mulți țin post înainte de sărbători, nu mănânci două luni de zile gras, colecistul stă liniștit, și brusc se trezește că trebuie să digere. Este destul de dificil, pentru că și enzimele acestea se sintetizează progresiv, pe măsură ce mănânci”, a mai precizat medicul.
Vezi și: Sfaturi pentru masa de Paște: Bilic: Nu mâncați totul la o singură masă
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
Ce faci dacă te doare stomacul din senin. 4 cauze pe care să nu le ignori niciodată
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
Cancerul pancreatic, subdiagnosticat. Simptomele la care să fii atent
Acest tip de cancer, denumit și cancerul tăcut, este deseori diagnosticat greșit.
De ce ai nevoie să mergi la baie de fiecare dată când ieși din casă
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
Mișcarea, esențială pentru prevenirea cancerului colorectal. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Efect benefic
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Alcoolul oprește regenerarea ficatului, chiar și după renunțare. Risc major de insuficiență hepatică
Dieta și mișcarea pot vindeca ficatul după consumul de alcool
Herniile abdominale: când trebuie operate și care sunt metodele actuale
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Legătura dintre sănătatea intestinală și anxietatea generalizată. Noi metode de combatere a anxietății prin îmbunătățirea sănătății intestinale
Helicobacter pylori poate grăbi apariția cancerului gastric
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Balonarea, semn al bolii celiace. Când să mergi la medic
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.