Migrenă vestibulară, posibil tratament

Migrena vestibulară, diagnosticată atunci când apare vertij în timpul unei dureri de cap sau cu puțin timp înainte sau după una, nu are încă tratament.
Migrena vestibulară. Cercetătorii analizează o nouă aplicație a unui tratament existent care ar putea fi o soluție pentru migrena vestibulară. Aceasta "este adesea diagnosticată atunci când apare vertij în timpul unei dureri de cap a migrenei, sau cu puțin timp înainte sau după una. Încă nu este clar ceea ce provoacă migrenă vestibulară. (...) Opțiunile de tratament pentru migrena vestibulară sunt extrem de limitate, astfel că tratamentul actual este axat în principal pe reducerea frecvenței atacurilor de migrenă", potrivit Harvard Health Publishing.
Tratamentul, numit VNS noninvaziv (nVNS), prespune plasarea unui dispozitiv mic de mână deasupra gâtului, pentru a elibera un scurt impuls electric care activează nervul vag. Nervul vag este un nerv lung care coboară din trunchiul creierului prin gât și reglează toate organele din corp, inclusiv ritmul cardiac, motilitatea intestinului și starea de spirit. Stimularea electrică a acestui nerv este folosită atât pentru epilepsie cât și pentru depresie. Și există dovezi că nVNS poate trata în mod eficient cefaleea migrenei, precum și vertijul care nu este asociat cu migrenă.
Cercetătorii au testat dacă nVNS ar putea fi utilizat pentru a trata simptomele vertijului la pacienții cu migrenă. Studiul a descoperit că 13 din 14 pacienți cu migrenă care au utilizat nVNS au raportat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor vestibulare apărute în timpul unui atac de migrenă. Singurul efect secundar: o ușoară senzație de remorcare pe gât în timpul pulsului electric. Aceste rezultate sunt în concordanță cu mai multe studii anterioare care demonstrează că nVNS este sigur. Este important de menționat că nu a fost inclus în acest studiu un grup de control, deci nu este clar în ce măsură ameliorarea vestibulară s-a datorat nVNS în sine, sau unei combinații de nVNS și un efect placebo.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-