Probioticele. Cinci beneficii esențiale pentru sănătate

Există nenumărate beneficii pentru sănătate ale probioticelor. Unul dintre cele mai evidente avantaje este capacitatea lor de a menține microbiomul în...
Când te îmbolnăvești, există un nivel ascendent în cantitatea de bacterii patogene sau rele, care stau în tubul digestiv. Probioticele ajută la eliminarea bacteriilor rele și la restabilirea unui raport sănătos între bacteriile bune și cele rele din intestin.
Dar acesta este doar începutul. Microbiomul intestinal afectează în multe feluri organismul, inclusiv sistemul digestiv, sistemul imunitar, sistemul endocrin și sistemul nervos central.
Cât de importante sunt probioticele
Afectează răspunsul imunitar al organismului.
Se estimează că aproximativ 70 la sută din celulele imunitare sunt adăpostite în intestin, potrivit unui srudiu din septembrie 2008, publicat în Imunologie clinică și experimentală.
Ajută la reglarea metabolismului.
Bacteriile din intestin sunt responsabile de transformarea carbohidraților nedigerabili sau a fibrelor, care servesc ca sursă de combustibil pentru celulele intestinale și, de asemenea, pot preveni împotriva tulburărilor intestinale, conform Harvard T.H. Școala Chan de sănătate publică.
Joacă un rol important în prevenirea obezității.
Unele cercetări au legat o reducere a diversității microbiene în intestin cu un risc mai mare de obezitate, potrivit unui studiu din 2019, publicat în jurnalul medical Nutrients.
Ajută la menținerea glicemiei.
O concentrație mai mare a anumitor tulpini bacteriene din intestin a fost legată de un risc crescut de diabet de tip 2, în timp ce altele au fost asociate cu un risc mai mic. Bifidobacterium, de exemplu, au fost asociate în mod repetat cu prevenirea diabetului de tip 2, potrivit unui studiu din ianuarie 2020, publicat în revista EBio Medicine.
Contribuie la sănătatea mintală.
De exemplu, probioticele pot consolida producția organismului de hormoni care îmbunătățesc starea de spirit, precum serotonina, potrivit unei recenzii din februarie 2017, publicate în Annals of General Psychiatry.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Mișcarea, esențială pentru prevenirea cancerului colorectal. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Efect benefic
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Combinația letală care îți distruge ficatul
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Chisturile pancreatice, ce sunt și când devin canceroase. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Criterii de risc: durerea, icterul, markerii tumorali
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Ce faci dacă te doare stomacul din senin. 4 cauze pe care să nu le ignori niciodată
Mircea Diaconu a avut cancer de pancreas, la fel ca Steve Jobs. Cine face cancer de pancreas, boala greu de diagnosticat
Mircea Diaconu și Steve Jobs au fost diagnosticați cu aceeași boală: cancerul de pancreas. Este una dintre cele mai agresive forme de cancer.
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
Reținerea flatulenței, efecte negative. Ce este reabsorbția pulmonară
Reținerea gazelor poate părea inofensivă, însă experții medicali avertizează asupra unor consecințe neașteptate și neplăcute.
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
"Am avut gaze și m-am balonat în ultimele luni". Ce este sindromul intestinului permeabil
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Ulcerul gastric: primele simptome și pericolele pe care nu trebuie să le ignori
Ulcerul gastric este o afecțiune comună care afectează mucoasa stomacului, dar cu un tratament adecvat poate fi prevenit și vindecat eficient.
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.