Cancerul de colon, semne urât mirositoare. La ce să fii atent dacă ești constipat sau ai diaree

Monika Baciu |
Data publicării:
cancerul de colon - FOTO: Freepik
cancerul de colon - FOTO: Freepik

Cancerul de colon poate fi descoperit după mirosul materiilor fecale.

Cancerul de colon poate fi diagnosticat în baza unor schimbări neobișnuite ale tranzitului intestinal. Unul dintre semne este mirosul scaunului. Michelle Grant, din Runcorn, a împărtășit semnele "urât mirositoare" care au tras un semnal de alarmă pentru ea.

Constipația, semnal de alarmă

Lupta cu constipația nu era ceva neobișnuit pentru Michelle, deoarece lua medicamente pentru a o ajuta să gestioneze convulsiile. Senzația de disconfort a fost una dintre problemele potențiale menționate pe lista de efecte secundare care însoțea medicamentul ei.

Cu toate acestea, Michelle a decis să-și sune medicul de familie după ce a observat sânge în scaun. Medicul ei a suspectat că era vorba de un medicament pentru constipație și i-a prescris laxative.

Abia când simptomele au început să fie "urât mirositoare" și deosebit de grave, femeia a fost trimisă la o colonoscopie.

”Scaunul meu a început să miroasă ciudat, îl puteam mirosi chiar și pe mâini. Am văzut mucus cu sânge și era și el urât mirositor.  Toate acestea nu erau normale pentru mine și știam că are legătură!”,  a declarat Michelle pentru Bowel Cancer UK.

Schimbările în obiceiurile intestinale și sângerările rectale sunt considerate semnele revelatoare ale cancerului intestinal, potrivit NHS, notează Express.

Vezi și: Astenia de primăvară și schimbarea orei de vară, efecte și adaptare. Dafinoiu: Avem nevoie cam de o săptămână

NHS recomandă să consultați un medic de familie dacă prezentați oricare dintre simptomele cancerului intestinal timp de trei săptămâni sau mai mult.

Din păcate, colonoscopia lui Michelle a confirmat afecțiunea descurajantă, lăsând-o "șocată".

"Abia aflasem că aveam convulsii, o posibilă tumoare pe creier, iar acum am cancer intestinal. A fost în timpul pandemiei de COVID, care oricum a fost un moment atât de emoționant”, a mai spus Michelle.

Operație pentru îndepărtarea tumorii

Din fericire, ea a avut o operație reușită, în timpul căreia chirurgii i-au îndepărtat uterul, colul uterin, tumora din intestin și 11 ganglioni limfatici. Niciunul dintre cei 11 ganglioni limfatici nu era canceros, așa că Michelle nu a avut nevoie de niciun alt tratament, cum ar fi chimioterapia.

Michelle este acum sub supraveghere pentru încă trei ani, cu analize de sânge semestriale și scanări anuale.

Vezi și: Desert imprimat în 3D, din șapte ingrediente. Cercetător: O nutriție personalizată

Cancerul de colon, semnale de alarmă

Cancerul de colon este un termen general pentru cancerul care începe în intestinul gros. În funcție de locul în care începe cancerul, cancerul intestinal se numește uneori cancer de colon sau cancer rectal.

Simptomele cancerului de colon pot fi subtile și nu vă fac neapărat să vă simțiți rău. Cu toate acestea, merită să încercați tratamente simple pentru o perioadă scurtă de timp pentru a vedea dacă se ameliorează.

Mai mult de 90% dintre persoanele cu cancer intestinal au una dintre următoarele combinații de simptome:

- o schimbare persistentă a obiceiurilor intestinale - scaun mai des, mai moale, și uneori, dureri de burtă (abdominale)

- sânge în scaun fără alte simptome de hemoroizi

- durere abdominală, disconfort sau balonare întotdeauna provocate de alimentație - uneori ducând la reducerea cantității de alimente consumate și la pierderea în greutate

- constipația, în cazul în care eliminați scaune mai greu și mai rar, este rareori cauzată de afecțiuni intestinale grave.

Majoritatea persoanelor cu aceste simptome nu au cancer intestinal, notează NHS.

Vezi și: Gastrita de primăvară, asociată cu stresul. Care sunt alimentele ce trebuie evitate. Pleșea: În 14 zile ești un om liber să mănânci salate

Cancerul de colon, factori de risc

Factorii care vă pot crește riscul de cancer de colon includ:

- Vârsta înaintată. Cancerul de colon poate fi diagnosticat la orice vârstă, dar majoritatea persoanelor cu cancer de colon au peste 50 de ani. Ratele de cancer de colon la persoanele mai tinere de 50 de ani au crescut, dar medicii nu sunt siguri de ce.

- Un istoric personal de cancer colorectal sau polipi. Dacă ați avut deja cancer de colon sau polipi necanceroși de colon, aveți un risc mai mare de cancer de colon în viitor.

- Afecțiuni inflamatorii intestinale. Bolile inflamatorii cronice ale colonului, cum ar fi colita ulcerativă și boala Crohn, vă pot crește riscul de cancer de colon.

Vezi și: Îngrijirea părului uscat și gras. Ce trebuie să știi despre șampoanele moderne

- Sindroame ereditare care cresc riscul de cancer de colon. Unele mutații genetice transmise prin generațiile din familia dumneavoastră pot crește semnificativ riscul de cancer de colon. Doar un mic procent din cancerele de colon sunt legate de genele moștenite.

Cele mai frecvente sindroame moștenite care cresc riscul de cancer de colon sunt polipoza adenomatoasă familială (FAP) și sindromul Lynch, care este cunoscut și sub numele de cancer colorectal ereditar nepolipozant (HNPCC).

- Antecedente familiale de cancer de colon. Aveți mai multe șanse să dezvoltați cancer de colon dacă aveți o rudă de sânge care a avut această boală. Dacă mai mult de un membru al familiei are cancer de colon sau cancer rectal, riscul dumneavoastră este și mai mare.

Vezi și: Tuberculoza, agravată de COVID. Simptome, cauze, tratament. Oancea: Pacienții au fost "orfani", boala nu a așteptat. E tratabilă, cu o cură de șase luni de antibiotice

- Dieta săracă în fibre și bogată în grăsimi. Cancerul de colon și cancerul rectal pot fi asociate cu o dietă occidentală tipică, care este săracă în fibre și bogată în grăsimi și calorii. Cercetările în acest domeniu au avut rezultate mixte. Unele studii au constatat un risc crescut de cancer de colon la persoanele care au o dietă bogată în carne roșie și carne procesată.

- Un stil de viață sedentar. Persoanele care sunt inactive sunt mai predispuse să dezvolte cancer de colon. Efectuarea unei activități fizice regulate poate reduce riscul de cancer de colon.

- Diabetul. Persoanele cu diabet sau rezistență la insulină au un risc crescut de cancer de colon.

- Obezitatea. Persoanele obeze au un risc crescut de cancer de colon și un risc crescut de a muri din cauza cancerului de colon în comparație cu persoanele considerate cu greutate normală.

- Fumatul. Persoanele care fumează pot avea un risc crescut de cancer de colon.

- Alcoolul. Consumul excesiv de alcool crește riscul de cancer de colon.

- Radioterapie pentru cancer. Radioterapia îndreptată spre abdomen pentru tratarea cancerelor anterioare crește riscul de cancer de colon, notează Mayo Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel