Care este cea mai mare greșeală pe care o facem în diete. Cori Grămescu: Dietele care promit că slăbești 5 kg într-o săptămână, nerealiste

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
diete - FOTO: Freepik
diete - FOTO: Freepik

Care este cea mai mare greșeală pe care o facem în diete. Nu există nicio dietă minune prin care putem să slăbim câteva kilograme în decursul unei săptămâni.

Care este cea mai mare greșeală pe care o facem în diete. Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates, a explicat în cadrul emisiunii Pastila de Sănătate, moderată de Georgiana Ioniță Toader, la DC MEDICAL și Spectacola care sunt greșelile uriașe pe care le facem atunci când urmăm o dietă.

”Din punctul meu de vedere, ca specialist de nutriție, cel mai rău lucru pe care îl putem face corpului nostru este să tot fluctuăm în greutate, să slăbim, să ne îngrășăm. Ne tot creștem gradul de inflamație în corp, digestia se duce pe apa sâmbetei.

Orice am face, este important să ne gândim în primul rând la ”pot susține acest ritm în viața mea 5 ani de zile de acum încolo, cu minim de efort”. În realitate, marea majoritate a oamenilor nu pot susține acest efort pe termen lung. Nu se poate susține și nu este sănătos să îl susținem pe termen lung. Ajungem în niște situații destul de neplăcute.

Dacă ne gândim la procesele noastre de schimbare, prin această paradigmă a efortului minim sustenabil pe perioada de 5 ani, atunci se schimbă întregul narativ intern pentru că trecem dintr-o zonă de impulsivitate și migrăm dintr-o perspectivă emoțională a adultului către o poziționare în care discutăm despre cum ar arăta viața mea integrând bucata asta, construind și în jurul ei.

Nu există un răspuns universal valabil. Un ritm sustenabil poate să însemne și 200 de grame pe săptămână. Dacă cineva poate să susțină 200 de grame pe săptămână slăbite, timp de un an și jumătate, înseamnă foarte multe zeci de kilograme.

Înseamnă o schimbare de substanță în stilul lor de viață și s-ar putea să aibă pe termen lung beneficii mult mai mari decât cei care slăbesc 2 kg într-o săptămână și apoi dau iama în dulciuri”, a spus Cori Grămescu, în exclusivitate la DC MEDICAL și Spectacola, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe.

Vezi și: Cum stabilim o relație sănătoasă cum mâncarea. Alimentele, tratament pentru corp. Cori Grămescu: Așteaptă momentul perfect să se alinieze astrele

Cum se slăbește corect

Nutriționistul Cori Grămescu a explicat cum trebuie să slăbim corect și ce se întâmplă în momentul în care dăm jos prea multe kilograme într-un timp foarte scurt.

”Din punct de vedere metabolic se consideră că un ritm alert de slăbire este între 3-6% din greutatea corporală curentă pe lună.

Dietele care promit că slăbești 5 kg într-o săptămână sunt nerealiste. Se bazează pe deshidratare, pe pierdere de glicogen, pe eliminarea de materii fecale și revii la a mânca normal și revin și kg în plus. Nu începem să slăbim de pe azi pe mâine.

În momentul în care începem să facem deficit caloric, în momentul în care începem să ne stabilizăm glicemia, începem să pierdem din depozitele de grăsime abia după 7-10 zile. Există această latență. Dacă mănânc astăzi o prăjitură și mă uit mâine pe cântar, nu mi-a dus prăjitura în mod magic și mi s-a așezat cu răutate pe fund. Este retenție de apă, este glicogen, dar nu se întâmplă nimic.

Dacă mănânc 7 zile de aici încolo în contextul în care îmi depășesc aportul caloric de menținere în mod sistematic, atunci caloriile se vor pune cu răutate pe fundul nostru, dar justificat”, a mai spus Cori Grămescu.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel