Cancerul de prostată: impactului dietei în dezvoltarea bolii

O recenzie recentă caută legături între alegerile dietetice și cancerul de prostată. Autorii concluzionează că poate exista o asociere între dietele pe bază de plante și un risc scăzut de cancer de prostată, precum și o legătură între aportul de lactate și riscul crescut.

Potrivit Institutului Național al Cancerului, în anul curent vor exista 174.650 de cazuri noi de cancer de prostată în Statele Unite.

În Statele Unite, aproximativ 11,6% dintre bărbați vor primi un diagnostic de cancer de prostată la un moment dat în timpul vieții.

Ca și în cazul altor tipuri de cancer, oamenii de știință descoperă încă întreaga gamă de factori de risc pentru cancerul de prostată, notează MedicalNewsToday.

Unii oameni de știință au apelat la nutriție, dar - din diferite motive - măsurarea efectului dietei asupra bolii este dificilă. Ca un exemplu, aportul alimentar poate fluctua de la o zi la alta, de la lună la lună și de la an la an.

De asemenea, anumite obiceiuri alimentare tind să se coreleze cu factorii de viață care influențează sănătatea. De exemplu, cineva care face sport regulat este, de asemenea, în general mai probabil să mănânce sănătos. Aceste asociații fac dificilă concluzia dacă este vorba despre stilul de viață, dieta sau ambele care au un efect protector.

Din aceste motive și multe altele, studiile care au investigat legăturile dintre cancerul de prostată și dieta au obținut rezultate contradictorii.

Recent, cercetătorii de la Clinica Mayo din Rochester, MN, au efectuat o revizuire extinsă a literaturii. Au publicat descoperirile lor în The Journal of the American Osteopathic Association.

Potrivit autorilor celui mai recent studiu, există unele dovezi circumstanțiale conform cărora dieta ar putea influența riscul de cancer de prostată.

Ei observă că țările occidentale au un nivel de cancer de prostată mult mai ridicat decât cel din Asia, unde oamenii consumă niveluri de lactate mult mai mici.

De asemenea, ei explică că „scăderea ratelor de mortalitate în SUA pentru mai multe tipuri de cancer comune, inclusiv [cancerul de prostată], coincide cu scăderea aportului de carne și lactate și creșterea consumului alimentar pe bază de plante".

Desigur, aceste corelații nu dovedesc că alegerile alimentare pot influența riscul de cancer de prostată. După cum explică autorii, scăderea ratelor de mortalitate a cancerului ar putea fi, cel puțin parțial, datorită îmbunătățirii screeningului și tratamentului cancerului. Cu toate acestea, ei cred că aceste corelații merită o examinare suplimentară.

Pentru a investiga, au efectuat o revizuire a studiilor relevante pe care cercetătorii au publicat-o între 2006 și 2017. În total, au examinat 47 de studii, care au inclus peste 1 milion de participanți. Autorii prezintă concluziile lor generale:

"Majoritatea studiilor au arătat că alimentele pe bază de plante sunt asociate fie cu riscul scăzut sau neschimbat de [cancer de prostată], în timp ce alimentele de origine animală, în special produsele lactate, sunt asociate fie cu risc crescut sau neschimbat de [cancer de prostată]."

Autorii nu au găsit nici o creștere, nici o scădere a riscului de cancer de prostată în studiile care au evaluat carnea roșie, carnea albă, carnea procesată sau aportul de pește.

Pe scurt, chiar și cu accesul la o cantitate impresionantă de date, descoperirea legăturilor solide între dietă și cancer este încă dificilă.

Acestea fiind spuse, autorii consideră că potențialul creștere a riscului legat de lactate merită investigat în continuare.

„Revizuirea noastră a evidențiat o cauză de îngrijorare cu consumul ridicat de produse lactate. Rezultatele susțin, de asemenea, un corp din ce în ce mai mare de dovezi cu privire la beneficiile potențiale ale dietelor pe bază de plante.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel