Trezitul de mai multe ori noaptea duce la migrene

Adisa Codruț |
Data publicării:
Insomnia este o afectiune care poate avea efecte nefaste asupra organismului
Insomnia este o afectiune care poate avea efecte nefaste asupra organismului

Oamenii care se trezesc o dată sau de mai multe ori în timpul nopții ar putea avea migrene două zile mai târziu.

Trezit, migrene. O cercetare arată că somnul fragmentat în timpul nopții al persoanelor ar duce la migrene nu în ziua următoare, ci a doua zi.

Unul dintre autorii studiului, Suzanne Bertisch - medic și investigator clinic în cadrul Diviziei Tulburărilor de Somn și Circadian la Brigham și Women's Hospital din Boston - , susține că "somnul dezordonat, calitatea slabă a somnului și somnul insuficient sau excesiv" sunt toate declanșatoarele cunoscute ale migrenei și a durerilor de cap. Însă, "când vine vorba de somn și [migrenă], există multe despre care nu știm. Am devenit interesat de acest subiect, deoarece [persoanele cu migrenă] sunt frecvent referite la mine în clinica de somn pentru ajutor în tratarea insomniei lor." „Oricine tratează acești [oameni] dorește să îi poată consilia cu privire la ce trebuie să facă pentru a-și reduce riscul de [migrenă], dar literatura nu este neclară în ce fel de intervenții de somn pot fi de ajutor", susține Suzanne Bertisch, potrivit medicalnewstoday.

Într-un studiu de cohortă la 98 de adulți, care a implicat atât înregistrări în jurnal, cât și măsurători obiective ale somnului, participanții – 5 de ani, în medie - la studiu au prezentat episoade frecvente de migrenă, dar în mai puțin de 15 zile pe lună.
Participanții au completat jurnale electronice de două ori pe zi, și-au notat „somnul, durerile de cap și alte obiceiuri de sănătate" pentru o perioadă de 6 săptămâni. Au purtat măsurători la încheietura mâinii în această perioadă, care le-a înregistrat modele de somn în timp real. Iar în perioada de studiu, participanții au experimentat 870 de episoade de migrenă. După ce s-au adaptat la alte potențiale declanșatoare de migrenă - inclusiv aportul de cafeină și alcool, exerciții fizice, niveluri de stres și ziua săptămânii - cercetătorii au ajuns la câteva concluzii: un risc cu 39% mai mare de migrenă în „ziua 1" (nu în ziua următoare somnului, ci a doua zi); un somn de 6,5 ore sau sub 6,5 ore în fiecare noapte, precum și somnul de proastă calitate, nu s-a corelat cu episoadele de migrenă în ziua următoare sau a doua zi.

Somnul fragmentat a fost legat de un risc mai mare de migrenă în „ziua 1". Aceasta nu este ziua imediat următoare nopții somnului fragmentat, ci a doua zi. Cercetătorii susțin că "eficiența scăzută a somnului raportată în jurnal a fost asociată cu o șansă mai mare de 39% de dureri de cap în ziua 1".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel