Cancerul ginecologic, ucigașul silențios al femeilor. Când se recomandă examenul de specialitate

Monika Baciu |
Data publicării:
cancerul ginecologic - FOTO: Freepick@rawpixels
cancerul ginecologic - FOTO: Freepick@rawpixels

Cancerul ginecologic este unul dintre ucigașii tăcuți. De multe ori, simptomele apar în stadiile avansate ale bolii. 

Cancerul ginecologic poate fi de trei tipuri, ovarian, endometrial și cervical. Septembrie este luna conștientizării cancerelor ginecologice. În acest sens, reprezentanții Institutului Oncologic Prof. Dr. Ioan Chiricuță Cluj Napoca vin cu recomandări. 

”Cancerele ginecologice sunt de cele mai multe ori silențioase, de multe ori trec neobservate, pacientele ajungând la medic în stadii avansate. Acest lucru este valabil pentru cancerul ovarian, dar și pentru cancerul de col uterin. Examenul ginecologic de rutină poate să identifice stările precanceroase ale colului uterin, dar și prezența formațiunilor tumorale ovariene sau îngroșarea endometrului. Astfel, se poate obține un diagnostic precoce al cancerului și rezultate terapeutice optime”, arat reprezentanții Institutului Oncologic Prof. Dr. Ioan Chiricuță Cluj Napoca. 

De câte ori se recomandă controlul ginecologic

Controlul ginecologic se recomandă a se efectua cel puțin o dată pe an. Acesta include:

- screening, evaluare şi sfaturi

- imunizări bazate pe vârstă şi factori de risc

- un examen fizic

- palparea abdomenului şi a ganglionilor limfatici inghinali 

- o examinare pelviană şi o examinare a sânilor, în funcţie de vârsta pacientei.

Vezi și: Crema de față anti-îmbătrânire făcută acasă. Cum să o prepari din două ingrediente banale

Cancerul ovarian, "ucigașul silențios", fără simptome. Achimaș-Cadariu, despre tratament și mutațiile BRCA 1 și BRCA2: Supraviețuire de peste 90%

Cancerul ovarian afectează femeile de toate vârstele, însă incidența mai crescută este în rândul doamnelor care au ajuns la menopauză. Nu există teste de screening pentru a depista boala din timp, astfel că pacientele care se prezintă la medic sunt diagnosticate destul de târziu cu cancer ovarian.

Prof. dr. Patriciu Achimaș- Cadariu a explicat în exclusivitate pentru DC Medical despre incidența cancerului ovarian și care sunt semnele care le trimit pe femei în cabinetele medicilor.

”Este numit ucigașul silențios, silent killer, tocmai pentru că este o boală fără simptome și, din păcate în momentul în care apar primele simptome, boala este în stadii avansate și principala consecință a cererilor pe care le-am afirmat o reprezintă faptul că între două treimi și trei sferturi din cazuri sunt diagnosticate în stadii foarte avansate, 3 C și 4 asta  e o caracteristică a bolii.

Majoritatea cazurilor apar după instalarea menopauzei și cel mai frecvent simptom este o femeie cu un abdomen mărit de volum cu ascită (n.r. semn a deteriorării ficatului). Și întotdeauna când avem o situație de acest gen trebuie să luăm în primele 3-4 diagnostice și cancerul ovarian.

Există și un grup de femei la care putem identifica apariția acestei boli și acest grup este cel care are o mutație genetică cunoscută și să zicem destul de mult prezentă în media, de la actrița Angelina Jolie.

Vezi și: Tehnica salvatoare pentru cancerul de colon, stomac, rect. Adina Croitoru: Aduce maximul de supraviețuire. Ține tumora pe loc

Terapia în cancerul ovarian

Nu întotdeauna chirurgia este fezabilă. Există alternativa în care după biopsie, care stabilește natura bolii, se începe unul dintre tratamentele sistemice deja consacrate și se revine cu o intervenție chirurgicală ”de interval” după un anumit număr de cicluri de tratament sistemic, prin care se îndepărtează leziunile rămase.

”E o boală avansată și foarte agresivă cum este cancerul ovarian, necesită o terapie pe măsură. Terapia combină chirurgia și o combinație de tratamente sistemice. Sigur, până la un punct era chimioterapia. În ultimii ani au apărut și alte tipuri de medicamente.

Chirurgia este una extensivă. Dacă e posibil, e ideal ca de la bun început să se îndepărteze tot ceea ce e vizibil la nivelul abdomenului. Boala se împrăștie în toată cavitatea peritoneală, toată cavitatea abdominală, ceea ce face ca acest tip de chirurgie să fie una complexă și care se face în centre specializate, urmată sigur de tratament sistemic.

Uneori, chirurgia nu poate să fie realizată optimal, spunem noi, adică cu rest tumoral zero, adică cu îndepărtarea tuturor maselor tumorale vizibile astfel încât resturile tumorale să nu mai existe și atunci când nu se poate face chirurgia în prin timp se poate începe cu chimioterapie, cu tratamente sistemice urmate de chimioterapie.  

În ultimii ani, pe lângă derivații de platină și taxani care reprezintă partea de chimioterapie, au apărut medicamentele antiangiogenetice, deci care luptă împotriva formării de către tumoare a  vaselor de sânge, medicament utilizat și în alte localizări.

Rolul medicamentelor este să țintească specific mutațiile BRCA. Aceste medicamente uneori se pot administra și înainte de operație, așa cum am precizat cel mai frecvent după intervenția chirurgicală.

Toate aceste noi tratamente sistemice au îmbunătățit rata de supraviețuire a acestor paciente”, a mai precizat prof. dr. Achimaș-Cadariu.

Citește mai departe AICI

Cancer cervical: de ce apare și cum îl recunoști

Cancerul cervical este, în mare parte din cazuri, curabil descoperit într-un stadiu incipient. Testul Papanicolau, cea mai eficientă metodă de prevenire.

Cancer cervical. Acest tip de cancer constă în apariția unor celule atipice, care se multiplică necontrolabil la nivelul cervixului - colului uterin, prima parte a uterului care se deschide în vagin, explică medici de la Spitalul Militar București pe site-ul unității.

Descoperit în stadiu incipient, este curabil în mare parte din cazuri. Iar ca să fie descoperit în stadiu incipient este bine efectuarea periodică a testului Papanicolau care poate depista celulele cervicale anormale înaintea apariției celulelor tumorale, stadiu în care tratamentul este cel mai eficient, susțin medicii.

Vezi și: Apa potabilă, realitatea unui pericol ascuns în pahar. Cum este tratată, de ce are gust diferit, ce BOLI riști și când să NU o mai bei: Nu este potabilă în condițiile astea

Cancer cervical: cauzele

Cancerul cervical – în cele două tipuri existente: cancerul cervical cu celule spumoase (epidermoid) și adenocarcinomul - este cauzat de anomaliile celulare apărute la nivelul colului uterin.

"Majoritatea celulelor precanceroase apar la nivelul cervixului, o zonă care suferă constant modificări ciclice (în funcție de ciclul menstrual). Pe parcursul acestui proces fiziologic, celulele cervicale pot suferi diferite mutații, favorizând apariția celulelor anormale, mai ales în cazul infecției cu Papiloma virusul uman, virus cu transmitere sexuală care provoacă leziuni la nivelul colului uterin și constituie astfel un risc crescut pentru apariția cancerului cervical", detaliază doctori de la Spitalul Militar București.

Potrivit acestora, alți factori care cresc riscul acestui tip de cancer sunt: fumatul, sistem imunitar compromis – îndeosebi la femeile cu HIV, folosirea anticoncepționalelor orale pentru o perioadă mai mare de 5 ani, probabil în relație cu infecția HPV.

Cancer cervical: simptome

Simptomele includ: sângerare vaginală anormală sau modificări semnificative ale ciclului menstrual, sângerare a cervixului în timpul contactului sexual sau în momentul inserării diafragmei, durere în momentul contactului sexual, secreție vaginală anormală, prezentă în cantitate mare și uneori amestecată cu firișoare de sânge.

Potrivit sursei citate, forma avansată a cancerului cervical poate fi recunoscută prin: anemie din pricina pierderilor anormale de sânge; durere pelvină (porțiunea inferioară a abdomenului), durere a membrelor inferioare sau durere lombară (de spate); fistula vaginală (comunicare anormală între vagin și rect, respectiv vezica urinară, astfel că fecalele și urina se elimină prin vagin; fistula apare ca urmare a extinderii procesului canceros la nivelul țesuturilor învecinate; scădere în greutate (mai multe kilograme în câteva săptămâni, luni).

Vezi și: Oțetul de cidru de mere, aliat al inimii și glicemiei. Ce alte beneficii mai are

Cancer endometrial

Cancerul endometrial este cel de-al patrulea tip de cancer cel mai frecvent întâlnit în rândul femeilor. Deși cancerul endometrial apare, în general, la femeile aflate la menopauză și au vârsta de 45 de ani sau mai mult, 30% dintre femeile cu cancer endometrial sunt mai tinere de 40 de ani. Vârsta medie la diagnosticare este de 60 de ani.

Cancerul endometrial - simptome

Semnele și simptomele cancerului endometrial pot include:

-Sângerări vaginale după menopauză

- Sângerare între perioada menstruală

- Dureri pelvine

Vezi și: În cât timp se recuperează un pacient operat de hernie de disc. Cât de importantă este fizioterapia: Atât îi ia să se fixeze "beton". Interferează și NU face bine

Cancerul endometrial - cauze

Medicii nu știu cu exactitate ce cauzează cancerul endometrial. De vină ar fi niște mutații în ADN-ul celulelor din endometru - mucoasa uterului. Mutația transformă celulele normale, sănătoase în celule anormale.

Celulele sănătoase cresc și se înmulțesc într-un ritm stabilit, murind în cele din urmă la un moment dat. Celulele anormale cresc și se înmulțesc scăpate de sub control și nu mor. Celulele anormale acumulate formează o masă (tumoare). Celulele canceroase invadează țesuturile din apropiere și se pot separa de o tumoare inițială pentru a se răspândi în altă parte a corpului (metastaze), arată Mayo Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel