Cafeaua cu efect antiinflamator. Reduce colesterolul și glicemia, benefică împotriva declinului cognitiv

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cafeaua. FOTO: Freepik
cafeaua. FOTO: Freepik

Cafeaua de dimineață poate îmbunătăți starea de sănătate. Care sunt ingredientele ce vin ”la pachet” cu multiple beneficii.

Pentru cei mai mulți cafeaua este combustibilul de care avem nevoie pentru a porni cu dreptul într-o nouă zi plină.

Făcută clasic, la ibric sau mai modern, la filtru ori expressor, cu zahăr sau neagră, îi putem oferi acesteia un gust aparte, care vine la pachet și cu o mulțime de beneficii într-o singură ceașcă de cafea și totul doar prin adăugarea unor ierburi aromatice sau condimente.

Da, poate că nu vi se pare potrivită combinația dintre ”licoarea magică” și condimentele sau plantele aromatice pe care le folosim de obicei la mâncare, însă merită încercată o astfel de experiență, mai ales că acestea nu sunt folosite doar pentru calitățile lor în gastronomice, ci și pentru proprietățile medicinale.

Deci nu aveți ce pierde, cel mult o ceașcă de cafea.

În funcție de ierburi și condimente, puteți obține o cafea o textură de ”profunzime și căldură”, respectiv de ”tonuri dulci și textură”.

Cafeaua cu ”profunzime și căldură”

Cafeaua poate să vă stimuleze și memoria, nu doar mișcarea intestinală, ca urmare a conținutului de cofeină, fiind considerată un laxativ natural.

Rozmarinul

Rozmarinul vă aduce un gust proaspăt, delicat și memorabil de cafea. Este plin de antioxidanți, acid cafeic și acid rozmarinic, precum și de alte proprietăți nutritive. Creează o aromă intensă în cafea, prin uleiul de rozmarin.

Cafeaua cu rozmarin se obține prin adăugarea de frunze proaspete în ceașcă și turnat cafeaua fierbinte, pentru a se elibera uleiurile volatile din plantă.

Cardamom

Cardamomul arată frumos și are o textură bună pentru aroma de cafea. Fiecare strop de cafea cu cardamom te face să te simți cald și blând. Funcționează foarte bine dacă îl amestecați cu cafeaua măcinată și apoi preparată cafeaua cum o faceți de obicei.

Cafeaua obținută va avea o aromă mai cremoasă, profundă și florală. Acest condiment ajută la reducerea problemelor stomacale datorită nutrienților pe care îi conține, fier, fibre și potasiu, notează Coffeesperation.

Nucșoara

Nucșoara este un condiment bogat în antioxidanți, cu un scor ORAC impresionant, 69.640 μ mol TE/100g, și care ajută la îmbunătățirea sănătății pielii și la reducerea efectelor nocive ale radicalilor liberi, având efect anti-inflamator.

De asemenea, nucșoara ajută în tulburările de somn, precum insomnia, fiind sprijin pentru digestie și în ameliorarea simptomelor depresiei.

Cafeaua cu nucșoară va avea un gust mai dulce, proaspăt, dar și puternic și blând.

Turmericul

Turmericul, prin curcuma, agentul activ, este un puternic antioxidant, situându-se pe locul în rândul celor mai antioxidante produse, după cuișoare, sumac, scorțișoară, sorghum și oregano.

Este benefic împotriva depresiei și previne îmbătrânirea prematură, iar prin efectul său antiinflamator, turmericul are impact asupra bolilor de inimă, cancer, sindrom metabolic sau boala Alzheimer.

Puteți adăuga turmeric ca textură suplimentară la cafea pentru a vă calma stresul.

Vezi și: Grăsimile alimentare care topesc burta. Anca Alungulesei: Păcălești creierul și dai corpului ceea ce el are nevoie

Cafeaua cu tonuri dulci și textură

Antioxidanții au un impact major asupra sănătății, iar aceștia pot fi obținuți și din alte condimente, precum scorțișoara sau anasonul stelat.

Scorțișoara

Deși este cunoscut ca un condiment specific sezonului rece, când merge de minune în vinul fiert sau în turta dulce, scorțișoara poate fi folosită cu succes și în cafea, chiar și vara.

Scorțișoara are multiple beneficii pentru piele, ajută în reglarea glicemiei, dar poate să ajute și în buna funcționare a creierului, mai ales dacă este consumată dimineața.

Astfel, o cafea cu scorțișoară poate să vă stimuleze încă de la prima oră, făcându-vă mai activi. prin conținutul său de antioxidanți, dar și de nutrienți, precum fibre, mangan, calciu, fier și vitamina K, scorțișoara este indicată ca remediu pentru bolile de inimă, dureri de gât sau arderea caloriilor.

Ghimbirul

Ghimbirul este un remediu tradițional care vindecă răceala și febra. Ghimbirul joacă un rol eficient în cafea, deoarece aroma devine picantă și gustoasă.

În plus, ghimbirul conține vitamina C, care îți calmează sufletul în mod relaxant - cel mai bine de făcut dimineața.

Mai mult decât vitaminele, antiinflamatorul său ajută la reducerea colesterolului, precum și la îmbunătățirea digestiei.

Trebuie folosit cu moderație, deoarece prea mult ghimbir în cafea îi va oferi acestea un gust prea pișcător.

Pudra de cacao

Pudra de cacao poate fi folosită atât în prepararea ciocolatei de casă sau a prăjiturilor, dar și a laptelui cu cacao, în cazul celor care nu sunt consumatori de cafea.

Deși pudra de cacao este ușor amăruie, adăugată în cafea, aceasta îi dă o aromă mai dulce și mai profundă.

Pudra de cacao ajută la reducerea colesterolului, la scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățește circulația sanguină.

Anasonul stelat

Adăugarea anasonului stelat în cafea este cea mai bună alegere, deoarece este un condiment care creează emoții în tine - dragoste, aromă, memorie și romantism prin aroma sa mătăsoasă.

La fel ca și scorțișoara, și anasonul stelat este iun condiment de iarnă, iar proprietățile sale medicinale îl recomandă în sezonul rece. Astfel, anasonul stelat este benefic pentru problemele legate de durerile de gât și gripă, dar și pentru digestie.

O modalitate excelentă de utilizare a anasonului stelat este de a-l combina cu cafeaua măcinată înainte de prepararea cafelei, la ibric sau în cafetieră.

Vezi și: Lewis Capaldi, întrerupt pe scenă de sindromul Tourette: Am crezut că am o boală degenerativă. A fost o ușurare, este în regulă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel