Cafea și ceai, ce beneficii aduc pentru sănătate

Dana Lascu |
Data publicării:
Cafeaua și ceaiul sunt, după apă, cele mai îndrăgite băuturi
Cafeaua și ceaiul sunt, după apă, cele mai îndrăgite băuturi

În afară de apă, cafeaua și ceaiul sunt cele mai savurate băuturi în întreaga lume. Ambele au lucruri în ele care sunt benefice pentru sănătate și sunt o scuză bună ca să ieșiți în oraș pentru a vă întâlni cu un prieten. Iată ce beneficii aduc pentru sănătate, fiecare în parte:

Boabele de cafea cresc pe copaci înfloriți, în mai mult de 50 de țări din întreaga lume, inclusiv în SUA (Hawaii). Sunt prăjite și măcinate, apoi fierte, infuzate, opărite (cu aburi) sau înmuiate pentru a face cafea, în funcție de locul în care locuiți și de cum vă place. Se be acaldă sau rece. Mai mult de două treimi din populația lumii bea ceai, care este făcută din frunza unui arbust numit Camellia sinensis. De obicei, infuzăm frunzele în apă fierbinte pentru câteva minute, apoi servim ceaiul fierbinte sau rece. Dar, la ce sunt bune cele două băuturi?

Radicalii liberi

Aceste substanțe chimice vă pot afecta celulele și pot duce la apariția bolilor. Corpul îi produce atunci când transformă anumite alimente în energie și când lumina soarelui cade pe pielea ta. De asemenea, sunt produși și de alimentele și băuturile pe care le consumăm. Ceaiul și cafeaua vă ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi cu substanțe chimice proprii numite antioxidanți.

Diabetul de tip 2

Atât ceaiul cât și cafeaua sunt legate, arată un studiu, de un risc mai mic de a face diabet de tip 2, care afectează modul în care organismul utilizează zahărul din sânge (glucoză) pentru a produce combustibil. Cafeaua conține o cantitate mare dintr-un anume antioxidant care vă ajută să vă mențineți nivel scăzut al zahărului în sânge mai mic, dar și să-l stabilizați - principala provocare entru un pacient cu diabet zaharat. Și antioxidanții din ceai vă pot ajuta organismul să proceseze zahărul în sânge.

Boala Parkinson

Cafeaua și ceaiul pot ajuta împotriva acestei boli grave, care atacă celulele nervoase din creier și face dificilă deplasarea. Unele studii sugerează că, din cafea, cafeina poate ușura simptomele precoce ale bolii Parkinson, în timp ce altele arată că un consum de cafea și ceai ar putea ajuta la protejarea creierului deapariția acestei afecțiuni.

Boala de inimă

Medicii recomandau în trecut reducerea cantității de ceai și de cafea din cauza cafeinei, dar acum se pare că de fapt aceasta are efect protector. Mai multe studii s-au concentrat pe această problematică. Într-un studiu, persoanele care au băut 3 până la 5 cești de cafea pe zi au avut risc mai mic să dezvolte plăci de calciu pe vasele care alimentează inima cu sânge. Aceasta ar putea însemna o probabilitate mai scăzută de boli de inimă.

Boala de ficat

Acesta este un alt organ care probabil beneficiază de pe urma ceștii de cafea sau ceai de dimineață. Dacă bei 3 sau mai multe cești de cafea pe zi scazi riscul de a avea afecțiuni hepatice cronice, ciroză și cancer la ficat. Cafeaua are mai mult de 100 de compuși chimici diferiți în ea, iar oamenii de știință încearcă să-și dea seama ce fac și cum ar putea să lucreze împreună pentru a vă ajuta ficatul.

Accident vascular cerebral - AVC

Acest lucru se întâmplă atunci când sângele este blocat dintr-o anumită zonă a creierului și o ceașcă de cafea sau ceai pe zi poate scădea riscul de a avea un AVC. Aceasta se poate datora faptului că mult-blamata cafeină poate ameliora inflamația și vă poate ajuta să vă controlați nivelurile de zahăr din sânge. Și consumul de ceai negru este legat de scăderea tensiunii arteriale, arată un o meta-analiză, ceea ce va face mai puțin probabil să aveți un accident vascular cerebral.

Cancer

Cafeaua și ceaiul verde ar putea ajuta la prevenirea cancerelor de sân, al prostatei și colorectal, în timp ce toate tipurile de ceai vă pot proteja împotriva cancerului care afectează ovarele și stomacul. Cercetătorii cred că antioxidanții din ceai, inclusiv cei numiți polifenoli, trebuie să fie aplaudați pentru acest lucru.

Boala Alzheimer

Această afecțiune atacă celulele nervoase ale creierului (neuroni) și poate provoca pierderea memoriei și modificări în modelele de gândire și de comportament. Cafeaua are antioxidanti care pot ajuta la protejarea neuronilor, iar ceaiul verde are unii care pot ajuta la prevenirea formării grupurilor de proteine considerate vinovate de apariția bolii.

Pierderea în greutate - slabire

Dacă beți băuturi cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi cafeaua și ceaiul, în loc de cele zaharoase, puteți mai ușor să pierdeți în greutate. Desigur, acest lucru nu funcționează dacă adăugați o grămadă de zahăr și lapte sau frișcă - deci limitați-vă la preparatul de bază, arată medicii de la WebMD.com.

Nu exagerați

În ciuda beneficiilor pentru sănătate ale cafelei și ceaiului, prea multă cafeină vă poate face anxios sau iritabil și vă va fi greu să dormiți. Mai mult de patru cești de cafea pe zi au fost asociate cu decesul premator, într-un studiu. Cafeina provoacă și insomie, arată un altul. De asemenea, vă poate face mai puțin capabil să păstrați calciu în organism, ceea ce poate duce la fracturi osoase (calciul menține oasele puternice). Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți întrebări despre cât de mult este prea mult pentru dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel