Cancerul de col uterin, ucigașul care poate fi oprit. Medic: Recomandarea este fermă și susținută pentru vaccinare HPV

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cancerul de col uterin - FOTO: Freepik@newnsd18
cancerul de col uterin - FOTO: Freepik@newnsd18

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare. România se află pe prima poziție în Europa în ceea ce privește incidența bolii.

Cancerul de col uterin a ucis, doar anul trecut, peste 2000 de femei. Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinarea HPV.

HPV, ce este

Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie, a explicat ce este HPV și cum pot femeile fi afectate de acest virus. Virusul HPV are mai multe tulpini cu patogenitate diferită, iar unele dintre ele nu determină cancerul propriu-zis. Aceste tulpini vor declanșa apariția papiloamelor (verucilor), care sunt tumori necancerigene, benigne. Cu toate acestea, tumorile benigne se pot transforma în tumori maligne.

”Pentru început trebuie să definim infecția cu HPV, să spunem că vorbim despre Human Papillomavirus. Virusul Papilloma este responsabil de mai mult de 99% din cancerele de col uterin. Patologia virală care se trasmite pe cale sexuală, prin contact direct, prin act sexual neprotejat este frecvent în populația planetei.

Vezi și: Care sunt cei 7 pași pentru un abdomen perfect. Rădulescu: Topirea grăsimii se va produce global

Cel puțin 85% dintre noi am avut măcar o dată contact cu virusul HPV. O parte dintre noi, cei care avem o imunitate bună și care avem capacitatea de a lupta, trecem peste infecție fără să avem simptome, fără să facem boala.

Există o serie de factori favorizanți, pe lângă fumat, imunitate scăzută, parteneri multipli, începerea vieții sexuale foarte devreme, care favorizează evoluția unei infecții către infecția Papilloma către leziunea premalignă și malignă”, a explicat dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie, la Digi 24.

Vaccinul anti-HPV, măsură de prevenție

Vaccinul nu este un tratament, ci o măsură de prevenție. Acesta se adrează fetelor, dar pot fi vaccinați chiar și băieții. Medicul a subliniat care sunt avantajele vaccinării.

”Vaccinul nu este neparat tratament. Nu există tratament pentru infecția virală cu virusul Papilloma, însă posibilitatea vaccinării așa cum funcționează vaccinurile în mod clasic, stimulează imunitatea specific pentru proteinele aflate pe matricea virusului și stimulează imunitatea specific față de cele 9 tulpini cele mai incriminate în etiopatologia malignă. Vaccinarea se poate face pe scară largă.

Fetițele între 9-14 ani, dar chiar către 18 ani dacă sunt înainte de începerea vieții sexuale. Și pacienții care și-au început viața sexuală pot beneficia de vaccinare aducând un plus imunității pe care au câștigat-o în mod natural imunizându-se prin infectare. E vorba de vaccinul nonavalent care se adresează celor mai frecvente nouă tulpini”, a mai explicat medicul.

Vezi și: Cartoful alb sau cartoful dulce, care este mai sănătos. Nutriționist: Problemele apar, indiferent ce fel de cartofi alegem

Cancerul de col uterin, eradicat prin vaccinare

Statele unde vaccinarea funcționează la scară largă aproape au eradicat malignitatea cancerelor de col uterin. În România, în schimb, situația este îngrijorătoare.

”Există state care vaccinând pe scară largă, precum Australia sau Marea Britanie au ajuns aproape de eradicarea malignității de col uterin, având de mai puțin de 5% cazuri pe an de diagnostice de malignitate pe col uterin.

La noi există program național de vaccinare. Se adresează tinerelor fete cu vârsta cuprinsă între 9-18 ani, se efectuează prin medicul de familie. Și băieții se pot vaccina, aceștia protejându-și în perioada adultă partenerele de infectarea cu HPV, protejându-se și pe sine pentru că și bărbatul poate prezenta diverse malignități, cum ar fi cancerul pelvian sau cancerul anal și chiar și cancerul laringian. Recomandarea este fermă și susținută pentru vaccinare HPV

România ocupă primele locuri în Europa la malignitatea de col uterin, la diagnosticul de cancer de col uterin la femeia fertilă. În 2021 am avut 2000 de decese la femei în perioadă fertilă din cauza cancerului de col uterin”, a mai subliniat dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie.

Vezi și: O nouă proteină asociată cu boala Alzheimer. Se găsește în vasele de sânge la majoritatea celor de peste 50 de ani

Cancerul ovarian, "ucigașul silențios", fără simptome. Achimaș-Cadariu, despre tratament și mutațiile BRCA 1 și BRCA2: Supraviețuire de peste 90%

Cancerul ovarian afectează femeile de toate vârstele, însă incidența mai crescută este în rândul doamnelor care au ajuns la menopauză. Nu există teste de screening pentru a depista boala din timp, astfel că pacientele care se prezintă la medic sunt diagnosticate destul de târziu cu cancer ovarian.

Prof. dr. Patriciu Achimaș- Cadariu a explicat în exclusivitate pentru DC Medical despre incidența cancerului ovarian și care sunt semnele care le trimit pe femei în cabinetele medicilor.

”Este numit ucigașul silențios, silent killer, tocmai pentru că este o boală fără simptome și, din păcate în momentul în care apar primele simptome, boala este în stadii avansate și principala consecință a cererilor pe care le-am afirmat o reprezintă faptul că între două treimi și trei sferturi din cazuri sunt diagnosticate în stadii foarte avansate, 3 C și 4 asta  e o caracteristică a bolii.

Majoritatea cazurilor apar după instalarea menopauzei și cel mai frecvent simptom este o femeie cu un abdomen mărit de volum cu ascită (n.r. semn a deteriorării ficatului). Și întotdeauna când avem o situație de acest gen trebuie să luăm în primele 3-4 diagnostice și cancerul ovarian.

Există și un grup de femei la care putem identifica apariția acestei boli și acest grup este cel care are o mutație genetică cunoscută și să zicem destul de mult prezentă în media, de la actrița Angelina Jolie.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel