Cum poți scăpa de mătreață. Metode pentru a elimina mătreața excesivă

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
cum poti scapa de matreata foto:freepik
cum poti scapa de matreata foto:freepik

Cum poți scăpa de mătreață. Care sunt tehnicile pe care le poți practica pentru a nu te mai confrunta cu mătreața excesivă. 

Mătreața poate fi o problemă deranjantă pentru mulți oameni. Această afecțiune comună a scalpului nu este doar deranjantă din punct de vedere cosmetic, ci poate provova și mâncărime și irita scalpul. Cu toate acestea, există numeroase metode eficiente pentru a scăpa de mătreață și pentru a menține un scalp sănătos. 

Vezi și: De ce este important să ne și certăm cu cei dragi. Cum să transformi o ceartă într-o conexiune mai puternică cu cel de lângă tine

Cauzele mătreții

Înainte de a discuta despre metodele de tratare a mătreții, este important să înțelegem de ce apare această afecțiune. 

Unul dintre principalii vinovați pentru mătreață este un tip de ciupercă numită Malassezia. Această ciupercă trăiește pe scalp și se hrănește cu uleiurile naturale ale pielii, ceea ce poate duce la inflamații și desprinderea celulelor pielii.

Dacă glandele sebacee de pe scalp produc prea mult ulei, acest exces poate favoriza creșterea ciupercilor și poate duce la mătreață. La polul opus, pielea uscată a scalpului poate provoca, de asemenea, mătreață, deoarece poate duce la descuamarea excesivă a celulelor pielii.

Mai mult decât atât, folosirea frecventă a produselor pentru păr, cum ar fi șampoanele cu sulfat sau a balsamurilor grase, poate agrava problema mătreții.

Dacă aveți mâncărime sau înțepături din cauza oricărui produs, întrerupeți utilizarea acestuia. Dacă dezvoltați o reacție alergică, cum ar fi o erupție cutanată, urticarie sau dificultăți în respirație, căutați imediat asistență medicală.

Ce șampoane puteți folosi, dacă aveți mătreață

Șampoanele împotriva mătreții sunt clasificate în funcție de medicamentul pe care îl conțin. Unele sunt disponibile în formule mai puternice, însă pe bază de prescripție medicală. Șampoanele cu zinc piriton conțin agentul antibacterian și antifungic zinc pirition. Șampoanele pe bază de gudron încetinesc procesul de moarte și exfoliere a celulelor pielii de pe scalp. Dacă aveți păr de culoare deschisă, acest tip de șampon poate provoca decolorarea. De asemenea, acesta poate face scalpul mai sensibil la lumina soarelui.

Șampoanele care conțin acid salicilic ajută la eliminarea scuamelor. Șampoanele cu sulfura de seleniu (Head & Shoulders Intensive, Selsun Blue, altele). Acestea conțin un agent antifungic. Utilizați aceste produse conform instrucțiunilor și clătiți bine după șamponare, deoarece pot decolora părul și scalpul.

Șampoanele cu ketoconazol elimină ciupercile care cauzează mătreața și care trăiesc pe scalp. Șampoanele cu fluocinolon conțin un corticosteroid pentru a ajuta la controlul mâncărimii, descuamării și iritației.

Dacă un tip de șampon funcționează o perioadă și apoi pare să își piardă eficacitatea, încercați să alternați între două tipuri de șampoane împotriva mătreții. Odată ce mătreața este sub control, încercați să utilizați șamponul medicamentos mai puțin frecvent, în scop de întreținere și prevenție, conform Mayo Clinic

Ce mai puteți face pentru a scăpa de mătreață

Evitați produsele de îngrijire agresive. Utilizați produse pentru păr care sunt mai blânde și nu agravează iritațiile scalpului.

Hidratați-vă scalpul. Dacă aveți pielea uscată, folosiți un șampon și un balsam hidratant. De asemenea, puteți masa scalpul cu un ulei hidratant, special pentru scalp.

Scrăpinatul excesiv poate agrava problemele de scalp. Încercați să evitați să vă scărpinăți și să nu vă zgâriați scalpul.

O dietă bogată în nutrienți esențiali, cum ar fi vitamina B, zincul și grăsimile sănătoase, poate contribui la menținerea unui scalp sănătos.

Stresul poate agrava problemele de scalp, așa că încercați tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi yoga sau meditația.

Dacă mătreața persistă sau este gravă, consultați un dermatolog pentru a obține sfaturi și tratamente suplimentare.

Vezi și: Ce se întâmplă în corpul tău când bei prea multă apă. Ce este suprahidratarea

Este important să identificați cauza specifică a mătreții și să alegeți metodele potrivite pentru dvs. Dacă aveți îndoieli sau probleme grave, nu ezitați să consultați un specialist pentru îngrijirea scalpului. Cu puțină grijă și atenție, veți putea să vă bucurați de un scalp sănătos și de o păr frumos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel