Cafea și ceai, ce beneficii aduc pentru sănătate
În afară de apă, cafeaua și ceaiul sunt cele mai savurate băuturi în întreaga lume. Ambele au lucruri în ele care sunt benefice pentru sănătate și sunt o scuză bună ca să ieșiți...
Boabele de cafea cresc pe copaci înfloriți, în mai mult de 50 de țări din întreaga lume, inclusiv în SUA (Hawaii). Sunt prăjite și măcinate, apoi fierte, infuzate, opărite (cu aburi) sau înmuiate pentru a face cafea, în funcție de locul în care locuiți și de cum vă place. Se be acaldă sau rece. Mai mult de două treimi din populația lumii bea ceai, care este făcută din frunza unui arbust numit Camellia sinensis. De obicei, infuzăm frunzele în apă fierbinte pentru câteva minute, apoi servim ceaiul fierbinte sau rece. Dar, la ce sunt bune cele două băuturi?
Radicalii liberi
Aceste substanțe chimice vă pot afecta celulele și pot duce la apariția bolilor. Corpul îi produce atunci când transformă anumite alimente în energie și când lumina soarelui cade pe pielea ta. De asemenea, sunt produși și de alimentele și băuturile pe care le consumăm. Ceaiul și cafeaua vă ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi cu substanțe chimice proprii numite antioxidanți.
Diabetul de tip 2
Atât ceaiul cât și cafeaua sunt legate, arată un studiu, de un risc mai mic de a face diabet de tip 2, care afectează modul în care organismul utilizează zahărul din sânge (glucoză) pentru a produce combustibil. Cafeaua conține o cantitate mare dintr-un anume antioxidant care vă ajută să vă mențineți nivel scăzut al zahărului în sânge mai mic, dar și să-l stabilizați - principala provocare entru un pacient cu diabet zaharat. Și antioxidanții din ceai vă pot ajuta organismul să proceseze zahărul în sânge.
Boala Parkinson
Cafeaua și ceaiul pot ajuta împotriva acestei boli grave, care atacă celulele nervoase din creier și face dificilă deplasarea. Unele studii sugerează că, din cafea, cafeina poate ușura simptomele precoce ale bolii Parkinson, în timp ce altele arată că un consum de cafea și ceai ar putea ajuta la protejarea creierului deapariția acestei afecțiuni.
Boala de inimă
Medicii recomandau în trecut reducerea cantității de ceai și de cafea din cauza cafeinei, dar acum se pare că de fapt aceasta are efect protector. Mai multe studii s-au concentrat pe această problematică. Într-un studiu, persoanele care au băut 3 până la 5 cești de cafea pe zi au avut risc mai mic să dezvolte plăci de calciu pe vasele care alimentează inima cu sânge. Aceasta ar putea însemna o probabilitate mai scăzută de boli de inimă.
Boala de ficat
Acesta este un alt organ care probabil beneficiază de pe urma ceștii de cafea sau ceai de dimineață. Dacă bei 3 sau mai multe cești de cafea pe zi scazi riscul de a avea afecțiuni hepatice cronice, ciroză și cancer la ficat. Cafeaua are mai mult de 100 de compuși chimici diferiți în ea, iar oamenii de știință încearcă să-și dea seama ce fac și cum ar putea să lucreze împreună pentru a vă ajuta ficatul.
Accident vascular cerebral - AVC
Acest lucru se întâmplă atunci când sângele este blocat dintr-o anumită zonă a creierului și o ceașcă de cafea sau ceai pe zi poate scădea riscul de a avea un AVC. Aceasta se poate datora faptului că mult-blamata cafeină poate ameliora inflamația și vă poate ajuta să vă controlați nivelurile de zahăr din sânge. Și consumul de ceai negru este legat de scăderea tensiunii arteriale, arată un o meta-analiză, ceea ce va face mai puțin probabil să aveți un accident vascular cerebral.
Cancer
Cafeaua și ceaiul verde ar putea ajuta la prevenirea cancerelor de sân, al prostatei și colorectal, în timp ce toate tipurile de ceai vă pot proteja împotriva cancerului care afectează ovarele și stomacul. Cercetătorii cred că antioxidanții din ceai, inclusiv cei numiți polifenoli, trebuie să fie aplaudați pentru acest lucru.
Boala Alzheimer
Această afecțiune atacă celulele nervoase ale creierului (neuroni) și poate provoca pierderea memoriei și modificări în modelele de gândire și de comportament. Cafeaua are antioxidanti care pot ajuta la protejarea neuronilor, iar ceaiul verde are unii care pot ajuta la prevenirea formării grupurilor de proteine considerate vinovate de apariția bolii.
Pierderea în greutate - slabire
Dacă beți băuturi cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi cafeaua și ceaiul, în loc de cele zaharoase, puteți mai ușor să pierdeți în greutate. Desigur, acest lucru nu funcționează dacă adăugați o grămadă de zahăr și lapte sau frișcă - deci limitați-vă la preparatul de bază, arată medicii de la WebMD.com.
Nu exagerați
În ciuda beneficiilor pentru sănătate ale cafelei și ceaiului, prea multă cafeină vă poate face anxios sau iritabil și vă va fi greu să dormiți. Mai mult de patru cești de cafea pe zi au fost asociate cu decesul premator, într-un studiu. Cafeina provoacă și insomie, arată un altul. De asemenea, vă poate face mai puțin capabil să păstrați calciu în organism, ceea ce poate duce la fracturi osoase (calciul menține oasele puternice). Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți întrebări despre cât de mult este prea mult pentru dumneavoastră.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Plante medicinale uitate, cu beneficii puternice pentru rinichi, sânge sau tuse
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Planta care îți poate ușura respirația și calma tusea natural
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
