Cancerul de prostată, ucigașul tăcut. Fejer: Sugerează o boală avansată. Urmărirea bolii, începută înainte de apariția simptomelor zgomotoase

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cancerul de prostata - FOTO: Freepik
cancerul de prostata - FOTO: Freepik

Cancerul de prostată, boala silențioasă, care afectează bărbații. În stadiile incipiente simptomele lipsesc.

Cancerul de prostată, o cauză importantă de mortalitate la bărbat, se dezvoltă lent și de obicei asimptomatic, la nivelul zonei periferice a prostatei. În România, cancerul de prostată era al treilea cel mai frecvent cancer nou diagnosticat la bărbați, în 2018, conform estimărilor Globocan.

Cancerul de prostată, când sunt indicate primele investigații medicale

Dr. Eniko Reka Fejer, medic primar oncologie, a explicat când sunt indicate primele investigații medicale în cazul bărbaților. Odată cu avansarea în vârstă, mai ales după trecerea pragului de 50 de ani, este recomandată vizita la medicul urolog în vederea începerii screeningului pentru diagnosticarea precoce a cancerului de prostată.

”În mod optim această urmărire ar trebui înainte de debutul unei simptomatologii zgomotoase urinare cum ar fi urinatul cu sânge sau retenția de urină, modificările tranzitului intestinal sau durerile osoase care sugerează o boală avansată. Din acest motiv, recomandăm începerea unei urmăriri printr-o analiză de sânge simplă care se numește PSA, adică antigenul specific al prostatei de la vârsta de 50 de ani la pacienții asimptomatici. 

În cazul în care o familia respectivă avem un istoric de antecedente de tumoră malignă de prostată, această urmărire ar trebui începută de la vârsta de 45 de ani. Alte situații sau considerații genetice care cresc riscul dezvoltării unui cancer de prostată recomandă începerea monitorizării de la vârsta de 40 de ani. 

Această analiză de sânge trebuie completată periodic și de un examen urologic printr-o examinare digitală rectală”, a explicat dr. Eniko Reka Fejer, la Digi 24. 

Vezi și: Atacul ischemic tranzitoriu, factor favorizant pentru AVC. Trebuie tratat în câteva ore. Cum recunoști simptomele

Cancerul de prostată, planul de tratament

Planul de tratament este individualizat pentru fiecare pacient în parte și poate include:

- chirurgie: prostatectomia radicală robotică (cu sistemul robotic da Vinci Xi), laparoscopică sau clasică;

- radioterapia externă, brahiterapia;

- tratamentul oncologic, care poate fi hormonal, chimioterapie sau terapie biologică (imunoterapia).

Vezi și: Stimulează colagenul cu cinci produse naturale: pielea ta va fi tânără și luminoasă

”Planul de tratament este influențat de mulți parametri obiectivi pe care îi revedem odată cu punerea diagnosticului, și anume biopsia. Ne bazăm pe rezultatul histopatologic care arată agresivitatea tumorii. Ne bazăm pe stadializarea efectuată prin evaluări imagistice, cum este RMN, CT și scintigrafia osoasă sau diferite evaluări PET-CT și într-o comisie multidisciplinară stabilim evaluarea terapeutică, secvențierea optimă a tratamentului. 

În situația în care boala este localizată alegem o terapie definitivă chirurgicală sau de radioterapie care este acompaniată de hormono-terapie prin injecții la intervale regulate de timp. În stadiile avansate de boală recurgem la ajutorul medicamentelor de chimioterapie. În situațiile în care avem o mutație genetică evidențiată administrăm terapie țintită. 

Vezi și: Motivația zilei: Dăruiește-i asta persoanei pe care o iubești

Când avem biomarkeri predictivi de imunoterapie folosim imunoterapia. În tumorile maligne de prostată există un vaccin antitumoral înregistrat. 

Aș vrea să menționez o situație particulară, tumorile de prostată dacă sunt restrânse doar la nivelul prostatei și conform histopatologiei au o evoluție mai puțin agresivă putem temporiza inițierea tratamentului activ în acord cu pacientul. Aceasta presupune o disciplină din partea pacientului, dar și a urmăritorului de a se prezenta periodic la evaluări sanguine a PSA-ului, respectiv la evaluare urologică și în momentul în care observăm virarea tumorii înspre malignitate sau agresivitate mai intensă recomandăm începerea tratamentului activ.

Recurgem la această metodă în situația în care pacientul este mai în vârstă și nu dorim să îl expunem la reacțiile adverse ale tratamentului”, a mai explicat medicul.

Vezi și: Roșia din piață vs. roșia din supermarket. Detaliul pe care trebuie să-l știi. Lygia Alexandrescu: Un proces de degradare. Nu are legătura cu gena noastră

Cancerul de prostată, ce trebuie să știe pacientul

”Pacientul trebuie să fie informat asupra bolii lui, să fie atent la reacțiile adverse. În acest conglomerat de tratamente pot apărea tot felul de reacții adverse variate. La hormono-terapie vorbim de disfuncții metabolice, o creștere ponderală importantă. În cazul intervențiilor de radioterapie sau intervenții chirurgicale poate să apară disfuncția erectilă, chimioterapia are efectele cunoscute. 

De aceea, pacientul trebuie familiarizat că o să îl aștepte aceste efecte adverse ca să nu ajungem într-o situație de anxietate, inclusiv depresie care să necesite consiliere psihologică. Recomandăm să se adreseze prompt, să ceară ajutor în momentele în care au efecte adverse”, a mai subliniat dr. Eniko Reka Fejer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel