Bolile de inimă, programate din copilărie. Stilul de viaţă, factor decisiv

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Prima dovadă a unei legături între factorii majori de risc cardiovascular la copii, precum colesterolul seric, tensiunea arterială, indicele de masă corporală (IMC) și fumatul, a fost prezentată astăzi la Congresul ESC 2019 şi Congresul Mondial de Cardiologie. Studiul subliniază necesitatea de a pune bazele sănătății inimii încă din primii ani de viaţă.

„În timp ce studiile anterioare au găsit conexiuni între fumat, IMC din copilărie și boli cardiovasculare adulte, până acum nu au existat date privind tensiunea arterială sau colesterolul seric. În plus, nu a fost posibil să se evalueze contribuțiile IMC și fumatul, luând în considerare colesterolul și tensiunea arterială", a declarat Terence Dwyer, de la Universitatea Oxford, Marea Britanie, autorul studiului, în cadrul Congresul ESC 2019 şi Congresul Mondial de Cardiologie

Studiul a folosit date de la International Childhood Cardiovascular Cohort (i3C) Consortium. Au fost reunite datele privind colesterolul seric, tensiunea arterială, IMC și fumatul din șapte grupuri de copii din SUA, Australia și Finlanda. Informațiile au fost colectate începând cu anul 1971 de la aproximativ 40.000 de copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 19 ani, care au fost urmăriți la aproximativ 50 de ani pentru evenimente cardiovasculare care au dus la spitalizare (atac de cord, accident vascular cerebral, boală arterială periferică) sau moarte.

Raporturile de pericol pentru evenimentele cardiovasculare au fost calculate pentru fiecare factor de risc separat și pentru toți factorii de risc simultan. Ultima analiză a estimat cât de important poate fi fiecare factor de risc atunci când sunt luați în considerare toți ceilalți.

Pentru evenimentele cardiovasculare care duc la spitalizare, asocierile factorilor de risc au fost:

IMC: creștere cu 10% → 20% risc mai mare de eveniment.
Tensiunea arterială sistolică: creștere cu 10% → risc cu 40% mai mare de eveniment.
Colesterolul seric: creștere cu 10% → 16% risc mai mare de eveniment.
Fumatul adolescenților cu un risc de 77% mai mare.

În analiza simultană a factorilor de risc, asociațiile cu riscuri viitoare au fost reduse, ceea ce sugerează o contribuție comună la riscuri de către fiecare, deși asociația fumătorilor a rămas relativ neschimbată. Asocierile pentru moarte au fost foarte similare cu cele găsite pentru evenimente cardiovasculare.

Stilul de viaţă sănătos, obligatoriu în copilărie

„Studiul arată o relație foarte puternică între factorii de risc cardiovascular standard la copii și probabilitatea unui atac de cord sau a unui atac cerebral mai târziu în viață. O proporție semnificativă a acestui risc pare a fi stabilită în copilărie și are un efect nociv independent de nivelul factorilor de risc pentru adulți. Programele de prevenire a atacurilor de cord și cerebrale ar trebui să pună mai mult accent pe promovarea stilurilor de viață sănătoase la copii", a mai adăugat Prof. Dwyer.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel