Cancer de sân, crioablația eficace în cancerul mamar cu risc scăzut

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Cancerul mamar face mii de victime anual
Cancerul mamar face mii de victime anual

Crioablația, denumită frecvent crioterapie, și-a demonstrat eficacitatea timpurie în tratarea femeilor cu cancer de sân cu risc scăzut, potrivit unor cercetări recente. Studiul, condus de dr. Kenneth R. Tomkovich, de la Centrul Medical CentraState din Freehold, New Jersey, a descoperit un caz de reapariție a cancerului din 180 de pacienți tratați pe parcursul perioadei de studiu de patru ani.

Începând din 2014, Tomkovich și colegii săi din 18 centre din S.U.A. au început să efectueze crioablația care utilizează energie rece la femeile în vârstă de 60 de ani și peste, care aveau cancer de sân cu risc redus de biopsie. În cadrul procesului Ice 3, pacienții primesc tratamentul, apoi sunt monitorizați cu mamografie la șase și 12 luni și anual timp de cinci ani.

Rezultatele preliminare au fost "foarte promițătoare", mai ales că nu au fost raportate evenimente adverse grave. Rata de succes a fost de 99,4 la sută. Acum, Tomkovich și colab. au date de urmărire pe trei ani pentru 20 de paciente și date de doi ani pentru mai mult de 75 de paciente. Rezultatele finale vor fi publicate atunci când cercetătorii vor avea date disponibile pe cinci ani pentru toți participanții.

În cazul în care rezultatele lor se mențin, autorii cred că ar putea modifica planurile de tratament pentru pacientele cu cancer de sân, după cum informează Health Imaging.com.

"Dacă se dovedește că funcționează crioablația, atunci unele femei ar putea fi mai înclinate să opteze pentru această metode decât pentru o intervenție chirurgicală", a spus Tomkovich.

Crioablația îngheață tumorile canceroase, putând opri evoluția celulelor canceroase. Mai mult, tehnica distruge țesutul afectat, evitând astfel intervențiile chirurgicale. Procedura este extrem de simplă, constă în introducerea unor ace în tumoră, apoi a unui curent de aer rece, ajungându-se la temperaturi de -30 de grade Celsius, distrugand astfel tesutul afectat.

Crioablația are avantajul că provoacă daune minime țesutului din jur sănătos, iar durerea simțită de pacientă în timpul operațiunii este foarte mică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel