Proteina care influențează pierderea în greutate. Cercetătorii explică de ce exercițiile fizice nu funcționează la fel pentru toți

Cercetătorii au descoperit că persoanele care pierd greu în greutate prin exerciții fizice ar putea fi lipsite de variante ale unei anumite proteine.
Cercetătorii de la Universitatea Kobe au descoperit că persoanele care slăbesc mai greu prin activitate fizică regulată ar putea fi lipsite de variante ale unei proteine specifice care ajută la reglarea metabolismului organismului și a răspunsului la exercițiile fizice de scurtă durată.
Această descoperire ar putea deschide ușile pentru o clasă complet nouă de medicamente pentru pierderea în greutate, deoarece ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care unele persoane pierd mai mult în greutate prin exerciții fizice decât altele.
Activitatea fizică regulată este esențială pentru menținerea unei greutăți sănătoase, dar unele persoane pot pierde mai mult în greutate prin exerciții fizice din cauza acestei lipse de variante proteice specifice.
Proteina care reglează consumul energetic
Cercetătorii de la Kobe University Graduate School of Medicine au descoperit că proteina PGC-1α, un coactivator de transcripție, joacă un rol crucial în cheltuielile energetice ale organismului în timpul exercițiilor fizice. Proteina sporește expresia genelor legate de mitocondrii, oxidarea acizilor grași și termogeneză, promovând consumul eficient de energie în mușchi.
Acest lucru se datorează expresiei crescute a PGC-1α în mușchii scheletici în timpul exercițiilor fizice, care, la rândul său, induce expresia genelor care promovează consumul eficient de energie. Această cercetare subliniază importanța înțelegerii rolului PGC-1α în funcția musculară în timpul exercițiilor fizice.
Foto: Frepik
Alte versiuni ale proteinei
Oamenii de știință au descoperit că există diferite versiuni ale proteinei PGC-1α, numite „b” și „c”, care au funcții similare, dar sunt produse de zece ori mai mult în timpul exercițiilor fizice. Folosind un model de șoarece și subiecți umani, cercetătorii au descoperit că lipsa acestor versiuni ale proteinei PGC-1⍺ a dus la o ardere mai redusă a grăsimilor în timpul și după un antrenament.
Cu toate acestea, atunci când subiecții umani aveau ambele versiuni „b” și „c” ale proteinei, aceștia consumau mai mult oxigen și aveau un procent mai mic de grăsime corporală. Șoarecii cărora le lipsește doar PGC-1α b/c au prezentat un consum redus de energie în timpul exercițiilor fizice și au luat în greutate chiar și atunci când au fost adăpostiți în condiții normale.
Acest fenotip puternic a fost surprinzător, deoarece există puțini șoareci model care iau în greutate din cauza reducerii cheltuielilor energetice. Observațiile susțin ipoteza conform căreia eficiența cheltuielilor energetice în mușchi determină tendința de a lua în greutate.
Medicamentele pentru scăderea în greutate, cum ar fi agoniștii receptorilor glucagon-like peptide-1 (GLP-1), sunt studiate pentru utilizarea lor potențială în medicamentele pentru scăderea în greutate.
Aceste medicamente acționează prin suprimarea apetitului, reducerea aportului alimentar și promovarea pierderii în greutate indiferent de dietă. Cu toate acestea, un medicament care crește expresia PGC-1α b/c, spre deosebire de medicamentele de suprimare a apetitului, ar putea promova pierderea în greutate indiferent de dietă. Aceasta reprezintă o nouă clasă de medicamente.
Terapia prin exerciții fizice este cel mai fundamental și eficient tratament pentru diabet, iar înțelegerea mecanismelor de pierdere în greutate prin exerciții fizice ar putea duce la dezvoltarea unor terapii prin exerciții fizice mai bune și a unor medicamente care imită efectele exercițiilor fizice.
Cercetătorii investighează în prezent de ce creșterea PGC-1α b/c variază între indivizi și încep să descopere unele dintre motive. Se crede că metilarea ADN-ului explică această variabilitate, iar o substanță care poate crește nivelul PGC-1α b/c ar putea duce la dezvoltarea de noi medicamente împotriva obezității.
Dieta mai importantă decât exercițiile fizice
Un studiu realizat de Mir Ali, arată că genetica joacă un rol semnificativ în creșterea și pierderea în greutate. El crede că și exercițiile fizice au o componentă genetică. Deși exercițiile fizice contribuie la pierderea în greutate, Ali crede că cel mai important factor în pierderea în greutate este dieta.
Mir Ali crede că, În ciuda faptului cineva face multe exerciții, dar alege o dietă greșită, nu va vedea rezultate semnificative în ceea ce privește pierderea în greutate. Exercițiile fizice sunt un adjuvant important pentru pierderea în greutate, sănătatea cardiovasculară și alte beneficii, dar dieta este cel mai important factor pentru pierderea în greutate.
-
Alexandru Rogobete, anunț despre vaccinarea antigripală14.10.2025, 09:47
-
-
-
-
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.