Îndulcitorii artificiali din mâncărurile ultraprocesate pot crește riscul depresiei la femei. Ce spune un nou studiu

Îndulcitorii artificiali din mâncărurile ultraprocesate pot crește riscul de depresie, conform unui nou studiu. Care sunt explicațiile și în ce circumstanțe s-a desfășurat...
Consumul crescut de alimente și băuturi ultraprocesate, în special dacă acestea sunt îndulcite artificial, poate fi asociat cu dezvoltarea depresiei, conform unui nou studiu, explicat de CNN Health.
"Studiul sugerează o asociere între consumul de alimente ultraprocesate și depresie, cu un risc cu aproximativ 50% mai mare pentru cei care consumă 9 porții (pe zi) sau mai mult (primele 20%) în comparație cu cei care consumă 4 porții sau mai puțin," a declarat Gunter Kuhnle, profesor de științe alimentare și nutritive la Universitatea din Reading din Marea Britanie, într-o declarație pentru CNN Health. El nu a fost implicat în studiu.
Când vorbim despre alimentele ultraprocesate, ne referim la supele preambalate, sosuri, pizza congelată, mese ”ready to eat” (gata de mâncat) și alimentele, precum cârnați, hot doguri, cartofi prăjiți, băuturi acidulate, biscuiți, prăjituri, bomboane, gogoși, înghețată, precum și multe alte alimente și băuturi care conțin îndulcitori artificiali.
"Studiul nostru s-a concentrat pe legătura dintre alimente și riscul ulterior de a dezvolta un episod nou de depresie," a declarat coautorul studiului, Dr. Andrew T Chan, profesor de medicină la Harvard Medical School și profesor de imunologie și boli infecțioase la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston, pentru CNN Health.
Persoanelor cu depresie cronică le poate fi agravată condiția, dacă consumă alimentele ultraprocesate. Când cercetătorii au analizat alimentele ultraprocesate specifice, numai alimentele și băuturile care conțineau îndulcitori artificiali au fost asociate cu un risc crescut de depresie printre persoanele studiate, care erau toate femei. Astfel că, asocierea dintre alimentele ultraprocesate (care conțin înducitori artificiali) și depresie este determinată de îndulcitorii artificiali.
Studiile au legat alimentele ultraprocesate de cancerul colorectal la bărbați și de boli de inimă și deces prematur, atât la bărbați, cât și la femei. Sute de studii leagă alimentele ultraprocesate de obezitate, cancer, boli cardiovasculare și mortalitate în general, conform specialiștilor care au vorbit pentru CNN Health. Un studiu din 2014 a descoperit o legătură între băuturile răcoritoare dietetice și depresie. Persoanele care foloseau îndulcitori artificiali în cafeaua și ceaiul lor aveau, de asemenea, mai multe șanse de a dezvolta depresie, conform studiului.
Există și o legătură cu demența. Conform specialiștilor, dacă mai mult de 20% din caloriile zilnice ale unei persoane provin din alimente ultraprocesate, riscul de declin cognitiv crește cu aproximativ 28% (potrivit unui studiu din 2022). Pentru o dietă de 2.000 de calorii pe zi, aceasta ar însemna 400 de calorii: în comparație, o porție mică de cartofi prăjiți și un cheeseburger obișnuit cumpărate de la lanțurile fast food conțin împreună un total de 530 de calorii.
Există o asociere între debutul depresiei și alimentele ultraprocesate
Studiul nu a inclus niciun bărbat, astfel încât rezultatele nu pot fi generalizate. În plus, acesta este de natură observațională, ceea ce înseamnă că cercetătorii pot identifica doar o asociere între debutul depresiei și consumul de alimente ultraprocesate. Astfel că, acesta nu se poate încadra la explicațiile de tipul ”cauză-efect”, ci la fenomenul ”cauzalitate inversă”.
Acest lucru ar însemna că persoanele care se confruntă cu simptome timpurii ale depresiei ar putea fi mai predispuse să consume alimente ultraprocesate și îndulcitori artificiali ca o formă de "confort". Prin urmare, depresia ar putea cauza o creștere a consumului acestor produse, și nu invers.
Vezi și: Cum poți scăpa de mătreață. Metode pentru a elimina mătreața excesivă
Studiul recent, privind asocierea dintre îndulcitorii artificiali și depresie aduce în discuție preocupările legate de alimentația sănătoasă și sănătatea mintală. Cu toate acestea, este important să recunoaștem că acesta este doar un prim pas în înțelegerea complexității legăturii dintre dietă și sănătatea mintală.
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma această asociere și pentru a identifica mecanismele exacte prin care îndulcitorii artificiali ar putea afecta starea de spirit. Este esențial să continuăm să promovăm o alimentație echilibrată și sănătoasă, dar și să fim conștienți de faptul că sănătatea mintală este influențată de o gamă largă de factori, iar dieta este doar unul dintre aceștia.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
De ce cred oamenii în teoria conspirației. Sentimentul care joacă cel mai important rol
De ce cred oamenii în teorii ale conspirației? Ce se întâmplă, de fapt, în mintea acestor persoane.
Lucrul nespus despre tratamentul post-AVC. Ioana Milea: Cum să accept la 26 de ani ideea de moarte?
Cum funcționează creierul adolescenților în luarea deciziilor. Influența pozitivă a adulților și asumarea riscurilor
Autodiagnosticarea: cât de periculos este să te bazezi pe internet pentru a-ți pune un diagnostic
Stresul financiar, impact asupra sănătății. Problemele grave pe care le poate cauza
Cum să-ți menții starea de bine pe timp de iarnă. Influența nutriției asupra dispoziției în lunile reci
De ce învățarea unei limbi străine este benefică pentru creier. Legătura dintre limbaj, memorie și plasticitatea creierului
Sondaj alarmant: Aproape 2 din 5 angajați europeni sunt expuși riscului de afecțiuni mintale
Cum își creează creierul noi amintiri. Cercetătorii au aflat cum înveți cu adevărat. Și NU e ce ți-au spus la școală
Cum își creează creierul noi amintiri? Neurocercetătorii descoperă "reguli" pentru modul în care neuronii codifică informații noi.
Problemele de sănătate asociate cu abuzul narcisist. Legătura dintre trauma emoțională și sănătatea fizică
Abuzul narcisic lasă răni adânci și invizibile, dar vindecarea și regăsirea sinelui sunt posibile cu sprijinul potrivit.
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile
Cum se manifestă tulburările alimentare și ce le declanșează. Factorii care contribuie la apariția tulburărilor de alimentație
Fobiile: frici nejustificate care ne controlează viața. De ce dezvoltăm frici necontrolate și cum le putem depăși
Tehnica palatului memoriei explicată pas cu pas. Memorează orice cu ușurință
14 factori de risc pentru demență. Cum îi poți controla
De ce generația Z și tinerii mileniali își iau mai multe zile de concediu medical. Echilibrul delicat între productivitate și sănătatea mintală la locul de muncă
Dezechilibrul intestinal, un posibil declanșator al stresului. Impactul problemelor intestinale asupra anxietății
1 decembrie, Ziua Națională a României. Radu Leca: Nu trebuie să fie singura zi când poporul român se simte patriot
Fumatul: obiceiul care te controlează. Cum să învingi dependența de nicotină
Singapore lansează un studiu pentru a afla dacă depresia poate fi prevenită sau modificată
Singapore lansează un studiu pe cinci ani pentru a afla dacă depresia poate fi prevenită sau modificată.