Când se face colonoscopia. Florentina Ioniță Radu: Acum, se face sub anestezie, pacientul NU știe nimic

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cand se face colonoscopia - Foto: Freepick @brgfx
Cand se face colonoscopia - Foto: Freepick @brgfx

Conf. univ. dr. Florentina Ioniță Radu, medic gastroenterolog la Spitalul Militar Central "Carol Davila" ne-a vorbit despre colonoscopie.

"Colonoscopia crează un grad de disconfort, dar din punct meu de vedere, cred că în acest moment disconfortul este legat doar de pregătirea de dinainte de colonoscopie, pentru că nu este plăcut ca o zi întreagă că bei doar lichide și să iei niște plicuri de substanță care facilitează eliminarea scaunelor, că ai scaune numeroase.

Ca și manevră, în condițiile actuale, cel puțin în Spitalul Militar Central "Carol Davila" și nu numai, colonoscopia se efectuează în condiții de anestezie, cu medic anestezist alături, pacientul nu știe nimic.

Deci colonoscopia nu mai este o problemă de disconfort al pacientului", a declarat Florentina Ioniță Radu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Diareea sau constipația, semnele cancerului de colon. Florentina Ioniță Radu, despre DETOX sau CLISMĂ: De 2 ori pe an, dar să nu fie o practică

Când trebuie să facem colonoscopia

 

"În mod normal, după 50 de ani trebuie făcut un test FIT, să vezi dacă te încadrezi sau nu. Dacă testul este negativ nu are rost să faci decât dacă ai alte simptome însoțitoare.

Bineînțeles că este indicat să faci, dar nu este în ghiduri că trebuie să faci.

Dar după 60 de ani trebuie cel puțin o dată făcută colonoscopie. Trebuie să o faci ca să vezi cum stai".

După 60 de ani e nevoie să repeți din an în an, pentru că acest dezechilbru dintre producție și apoptoză și producție de celule se accentuează", a mai spus medicul gastroenterolog.

Cine e pacientul care face cancer de colon. Dr. Radu: Carnea roșie și mezelurile, VINOCATE. NU apare brusc și poate fi tratat!

Ce este testul FIT, testul pe care ar trebui să-l faci înainte de colonoscopie

 

Întrebată despre metoda de depistare a cancerului de colon și cât de des trebuie să efectuăm analizele, medicul gastroenterolog Florentina Ioniță Radu a explicat ce este testul FIT.

"În principal, pentru cei care au factor de risc, este bine să facă un test FIT, un test fecal imunochimic. Înseamnă că se identifică în fecale prezența sângelui.

Testul acesta trebuie făcut în anumite condiții printre care că trebuie să înlături carnea din alimentație. Trebuie respectat un regim exact cu o zi înaintea testului

În momentul în care apare acest test pozitiv, automat trebuie mers mai departe și investigat.

Testul nu doare. E o probă de scaun, așa cum se dă și coproparazitologic sau testul antigen fecal, helicobacter. O probă de scaun care trebuie dusă la laborator, într-un recipient special.

O cantitate foarte mică se duce la laborator și-ți spune dacă este pozitivă sau negativă, dacă există sau nu există sânge în scaun, în materiile fecale. În mod normal nu are ce să caute sânge în materiile fecale. Și bineînțeles, trebuie discutat, trebuie făcută o anamneză a pacientului să vedem, pentru că poate prezența sângelui în materiile fecale nu e din cauza afecțiunii colonului, ci poate are o boală de reflux, o lucrare dentară. Trebuie discutat cu pacientul.

Noi discutăm despre situația ideală în care un pacient care nu are tulburări gastrice, duodenale, antecedente și așa mai departe, dar are pur și simplu tulburare de tranzit sau are o încărcare genetică despre care am mai vorbit sau are scădere ponderală avansată, scade mult în greutate sau are astenie marcată", a declarat Florentina Ioniță Radu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Citește mai departe AICI

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel