Cafeaua, prieten sau dușman? Cum influențează sănătatea

Cafeaua a fost mult timp învinovățită pentru mai multe probleme de sănătate. Studiile recente nu au găsit însă nicio legătură între consumul de cafea și un risc crescut de boli de inimă sau cancer. De fapt, unele studii au descoperit o asociere între consumul de cafea și scăderea mortalității și, probabil, a mortalității cardiovasculare, deși acest lucru nu poate fi valabil la tinerii care beau cantități mari de cafea.

Medicul Donald Hensrud, M.D. de la Mayo Clinic face lumină în ceea ce privește consumul de cafea și beneficiile pe care le aduce consumul acestei băuturi.

"De ce această schimbare a gândirii despre cafea? Studiile anterioare nu au avut în vedere comportamentele cunoscute de risc ridicat, precum fumatul și inactivitatea fizică, care tind să fie mai frecvente în rândul consumatorilor de cafea. Studiile au arătat că această băutură poate avea beneficii pentru sănătate, inclusiv protejarea împotriva bolii Parkinson, diabetului de tip 2 și a bolilor hepatice, inclusiv cancerul hepatic. Cafeaua pare de asemenea să îmbunătățească funcția cognitivă și să scadă riscul de depresie", explică medicul.

Cu toate acestea, medicul spune că cercetarea pare să prezinte anumite riscuri. Consumul mare de cafea nefiltrată (fiartă sau espresso) a fost asociat cu creșteri ușoare ale nivelului de colesterol. În plus, unele studii au descoperit că două sau mai multe căni de cafea pe zi pot crește riscul de boli de inimă la persoanele cu o mutație genetică specifică - și destul de frecventă - care încetinește defalcarea cofeinei în organism. Deci, cât de rapid metabolizați cafeaua vă poate afecta riscul pentru sănătate.

"Deși cafeaua poate avea mai puține riscuri în comparație cu beneficiile, rețineți că alte băuturi, cum ar fi laptele și unele sucuri de fructe, conțin substanțe nutritive pe care cafeaua nu le are. De asemenea, adăugarea de frișcă și zahăr în cafeaua dvs. adaugă grăsimi și calorii - până la sute de calorii în unele cazuri", a mai spus doctorul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel