Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Boala celiacă, o afecțiune autoimună declanșată de gluten, poate provoca inflamații și deteriorări intestinale severe dacă nu este diagnosticată și tratată...
Boala celiacă este o afecțiune autoimună care afectează tractul gastrointestinal, declanșată de o reacție alergică la gluten, o proteină prezentă în grâu, secară și orz. În timp, aceste reacții imune inflamează și deteriorează structurile intestinului subțire.
Boala celiacă necontrolată poate provoca disconfort și alte simptome ale organismului, cum ar fi inflamația intestinelor sau lipsa de nutrienți din cauza incapacității intestinului deteriorat de a digera corect alimentele. Simptomele variază foarte mult, unele persoane prezentând simptome ușoare sau deloc, ceea ce poate întârzia diagnosticarea medicală.
Este o afecțiune intestinală în care organismul nu poate tolera glutenul, o proteină naturală care se găsește în multe cereale precum grâul, orzul, secara și ovăzul. Reacția imunitară declanșată de gluten provoacă inflamații la suprafața intestinului subțire, deteriorând vilozitățile și microvilozitățile, care sunt esențiale pentru o digestie normală.
Boala celiacă este moștenită genetic și este mai frecventă în rândul persoanelor de origine nord-europeană. Simptomele pot fi ușoare și pot fi confundate în mod eronat cu alte probleme intestinale. Boala celiacă poate fi diagnosticată la orice vârstă și este o afecțiune autoimună, deoarece sistemul imunitar al organismului deteriorează vilozitățile intestinale.
Persoanele cu boală celiacă sunt mai susceptibile de a dezvolta alte boli autoimune, cum ar fi boala tiroidiană și diabetul de tip 1. Unele afecțiuni coexistă adesea cu boala celiacă, cum ar fi dermatita herpetiformă și inflamația ficatului. Persoanele cu sindrom Down au un risc mai mare de a dezvolta boala celiacă decât este normal.
Boala celiacă este o afecțiune caracterizată prin simptome digestive, care sunt mai frecvente la copii și apar de obicei după ce încep să consume alimente care conțin gluten. Aceste simptome includ balonare, diaree, constipație, gaze, intoleranță la lactoză, scaune libere, grase, voluminoase, urât mirositoare, greață sau vărsături și dureri abdominale.
Simptomele non-digestive pot include dureri osoase sau articulare, anemie feriprivă, scădere în greutate, artrită, oboseală, pierdere osoasă, furnicături sau amorțeală la nivelul mâinilor sau picioarelor, dermatită herpetiformă, depresie, iritabilitate, modificări ale dispoziției, întârzieri ale perioadelor menstruale, infertilitate, simptome bucale precum afte și boli hepatice.
Simptomele induse de gluten pot debuta la două-trei ore de la consum, în timp ce alte persoane pot prezenta simptome abia a doua zi sau după câteva zile. Simptomele comune includ greață, vărsături, gaze/balonare, crampe, dureri abdominale, diaree, constipație, oboseală, ceață cerebrală și dureri musculare și articulare. Timpul de reacție variază în funcție de individ.
Foto: Freepik @pixel-shot.com
Boala celiacă nu trebuie autodiagnosticată; ea trebuie examinată de un medic. Tratamentul se axează pe eliminarea glutenului din alimentație, care trebuie efectuată în urma consultării unui medic. Simptomele se ameliorează, de obicei, după o dietă fără gluten, dar cantități mici pot provoca erupții.
Boala celiacă este o afecțiune în care intestinele sunt afectate din cauza glutenului sau a produselor din grâu. Această afecțiune este adesea diagnosticată de medicii care identifică dovezi ale acestei leziuni.
Este esențial să se efectueze un test pentru boala celiacă înainte de a încerca o dietă fără gluten pentru a înțelege modul în care glutenul afectează organismul. Odată ce intestinul se vindecă, dovezile de boală celiacă vor dispărea.
Doctorii utilizează două metode pentru a testa boala celiacă: testele de sânge și examinarea endoscopică. Testarea sângelui implică testarea unei probe de sânge pentru anticorpii glutenului care deteriorează intestinele.
Biopsia este apoi prelevată din intestinul subțire, care este examinat sub microscop. Procedurile endoscopice implică trecerea unei camere prin corp la capătul unui cateter lung și subțire, ghidându-l pe endoscopist să treacă instrumente prin cateter pentru a lua o biopsie.
Atât pacientul, cât și medicul trebuie să știe dacă suferă de boala celiacă pentru a determina îngrijirea adecvată.
Boala celiacă este o afecțiune în care intestinul subțire este incapabil să absoarbă substanțele nutritive din cauza reacției organismului la gluten. Pentru a trata această afecțiune, primul pas este să nu mai consumați gluten, ceea ce previne reacția.
Menținerea permanentă a unei diete stricte fără gluten este esențială pentru a preveni deteriorarea ulterioară. Tratamentele suplimentare pot include suplimente nutritive, medicamente specifice pentru dermatita herpetiformă, corticosteroizi pentru inflamația severă și îngrijire de urmărire continuă.
Simptomele se ameliorează, de obicei, imediat după începerea unei diete fără gluten, dar poate dura câteva săptămâni pentru a înlocui deficiențele nutriționale și câteva luni pentru ca intestinul să se vindece complet. Tratamentul poate dura mai mult în unele cazuri, în funcție de amploarea leziunilor și de durata bolii.
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Reținerea gazelor poate părea inofensivă, însă experții medicali avertizează asupra unor consecințe neașteptate și neplăcute.
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Chiar dacă nu doare, ficatul îți transmite semnale atunci când ceva nu merge bine. De cele mai multe ori, oamenii ignoră aceste semne banale.
Ce trebuie să știi despre statul pe toaletă. Riscurile mortale la care te expui.
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.