Cafeaua: benefică sau periculoasă pentru sănătatea inimii

Cafeaua poate avea un renume greșit când vine vorba de sănătatea inimii. În unele cazuri, cafeaua poate avea un rol important de protecție în fața bolilor...
Cafeaua este o sursă excelentă de antioxidanți, substanțe care protejează celulele sănătoase și care pot scădea, în unele cazuri, riscul de boli de inimă, potrivit American Heart Association (AHA).
3 căni de cafea pe zi, risc mai mic de boli cardiovasculare
Potrivit unei revizii (link direct)din mai 2018, publicată în Jurnalul Agriculturii și Alimentelor, consumatorii obișnuiți de cafea - cei care consumă între trei și cinci căni pe zi - au un risc cu 15% mai mic de boli cardiovasculare decât persoanele care nu beau cafea deloc. Mai mult, consumatorii de cafea care au experimentat un eveniment cardiovascular nu prezintă un risc crescut pentru un episod repetat sau deces.
Periculoasă pentru persoanele cu tensiune arterială neregulată
Potrivit The Journal of Agricultural and Food Chemistry, persoanele cu tensiune arterială neregulată, care este un factor de risc pentru atac de cord și accident vascular cerebral, nu ar trebui să consume doze mari de cafea. Pentru ei, vârful temporar, dar dramatic al tensiunii arteriale, cauzat de cofeină, ar putea fi periculos.
Cafeaua și greutatea corporală
Potrivit AHA, este foarte important modul în care consumăm cafeaua. Deoarece menținerea unei greutăți sănătoase este strâns legată de sănătatea inimii, este indicat să evitați consumul de calorii în exces (și goale) sub formă de zahăr și frișcă. Nu uitați că orice creștere în greutate de la prea multe calorii poate avea un impact negativ asupra sănătății inimii.
De asemenea, modul de preparare al cafelei poate afecta colesterolul. Cafeaua nefiltrată, cum ar fi cea făcută cu o presă franceză, nu este la fel de sănătoasă ca cea care se prepară folosind filtre de hârtie. Motivul este că filtrele elimină cafestolul, un compus cunoscut pentru creșterea lipoproteinei cu densitate mică (cunoscută și sub denumirea de LDL), colesterolul rău.
-
-
Vopseaua permanentă și îndreptatul chimic cresc riscul de cancer16.09.2025, 13:10
-
-
Ce sunt înlocuitorii de sare și de ce devin tot mai populari16.09.2025, 11:00
-
Cafeaua cu ulei de măsline: beneficii, riscuri și cum să o prepari acasă16.09.2025, 09:49
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.