Cafeaua: benefică sau periculoasă pentru sănătatea inimii
Cafeaua poate avea un renume greșit când vine vorba de sănătatea inimii. În unele cazuri, cafeaua poate avea un rol important de protecție în fața bolilor...
Cafeaua este o sursă excelentă de antioxidanți, substanțe care protejează celulele sănătoase și care pot scădea, în unele cazuri, riscul de boli de inimă, potrivit American Heart Association (AHA).
3 căni de cafea pe zi, risc mai mic de boli cardiovasculare
Potrivit unei revizii (link direct)din mai 2018, publicată în Jurnalul Agriculturii și Alimentelor, consumatorii obișnuiți de cafea - cei care consumă între trei și cinci căni pe zi - au un risc cu 15% mai mic de boli cardiovasculare decât persoanele care nu beau cafea deloc. Mai mult, consumatorii de cafea care au experimentat un eveniment cardiovascular nu prezintă un risc crescut pentru un episod repetat sau deces.
Periculoasă pentru persoanele cu tensiune arterială neregulată
Potrivit The Journal of Agricultural and Food Chemistry, persoanele cu tensiune arterială neregulată, care este un factor de risc pentru atac de cord și accident vascular cerebral, nu ar trebui să consume doze mari de cafea. Pentru ei, vârful temporar, dar dramatic al tensiunii arteriale, cauzat de cofeină, ar putea fi periculos.
Cafeaua și greutatea corporală
Potrivit AHA, este foarte important modul în care consumăm cafeaua. Deoarece menținerea unei greutăți sănătoase este strâns legată de sănătatea inimii, este indicat să evitați consumul de calorii în exces (și goale) sub formă de zahăr și frișcă. Nu uitați că orice creștere în greutate de la prea multe calorii poate avea un impact negativ asupra sănătății inimii.
De asemenea, modul de preparare al cafelei poate afecta colesterolul. Cafeaua nefiltrată, cum ar fi cea făcută cu o presă franceză, nu este la fel de sănătoasă ca cea care se prepară folosind filtre de hârtie. Motivul este că filtrele elimină cafestolul, un compus cunoscut pentru creșterea lipoproteinei cu densitate mică (cunoscută și sub denumirea de LDL), colesterolul rău.
-
COVID, impact asupra creierului și după vindecare18.12.2025, 20:59
-
Problemele podelei pelvine la femei, realitate ignorată18.12.2025, 20:03
-
-
-
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
