Captalanul, planta utilizată de 2000 de ani în medicină. Ce beneficii are și care sunt riscurile

Monika Baciu |
Data publicării:
captalanul - FOTO: Freepik@Reflexpixel
captalanul - FOTO: Freepik@Reflexpixel

Captalanul este o plată utilizată de peste 2000 de ani în medicina alternativă. Dar care sunt beneficiile sale pentru sănătate și există riscuri implicate de utilizarea acesteia.

Captalanul provine dintr-un arbust care crește în Europa, Asia și în unele părți ale Americii de Nord și este disponibil ca remediu natural în multe magazine naturiste și farmacii. Este cel mai frecvent utilizat pentru a trata migrenele și febra fânului, deși are o serie de alte utilizări potențiale.

Captalanul, ce este

Numele propriu al plantei de captalan este petasites hybridus. Crește cel mai bine în mlaștini umede, în solul umed al pădurilor sau pe malurile râurilor.

Extractul de captalan este luat din frunza, rădăcinile sau bulbul plantei.

Folosirea captalanului pentru tratarea afecțiunilor poate fi urmărită încă din Evul Mediu, când a fost folosit pentru a combate ciuma. De-a lungul secolelor, a fost folosită pentru a trata o serie de afecțiuni, printre care:

- răni

- tuse

- astm

Astăzi este cel mai frecvent utilizat pentru a trata:

- durerile de cap și migrenele

- alergii, cum ar fi febra fânului

- stomacul deranjat

- infecții ale tractului urinar

Cea mai populară utilizare a captalanului este în tratamentul migrenelor și al durerilor de cap. Cercetările științifice arată că această utilizare este bine întemeiată.

O analiză din 2011 a constatat că extractul de captalan este un tratament sigur și eficient pentru migrene, în special în doze mari. Cercetătorii au remarcat că nu se cunoaște modul exact în care captalanul acționează pentru a ameliora migrenele.

Cu toate acestea, ei cred că este legată de efectele antiinflamatorii ale componentelor active, notează Medical News Today.

Vezi și: Plantele de interior care te feresc de cancer. Au absorbit compușii toxici în 8 ore. Rezultate uimitoare

Captalanul, eficient pentru febra fânului

Captalanul este adesea folosit pentru a trata rinita alergică, cunoscută în mod obișnuit sub numele de febra fânului. O analiză din 2007 a studiilor existente a constatat că există dovezi încurajatoare care sugerează că extractul de captalan poate ajuta la tratarea rinitei alergice sezoniere.

Cu toate acestea, analiza a solicitat efectuarea unor studii suplimentare pentru a confirma rezultatele, deoarece trei dintre studiile care au constatat că extractul de captalan îmbunătățește simptomele rinitei alergice au fost finanțate de o companie care a fabricat produse de captalan.

Captalanul, efect asupra stomacului deranjat

Unii oameni folosesc captalanul pentru a trata tulburările de stomac și consideră că este eficient. Cu toate acestea, există puține dovezi științifice care să susțină această utilizare.

O revizuire din 2011 a remarcat că extractul de captalan poate provoca, de fapt, probleme de stomac. Cercetătorii au constatat că problemele de digestie, cum ar fi eructațiile, au fost un efect secundar al consumului de captalan.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a susține afirmația că extractul de captalan este un tratament eficient pentru stomacul deranjat.

Captalanul, efect asupra infecțiilor tractului urinar

Deoarece substanțele chimice active din captalan ajută la reducerea spasmelor și a inflamațiilor, unii oameni cred că acesta ar putea ajuta la tratarea infecțiilor tractului urinar.

Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi științifice pentru a susține afirmația că extractul de captalan poate combate infecțiile tractului urinar.

Vezi și: Radioterapia, de două tipuri. Când îi este recomandată pacientului oncologic. Matei Bâră: Reduce durerea. Radioterapie paliativă la nivelul metastazelor

Captalanul, ce conține

Captalanul conține două substanțe chimice numite petasin și izopetasin. Aceste substanțe chimice ajută la reducerea spasmelor și a inflamației. Se crede că acțiunea acestor substanțe chimice este cea care confer captalanului beneficiile sale pentru sănătate.

Captalanul este vândut sub mai multe forme, printre care:

- extracte

- capsule

- pulberi

- tincturi

- geluri

Riscuri și considerații

Există mai multe lucruri de luat în considerare înainte de a decide să luați captalan. Ca în cazul oricărui remediu natural, este o idee bună ca o persoană să vorbească cu un medic pentru a verifica modul în care captalanul poate interacționa cu orice medicamente existente pe care le ia.

Vezi și: Boala Lyme: primul vaccin a intrat în teste. Carmen Dorobăț: Sperăm să vină cât mai repede. Boala determină sechele, complicații

Captalanul, substanțe chimice care pot provoca boli grave

În funcție de modul în care sunt preparate, remediile cu captalan pot conține substanțe chimice numite alcaloizi de pirrolizidină (PA). Se știe că aceștia dăunează ficatului și pot provoca boli grave. Ceaiurile și alte produse crude sau neprelucrate de captalan sunt susceptibile de a conține PA și ar trebui evitate.

Este sigur să luați doar produsele de captalan care sunt certificate ca fiind "fără PA", deoarece aceste produse au fost procesate într-un mod care elimină substanțele chimice periculoase.

Efecte secundare

În timp ce majoritatea oamenilor tolerează bine captalanul, unii pot avea efecte secundare. Efectele secundare pot include:

- dureri de cap

- mâncărimi la nivelul ochilor

- diaree

- dificultăți de respirație

- oboseală

- somnolență

Captalanul poate provoca o reacție alergică la persoanele care sunt sensibile sau alergice la alte plante și produse vegetale. În aceste cazuri, trebuie evitată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel