Cancer de sân, tumorile cresc prin recrutarea celulelor din măduva osoasă

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Cancerul mamar face mii de victime anual
Cancerul mamar face mii de victime anual

Cercetătorii din Israel au descoperit că tumorile de sân își pot stimula creșterea prin recrutarea celulelor stromale formate inițial în măduva osoasă. Studiul, arată că recrutarea fibroblastelor derivate din măduva osoasă reduce cotele de supraviețuire a cancerului de sân, dar sugerează că țintirea acestor celule ar putea fi o modalitate eficientă de a trata boala.

În cadrul tumorilor solide, celulele canceroase sunt înconjurate de alte tipuri de celule care, deși nu sunt canceroase, sporesc creșterea tumorală și metastazele. Tumorile mamare, de exemplu, conțin un număr mare de celule fibroblaste care promovează proliferarea celulelor canceroase, inflamația și formarea de noi vase de sânge pentru a furniza tumorii în creștere nutrienți și oxigen. Multe dintre aceste fibroblaste asociate cancerului sunt derivate din țesutul mamar învecinat, dar altele par a veni din altă parte a corpului.

Neta Erez și colegii ei de la Școala de Medicină Sackler, Universitatea Tel Aviv, au descoperit că, la șoarecii cu cancer de sân, un număr semnificativ de fibroblaste asociate cancerului provine din celulele măduvei osoase numite celule stromale mezenchimale (MSCs). Tumorile de sân pot recruta MSCs din măduva osoasa și le pot determina să se dezvolte in fibroblaste.

Aceste fibroblaste derivate din măduva osoasă sunt diferite de alte fibroblaste asociate cu cancerul. Sunt deosebit de eficiente în stimularea formării de noi vase de sânge deoarece produc cantități mari de proteină numită clusterină. Tumorile care conțin fibroblaste derivate din măduvă osoasă au fost, prin urmare, mai vascularizate și au crescut mai repede decât tumorile care conțin numai fibroblaste derivate din sân.

Erez și colegii au descoperit că cancerele de sân la om conțin, de asemenea, fibroblaste care nu au PDGFRα, sugerând că tumorile umane pot, de asemenea, recruta celule derivate din măduvă osoasă. Mai mult, tumorile care conțin niveluri mai scăzute de PDGFRa au avut tendința de a fi mai mortale, ceea ce sugerează că recrutarea fibroblastelor derivate din măduva osoasă este un pas crucial în progresia cancerului de sân.

,,Studiul nostru arată ca recrutarea de fibroblaste derivate din măduva osoasă este importantă pentru promovarea creșterii tumorii, probabil prin creșterea formării vaselor de sânge. Înțelegerea funcției acestor fibroblaste asociate cu cancerul ar putea forma baza de a dezvolta noi terapii, care țintesc fibroblastele derivate din măduva osoasă, precum și celulele canceroase în sine", a declarat Erez, potrivit eurekalert.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel