Cafeaua, prieten sau dușman? Cum influențează sănătatea

Cafeaua a fost mult timp învinovățită pentru mai multe probleme de sănătate. Studiile recente nu au găsit însă nicio legătură între consumul de cafea și un risc crescut de boli de inimă sau...
Medicul Donald Hensrud, M.D. de la Mayo Clinic face lumină în ceea ce privește consumul de cafea și beneficiile pe care le aduce consumul acestei băuturi.
"De ce această schimbare a gândirii despre cafea? Studiile anterioare nu au avut în vedere comportamentele cunoscute de risc ridicat, precum fumatul și inactivitatea fizică, care tind să fie mai frecvente în rândul consumatorilor de cafea. Studiile au arătat că această băutură poate avea beneficii pentru sănătate, inclusiv protejarea împotriva bolii Parkinson, diabetului de tip 2 și a bolilor hepatice, inclusiv cancerul hepatic. Cafeaua pare de asemenea să îmbunătățească funcția cognitivă și să scadă riscul de depresie", explică medicul.
Cu toate acestea, medicul spune că cercetarea pare să prezinte anumite riscuri. Consumul mare de cafea nefiltrată (fiartă sau espresso) a fost asociat cu creșteri ușoare ale nivelului de colesterol. În plus, unele studii au descoperit că două sau mai multe căni de cafea pe zi pot crește riscul de boli de inimă la persoanele cu o mutație genetică specifică - și destul de frecventă - care încetinește defalcarea cofeinei în organism. Deci, cât de rapid metabolizați cafeaua vă poate afecta riscul pentru sănătate.
"Deși cafeaua poate avea mai puține riscuri în comparație cu beneficiile, rețineți că alte băuturi, cum ar fi laptele și unele sucuri de fructe, conțin substanțe nutritive pe care cafeaua nu le are. De asemenea, adăugarea de frișcă și zahăr în cafeaua dvs. adaugă grăsimi și calorii - până la sute de calorii în unele cazuri", a mai spus doctorul.
-
-
Ce sunt înlocuitorii de sare și de ce devin tot mai populari16.09.2025, 11:00
-
Cafeaua cu ulei de măsline: beneficii, riscuri și cum să o prepari acasă16.09.2025, 09:49
-
-
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Cum scap de pofta de dulce
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.