Educație despre somn la adolescenți: cât de utilă este

Angela Sabău |
Data publicării:
Educația despre somn poate fi utilă adolescenților   FOTO: pexels.com
Educația despre somn poate fi utilă adolescenților FOTO: pexels.com

Un studiu a dovedit că adolescenții au nevoie de educație în ceea ce privește somnul, cu informații despre cât somn au nevoie și cum să-și îmbunătățească orele de odihnă.

Un studiu recent a descoperit potențialele beneficii pe termen lung ale unui program de educație școlară despre somn, la adolescenți.

Studiul, care a fost publicat în Journal of Sleep Research, a inclus 3.622 de adolescenți, 286 în grupul de intervenție și 3.336 în grupul de control. Datele au fost colectate înainte de intervenție și monitorizate timp de un an.

Intervenția a constat în cinci ședințe de câte 50–60 minute, o dată pe săptămână timp de șase până la șapte săptămâni și a fost programată ca parte a curriculumului școlar al elevilor. Cercetătorii au împărțit participanții în trei grupuri, în funcție de durata de somn de bază: somn insuficient (mai puțin de șapte ore), durată de somn la limită (șapte până la opt ore) și durata de somn adecvată (mai mult de opt ore).

Modificări ale somnului 

Adolescenții din grupul de intervenție aveau aproximativ de două ori mai puține șanse să raporteze un somn insuficient la monitorizare, comparativ cu cei din grupul de control. Cunoștințele despre somn s-au îmbunătățit semnificativ în grupul de intervenție, dar nu au existat modificări în igiena emoțională a somnului (cum ar fi îngrijorarea la culcare) și stresul perceput. În mod surprinzător, utilizarea tehnologiei a crescut și igiena somnului comportamental s-a înrăutățit (de exemplu, efectuarea de activități în pat care vă țin treaz) în grupul de intervenție.

„Aceste rezultate sunt promițătoare și înseamnă că am putea fi capabili să prevenim dezvoltarea problemelor de somn la tineri”, a declarat autorul principal Serena V. Bauducco, doctor, Universitatea Örebro, în Suedia. „Cu toate acestea, trebuie să se lucreze mai mult: trebuie să reproducem aceste rezultate și să înțelegem ce funcționează. Prin urmare, încurajăm viitoarele studii de intervenție în problemele somnului pentru a investiga rezultatele pe termen lung - după un an sau chiar mai mult - și pentru a căuta mecanisme de schimbare.”

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel