Consumul de pește protejează creierul de efectele poluării
Un studiu recent susține că peștele, consumat periodic, ar proteja creierul de efectele poluării.
Femeile în vârstă care trăiesc în zone cu niveluri ridicate de poluare a aerului și care mănâncă pește sau scoici de două ori pe săptămână pot consuma destui acizi grași omega-3 ca să contracareze efectele poluării aerului asupra creierului, se arată într-un studiu. Cercetătorii au mai descoperit că vârstnicele din zonele poluate care prezentau cel mai scăzut nivel de acizi grași omega-3 din sângele lor au avut mai mult contracție cerebrală decât femeile care au avut cel mai ridicat nivel. Peștii sunt o sursă excelentă de acizi grași omega-3 și luptă împotriva inflamației și mențin structura creierului în creierul îmbătrânit.
Studiul recent a analizat dacă acizii grași omega-3 au un efect protector împotriva altei neurotoxine - din particulele fine care se găsesc în poluarea aerului. 1.315 femei cu o vârstă medie de 70 de ani, fără demență la începutul studiului, au participat la cercetare. S-au completat chestionare despre dietă, activitate fizică și istoric medical, s-au făcut analize de sânge și scanări ale creierului.
”Este important de menționat că studiul nostru a găsit doar o asociere între volumul creierului și consumul de pește. Nu se dovedește că consumul de pește păstrează volumul creierului. Și, deoarece studii separate au descoperit că anumite specii de pești pot conține toxine din mediu, este important să vorbim cu un medic despre ce tipuri de pește să mănânce înainte de a adăuga mai mult pește în dietă”, susțin cercetătorii, potrivit unui comunicat al Academiei Americane de Neurologie.
Studiul, AICI.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Un simplu test de colesterol îți poate arăta riscul de Alzheimer. Avertismentul cercetătorilor
Proteinele care îți distrug creierul. Consumă memoria iremediabil
Activitatea care menține funcționarea creierului
Semnele unui anevrism cerebral care nu trebuie ignorate, avertizează un medic
Semnul din ochi că faci Alzheimer peste 10 ani. Chinezii fac ASTA deja! Descoperirea care schimbă tot
O simplă fotografie a ochilor poate detecta Alzheimer cu 10 ani înainte. Descoperirea care schimbă totul!
Demența, boala ignorată. De ce pacienții așteaptă ani întregi un diagnostic
Testul care îți arată dacă riști demența mai devreme decât crezi!
Legătura dintre boala inflamatorie intestinală și demența. De ce ne pierdem memoria
Alimentația bogată în alimente procesate, asociată cu semne timpurii ale bolii Parkinson
Alimentul care duce la Parkinson. Topește creierul.
Siropul comun care îți protejează creierul de Parkinson
Asta oprește boala Alzheimer! Uite cum se autocurăță creierul
Alzheimer, debut silențios. Biomarkerii bolii apar de la 24 de ani
Vârsta la care apar primele semne ale bolii Alzheimer. E șocant! E mult mai devreme decât credeai.
Orele în care ești mai predispus la AVC
"Curățarea creierului” în timpul somnului poate reduce riscul de demență. Cum faci asta
Lucrul care îți distruge creierul. Îl faci imediat ce deschizi ochii
Lucrul care îți distruge creierul. Îl faci imediat ce deschizi ochii. Și nu, nu este vorba de butonatul telefonului.
Obiceiul zilnic care provoacă demență. Nici nu te-ai gândit la el!
Alimentul simplu care îți calmează creierul. Previne degradarea neurologică
Alimentul simplu care îți calmează creierul. Previne degradarea neurologică.
Creierul decide dacă mâncarea e sănătoasă sau gustoasă
Deficitul de colină la tineri, risc crescut de afectare cerebrală timpurie
Lucrul de zi cu zi care îți erodează creierul. Accelerează pierderea memoriei
Alimentele care îți distrug creierul
De ce ne trezim cu durere de cap dimineața
Probleme cu auzul? Simptomul banal al bolii Parkinson. Apare cu mulți ani înainte de apariția bolii
Noi descoperiri privind riscul de Parkinson prin pierderea auzului. Cu fiecare 10 decibeli pierduți, riscul de Parkinson crește cu 57%
