Cafeaua care previne boala Alzheimer. Este un stimulent pentru creier. De care este, de fapt

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cafeaua care previne boala alzheimer - FOTO: Freepik
cafeaua care previne boala alzheimer - FOTO: Freepik

Cafeaua care poate preveni boala Alzheimer este stimulent pentru creier. 

Cafeaua care poate preveni boala Alzheimer este mai mult decât un simplu stimulent de dimineață. Aceasta ar putea avea un potențial de prevenire a bolii Alzheimer. Oamenii de știință de la Universitatea din Verona au descoperit dovezi convingătoare care sugerează că anumiți compuși prezenți în espresso ar putea avea proprietăți anti-Alzheimer, ceea ce ridică speranțe pentru noi măsuri preventive împotriva acestei afecțiuni debilitante.

Ce rol are cafeaua espresso asupra creierului

Fundamentul studiului se bazează pe convingerea de lungă durată că un consum de cafea poate juca un rol în descurajarea bolilor neurodegenerative. Boala Alzheimer, în special, a fost legată de acumularea în creier a unei proteine numite tau. Atunci când aceste proteine tau se agregă și perturbă comunicarea dintre celulele nervoase, apare demența.

Cercetarea de la Universitatea din Verona a aprofundat efectele compușilor care se găsesc în espresso, inclusiv cofeina, trigonellina, genisteina și teobromina. În mod remarcabil, acești compuși au demonstrat capacitatea de a împiedica formarea aglomerărilor de proteine tau. Prin inhibarea acestui proces de aglomerare, compușii din espresso par să aibă potențialul de a încetini progresia demenței.

Vezi și: Cum să scapi de celulită. Alexander Florescu: Efectele se văd în 30 de zile

Această descoperire sugerează că consumul de espresso sub diferite forme, chiar și de espresso martini, ar putea oferi protecție împotriva apariției bolii Alzheimer. În timp ce alte studii aprofundate sunt esențiale pentru a consolida aceste descoperiri, rezultatele inițiale au fost descrise ca având ”rezultate dramatice” în ceea ce privește impactul lor asupra funcției cerebrale.

Implicațiile acestei cercetări ar putea fi semnificative pentru milioanele de oameni din întreaga lume care se confruntă cu provocările bolii Alzheimer. Pe măsură ce populația globală îmbătrânește, nevoia de strategii preventive eficiente devine din ce în ce mai urgentă.

În cazul în care compușii din espresso pot într-adevăr să contracareze formațiunile proteice legate de boala Alzheimer, se deschid noi căi pentru intervenții dietetice care ar putea reduce riscul de a dezvolta această afecțiune devastatoare, potrivit MSN.

Vezi și: Condimentul care scade tensiunea arterială. Te protejează împotriva bolilor de inimă și reduce inflamația

Ce cred specialiștii despre cafeaua espresso

Dr. Rehan Aziz, profesor asociat de psihiatrie și neurologie la Hackensack Meridian School of Medicine, care și-a făcut o mare parte din pregătire în domeniul psihiatriei geriatrice, spune că, deși studiul este ”interesant”, este mult prea devreme pentru ca medicii să recomande oamenilor să treacă la espresso pentru a ajuta la evitarea bolii Alzheimer.

”Întotdeauna dorim ca cercetările să fie făcute la scară largă; în mai multe laboratoare care să fie reproductibile înainte de a recomanda oamenilor să încerce așa ceva în cantități mari sau să înceapă să izoleze un compus din cafea care ar putea fi de ajutor", a declarat Aziz, care nu a fost implicat în studiu, potrivit Healthline.

Vezi și: Partenerii cicălitori, salvatori de vieți. O soție cicălitoare poate face diferența între viață și moarte

Cu toate acestea, Aziz a spus că accentul pus de studiu pe tau are sens datorită modului în care înțelegem în prezent modul în care se dezvoltă boala Alzheimer.

”Există două proteine problemă în Alzheimer, una dintre ele este amiloidul și cealaltă este tau, Multe dintre medicamentele care au fost aprobate în SUA de către FDA în ultimii doi ani au ajutat la descompunerea amiloidului, dar nu avem multe medicamente care să ajute la descompunerea lui tau. Acesta este unul dintre motivele pentru care încă nu am avut un succes uriaș în prevenirea sau inversarea bolii Alzheimer odată ce a început”, a spus Aziz.

Un nou studiu publicat în această lună a descoperit că compușii din espresso pot ajuta la combaterea creșterii bolii Alzheimer. Cercetătorii spun că este nevoie de mai multe studii, dar acești compuși ar putea ajuta într-o zi să conducă la noi tratamente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel