Boala celiacă sau reacția alergică la gluten: cele mai comune simptome și ce complicații poate da
Boala celiacă, o afecțiune autoimună declanșată de gluten, poate provoca inflamații și deteriorări intestinale severe dacă nu este diagnosticată și tratată...
Boala celiacă este o afecțiune autoimună care afectează tractul gastrointestinal, declanșată de o reacție alergică la gluten, o proteină prezentă în grâu, secară și orz. În timp, aceste reacții imune inflamează și deteriorează structurile intestinului subțire.
Boala celiacă necontrolată poate provoca disconfort și alte simptome ale organismului, cum ar fi inflamația intestinelor sau lipsa de nutrienți din cauza incapacității intestinului deteriorat de a digera corect alimentele. Simptomele variază foarte mult, unele persoane prezentând simptome ușoare sau deloc, ceea ce poate întârzia diagnosticarea medicală.
Este o afecțiune intestinală în care organismul nu poate tolera glutenul, o proteină naturală care se găsește în multe cereale precum grâul, orzul, secara și ovăzul. Reacția imunitară declanșată de gluten provoacă inflamații la suprafața intestinului subțire, deteriorând vilozitățile și microvilozitățile, care sunt esențiale pentru o digestie normală.
Boala celiacă este moștenită genetic și este mai frecventă în rândul persoanelor de origine nord-europeană. Simptomele pot fi ușoare și pot fi confundate în mod eronat cu alte probleme intestinale. Boala celiacă poate fi diagnosticată la orice vârstă și este o afecțiune autoimună, deoarece sistemul imunitar al organismului deteriorează vilozitățile intestinale.
Persoanele cu boală celiacă sunt mai susceptibile de a dezvolta alte boli autoimune, cum ar fi boala tiroidiană și diabetul de tip 1. Unele afecțiuni coexistă adesea cu boala celiacă, cum ar fi dermatita herpetiformă și inflamația ficatului. Persoanele cu sindrom Down au un risc mai mare de a dezvolta boala celiacă decât este normal.
Simptome digestive și non-digestive
Boala celiacă este o afecțiune caracterizată prin simptome digestive, care sunt mai frecvente la copii și apar de obicei după ce încep să consume alimente care conțin gluten. Aceste simptome includ balonare, diaree, constipație, gaze, intoleranță la lactoză, scaune libere, grase, voluminoase, urât mirositoare, greață sau vărsături și dureri abdominale.
Simptomele non-digestive pot include dureri osoase sau articulare, anemie feriprivă, scădere în greutate, artrită, oboseală, pierdere osoasă, furnicături sau amorțeală la nivelul mâinilor sau picioarelor, dermatită herpetiformă, depresie, iritabilitate, modificări ale dispoziției, întârzieri ale perioadelor menstruale, infertilitate, simptome bucale precum afte și boli hepatice.
Cât de repede pot apărea simptomele după consumarea glutenului
Simptomele induse de gluten pot debuta la două-trei ore de la consum, în timp ce alte persoane pot prezenta simptome abia a doua zi sau după câteva zile. Simptomele comune includ greață, vărsături, gaze/balonare, crampe, dureri abdominale, diaree, constipație, oboseală, ceață cerebrală și dureri musculare și articulare. Timpul de reacție variază în funcție de individ.

Foto: Freepik @pixel-shot.com
Diagnostic și tratament
Boala celiacă nu trebuie autodiagnosticată; ea trebuie examinată de un medic. Tratamentul se axează pe eliminarea glutenului din alimentație, care trebuie efectuată în urma consultării unui medic. Simptomele se ameliorează, de obicei, după o dietă fără gluten, dar cantități mici pot provoca erupții.
Boala celiacă este o afecțiune în care intestinele sunt afectate din cauza glutenului sau a produselor din grâu. Această afecțiune este adesea diagnosticată de medicii care identifică dovezi ale acestei leziuni.
Este esențial să se efectueze un test pentru boala celiacă înainte de a încerca o dietă fără gluten pentru a înțelege modul în care glutenul afectează organismul. Odată ce intestinul se vindecă, dovezile de boală celiacă vor dispărea.
Doctorii utilizează două metode pentru a testa boala celiacă: testele de sânge și examinarea endoscopică. Testarea sângelui implică testarea unei probe de sânge pentru anticorpii glutenului care deteriorează intestinele.
Biopsia este apoi prelevată din intestinul subțire, care este examinat sub microscop. Procedurile endoscopice implică trecerea unei camere prin corp la capătul unui cateter lung și subțire, ghidându-l pe endoscopist să treacă instrumente prin cateter pentru a lua o biopsie.
Atât pacientul, cât și medicul trebuie să știe dacă suferă de boala celiacă pentru a determina îngrijirea adecvată.
Boala celiacă este o afecțiune în care intestinul subțire este incapabil să absoarbă substanțele nutritive din cauza reacției organismului la gluten. Pentru a trata această afecțiune, primul pas este să nu mai consumați gluten, ceea ce previne reacția.
Menținerea permanentă a unei diete stricte fără gluten este esențială pentru a preveni deteriorarea ulterioară. Tratamentele suplimentare pot include suplimente nutritive, medicamente specifice pentru dermatita herpetiformă, corticosteroizi pentru inflamația severă și îngrijire de urmărire continuă.
Simptomele se ameliorează, de obicei, imediat după începerea unei diete fără gluten, dar poate dura câteva săptămâni pentru a înlocui deficiențele nutriționale și câteva luni pentru ca intestinul să se vindece complet. Tratamentul poate dura mai mult în unele cazuri, în funcție de amploarea leziunilor și de durata bolii.
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
EXCLUSIV Mișcarea, esențială pentru prevenirea cancerului colorectal. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Efect benefic
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
Combinația letală care îți distruge ficatul
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse
Infecția comună care duce la cancer. Milioane de oameni, în pericol
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Herniile abdominale: când trebuie operate și care sunt metodele actuale
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
EXCLUSIV Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
EXCLUSIV Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
EXCLUSIV Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
Alcoolul oprește regenerarea ficatului, chiar și după renunțare. Risc major de insuficiență hepatică
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
Superalimente pentru detoxifierea ficatului. Cum previi boala ficatului gras non-alcoolic
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
"Există și colonoscopie virtuală". Dr. Eduard Dănăilă: Se administrează aer. Colonul se vede aproape în totalitate
Un simplu test poate preveni unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. "E mai puțină durere, mai puțin stres, mai puțină implicare emoțională".
