Cancerul de pancreas: cauze, factori de risc, diagnostic și tratament. Iftode: O procedură complet neinvazivă, ușor de intercalat cu secvențele de chimioterapie. Este foarte bine tolerat

Sonia Baciu |
Data publicării:
cancerul de pancreas. FOTO: Freepik @user15327819
cancerul de pancreas. FOTO: Freepik @user15327819

Cancerul de pancreas se depistează în stadii avansate. Care este caracteristica acestei afecțiuni.

Pancreasul are un rol foarte important în digerarea alimentelor și în reglarea glicemiei. Astfel, prin producerea de enzime și hormoni, pancreasul ajută organismul să descompună alimentele, să controleze glicemia, dar și să îi indice stomacului când trebuie să se golească.

Bolile pancreasului sunt: diabetul zaharat, pancreatita acută și cronică, deficitul de enzime pancreatice și cancerul de pancreas.

Cancerul de pancreas, cauze și factori de risc

Cancerul de pancreas apare atunci când celulele pancreatice se dezvoltă necontrolat.

Deși nu se cunosc cauzele care duc la apariția cancerului de pancreas, există o serie de factori care pot favoriza această afecțiune. 

Astfel, factorii modificabili includ:

- fumatul

- obezitatea sau supraponderea

- diabetul

- pancreatica cronică

- expunerea la chimicale, arată cancer.org.

Factorii nemodificabili includ:

- vârsta, majoritatea cazurilor diagnosticate au fost după 65 de an, dar au fost și cazuri de pacienți mai tineri

- sexul, apare mai frecvent la bărbați

- rasa

- istoricul familial

- ereditatea și mutațiile genetice

Factori cu un efect neclar asupra riscului sunt:

- dieta

- lipsa de activitate fizică

- consumul de cafea

- consumul de alcool

- infecțiile.

Vezi și: Apneea obstructivă de somn, asociată cu declinul cognitiv prematur. Tulburarea de somn afectează un miliard de oameni. Ce alte riscuri mai are

Cancerul de pancreas, simptome și diagnostic

Acestă afecțiune este dificil de diagnosticat deoarece se dezvoltă asimptomatic. 8 din 10 pacienți sunt diagnosticați când tumora este deja în stadiu avansat sau metastazat. Însă, potrivit Sanador, un lucru caracteristic acestei afecțiuni este icterul instalat în trepte, nedureros și lipsit de febră.

În funcție de zona din pancreas afectată, endocrină sau exocrină,  există mai multe tipuri de cancer de pancreas.Tumorile exocrine reprezintă cea mai frecventă formă de cancer de pancreas, cu peste 90% dintre cazuri. 

Diagnosticarea se va pune pe baza examenului fizic, a istoricului medical și al investigațiilor. Astfel, sunt recomandate teste de imagistică, endoscopie, biopsie, teste de sânge, teste genetice și examenul histopatologic, care pune diagnosticul cu exactitate în privința tumorii.

Cancerul de pancreas, tratament

”De cele mai multe ori, tratamentul îl stabilim în funcție de stadiul și extensia neoplasmului pancreatic, cât și în funcție de condițiile clinice ale pacientului și asociem de foarte multe ori un tratament multimodal, adică o combinație între intervenția chirurgicală, chimioterapie și radioterapie.

Cel mai important rol îl joacă intervenția chirurgicală în tratamentul cancerului pancreatic. Din păcate, intervenția chirurgicală curativă poate fi aplicată într-un număr limitat de pacienți, vorbim de un procent de până la 15-20%, restul sunt cazuri ori foarte avansate, ori avem de-a face cu pacienți fragili, cu diferite comorbidități asociate și intervenția chirurgicală nu poate fi aplicată acestora”, a declarat dr. Cristina Iftode, medic primar radioterapie, la Digi 24.

Radioterapia, în cazul pacienților cu cancer pancreatic, ”poate fi aplicată atât postoperator și în asociere cu chimioterapia s-au evidențiat că aduce beneficii în ceea ce privește pronosticul și supraviețuirea acestor pacienți.

De asemenea, poate fi administrată radioterapia și preoperator, cu creșterea posibilității obținerii unei intervenții chirurgicale radicale, adică cu margini curate.

Dacă vorbim de situațiile când pacientul nu poate fi operat, pentru că este o boală ceva mai avansată, radioterapia, în diferite combinații și intercalări cu chimioterapia, are de asemenea un rol foarte important.

Mai rămâne ca opțiune de tratament în ceea ce privește radioterapia, în acele situații când avem nevoie de a controla și de a ameliora anumite simptome. Cel mai frecvent, pacienții cu neoplasm pancreatic prezintă dureri necontrolate și atunci radioterapia poate să ajute foarte mult”, a mai spus medicul.

Stereotaxia, avantaje

În ceea ce privește avantajele stereotaxiei, o tehnică mai nouă de radioterapie, care este foarte precisă și țintită, aceasta ”poate reduce la maximum efectele adverse și toxicitatea pacienților, la aceste tratamente destul de intense, pentru că vorbim de asocieri de diferite strategii”, având în același timp și avantajul reducerii duratei, care la terapia convențională poate să dureze și până la 6 săptămâni.

”Vorbim de stereotaxie cu tratamente de aproximativ o săptămână, deci pacienții beneficiază atât de o comoditate logistică, un tratament foarte scurt, cât și de  o toleranță foarte bună la tratament, ceea ce permite o continuare a chimioterapiei cu doze pline, deci întreruperi mult mai reduse din cauza efectelor adverse ale radioterapiei și chimioterapiei convenționale”, a mai spus medicul.

Potrivit medicului, stereotaxia este ”o procedură complet neinvazivă, nu necesită internare sau anestezie și durează 15-20 de minute.

Nu prezintă efecte adverse majore, ba chiar sunt reduse la minimum, iar pacientul după ședința de radioterapia stereotaxică revine la activitatea cotidiană. Este foarte ușor de intercalat cu secvențele de chimioterapie, deci întrerupe practic chimioterapia timp de două săptămâni și își poate relua tratamentul de bază, sistemic, sau nu. Dacă vorbim de pacienți tarați, vârstnici, care nu pot face chimioterapie, fac doar tratamentul de stereotaxie, ceea ce este foarte bine tolerat”, a mai spus medicul.

 Vezi și: Ficatul gras non-alcoolic: cauze, simptome, tratament. 1 din 4 adulți are boala fără să știe. Netratată, duce la ciroză și chiar cancer

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel