Cântatul la tobe îți face creierul mai eficient. Toboșarii, abilități unice

De-a lungul anilor de practică, toboșarii par să modifice modul în care cele două părți ale creierului lor comunică. Conform unui studiu recent, cablarea care se desfășoară între cele două emisfere ale creierului unui baterist este semnificativ diferită față de acelora de non-muzicieni.

Cântatul la tobe este o abilitate unică. Toboșarii pot finaliza simultan diferite sarcini ritmice cu toate cele patru membre. Coordonarea necesară este imposibilă pentru ceilalți oameni, explica Medical News Today.

După cum explică autorii celui mai recent studiu, „în timp ce majoritatea indivizilor pot efectua sarcini motorii ușoare cu două mâini la un nivel similar, doar foarte puține persoane pot efectua sarcini motrice complexe cu ambele mâini la fel de bine."

În ciuda abilităților neobișnuite ale tobelor, până în prezent, niciun studiu nu s-a concentrat asupra creierului toboșarilor.

Cântatul la tobe și creierul

Recent, un grup de cercetători și-a propus să investigheze modificările creierului asociate tobelor.

Autorii, de la Bergmannsheil University Clinic și unitatea de cercetare biopsihologie de la Ruhr-Universität, ambele din Bochum, Germania, și-au publicat lucrarea în revista Brain and Behavior.

Pentru a investiga, oamenii de știință au recrutat 20 de toboșari profesioniști, care au avut în medie 17 ani de experiență la tobe și au practicat în medie 10,5 ore în fiecare săptămână. De asemenea, au recrutat 24 de subiecți care nu cântau niciun instrument muzical.

Oamenii de știință au utilizat tehnologia de scanare RMN pentru a măsura diverse aspecte ale structurii și funcției creierului lor.

Funcție normală

Studii anterioare, analizând alte tipuri de muzicieni, au arătat cum creierul se adaptează și se schimbă ca răspuns la ani de practică pe instrumente muzicale.

În general, aceste studii au examinat modificările materiei cenuții, care include regiuni responsabile de percepție, memorie, vorbire, luarea deciziilor și multe altele.

Cu toate acestea, în ultimul studiu, autorii s-au concentrat pe materia albă - autostrada informațională a creierului.

Atunci când o persoană dreptace îndeplinește o sarcină cu mâna dreaptă, partea stângă a creierului sau emisfera contralaterală, de regulă, o reglează. Când cineva îndeplinește o sarcină cu mâna stângă, ambele părți ale creierului tind să împartă sarcina.

Corpus callosum - un tract gros de materie albă care leagă cele două emisfere - joacă un rol esențial în această asimetrie emisferică.

De ce materie albă?

Substanța albă conține tracturi de fibre care leagă regiuni îndepărtate ale creierului. În trecut, oamenii de știință au considerat că materia albă este puțin mai mult decât o cablare utilă. Astăzi, însă, ei consideră că sunt mult mai critici pentru funcționarea creierului.

În special, autorii studiului actual s-au concentrat asupra corpus callosum. S-au concentrat aici pentru că aceștia consideră că „abilitatea remarcabilă a unui toboșar de a decupla traiectoriile motorii ale celor două mâini este probabil legată de funcțiile inhibitoare ale corpului callosum".

Așa cum era de așteptat, au existat diferențe între structura corpului callosum între toboșari și restul oamenilor.

Oamenii de știință au descoperit că acest corpus callosum al unui baterist are rate de difuzie mai mari decât controalele, în special secțiunea anterioară. După cum explică autorii, acest lucru indică „modificări microstructurale". Următoarea întrebare este: ce fel de modificări structurale au avut loc?

Clinic, o rată de difuzie mai mare în corpus callosum nu este considerată un semn bun. De obicei, implică pierderea sau deteriorarea substanței albe, așa cum se observă la persoanele cu scleroză multiplă. Cu toate acestea, deoarece acești participanți erau toți și sănătoși, descoperirea necesită o explicație diferită.

Cercetătorii cred că corpul callosum anterior la toboșari conține mai puține fibre, dar că aceste fibre sunt mai groase decât în non-toboșarii. Acest lucru este important deoarece fibrele mai groase transferă impulsurile mai rapid.

Într-adevăr, în lucrările anterioare, oamenii de știință au arătat că scorurile de difuzie medie sunt asociate cu timpi de transfer mai rapizi între emisfere.

Potrivit autorilor, secțiunea anterioară a corpului callosum conectează regiuni ale creierului, cum ar fi „cortexul prefrontal dorsolateral [care este] legat de luarea deciziilor în timpul mișcării voluntare, precum și de diferite domenii legate de planificarea și execuția motorie".

Performanța evaluării

Ca parte a studiului, oamenii de știință au testat abilitățile la tobe ale fiecărui participant folosind un software special. Bazat pe tehnologia consolei de jocuri, testul a inclus o varietate de ritmuri de tambur și diferite niveluri de complexitate.

Software-ul a măsurat cât de exact fiecare baterist a urmat un model de tambur dat și a generat un scor. Nu este surprinzător, toboșarii au marcat semnificativ mai bine decât grupul de control.

Folosind aceste scoruri, cercetătorii au putut demonstra că cei care s-au comportat cel mai bine la testul de tobă au avut cele mai mari rate de difuzie în corpus callosum. După cum explică autorii:

„Astfel, un callosum anterior al corpusului mai eficient duce la o performanță mai bună a tobelor".

În plus, oamenii de știință au arătat că în timpul sarcinilor motorii creierul toboșilor era mai puțin activ. Un creier organizat eficient necesită mai puțin efort pentru a finaliza o sarcină - oamenii de știință numesc acest eșantion slab.

Autorii cred că descoperirile lor indică faptul că „tobă profesională este asociată cu un design neuronal mai eficient al zonelor motorii corticale".

Aceste descoperiri sunt interesante în sine, dar autorii speră că rezultatele lor ar putea fi utile clinic. Ei explică faptul că „învățarea pe termen lung a sarcinilor motorii complexe ar putea duce la restructurarea substanțială a rețelelor motorii corticale", înțelegerea proceselor poate avea implicații pentru persoanele cu tulburări motorii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel