EXCLUSIV Care este cea mai mare greșeală pe care o facem în diete. Cori Grămescu: Dietele care promit că slăbești 5 kg într-o săptămână, nerealiste

Care este cea mai mare greșeală pe care o facem în diete. Nu există nicio dietă minune prin care putem să slăbim câteva kilograme în decursul unei...
Care este cea mai mare greșeală pe care o facem în diete. Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates, a explicat în cadrul emisiunii Pastila de Sănătate, moderată de Georgiana Ioniță Toader, la DC MEDICAL și Spectacola care sunt greșelile uriașe pe care le facem atunci când urmăm o dietă.
”Din punctul meu de vedere, ca specialist de nutriție, cel mai rău lucru pe care îl putem face corpului nostru este să tot fluctuăm în greutate, să slăbim, să ne îngrășăm. Ne tot creștem gradul de inflamație în corp, digestia se duce pe apa sâmbetei.
Orice am face, este important să ne gândim în primul rând la ”pot susține acest ritm în viața mea 5 ani de zile de acum încolo, cu minim de efort”. În realitate, marea majoritate a oamenilor nu pot susține acest efort pe termen lung. Nu se poate susține și nu este sănătos să îl susținem pe termen lung. Ajungem în niște situații destul de neplăcute.
Dacă ne gândim la procesele noastre de schimbare, prin această paradigmă a efortului minim sustenabil pe perioada de 5 ani, atunci se schimbă întregul narativ intern pentru că trecem dintr-o zonă de impulsivitate și migrăm dintr-o perspectivă emoțională a adultului către o poziționare în care discutăm despre cum ar arăta viața mea integrând bucata asta, construind și în jurul ei.
Nu există un răspuns universal valabil. Un ritm sustenabil poate să însemne și 200 de grame pe săptămână. Dacă cineva poate să susțină 200 de grame pe săptămână slăbite, timp de un an și jumătate, înseamnă foarte multe zeci de kilograme.
Înseamnă o schimbare de substanță în stilul lor de viață și s-ar putea să aibă pe termen lung beneficii mult mai mari decât cei care slăbesc 2 kg într-o săptămână și apoi dau iama în dulciuri”, a spus Cori Grămescu, în exclusivitate la DC MEDICAL și Spectacola, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe.
Cum se slăbește corect
Nutriționistul Cori Grămescu a explicat cum trebuie să slăbim corect și ce se întâmplă în momentul în care dăm jos prea multe kilograme într-un timp foarte scurt.
”Din punct de vedere metabolic se consideră că un ritm alert de slăbire este între 3-6% din greutatea corporală curentă pe lună.
Dietele care promit că slăbești 5 kg într-o săptămână sunt nerealiste. Se bazează pe deshidratare, pe pierdere de glicogen, pe eliminarea de materii fecale și revii la a mânca normal și revin și kg în plus. Nu începem să slăbim de pe azi pe mâine.
În momentul în care începem să facem deficit caloric, în momentul în care începem să ne stabilizăm glicemia, începem să pierdem din depozitele de grăsime abia după 7-10 zile. Există această latență. Dacă mănânc astăzi o prăjitură și mă uit mâine pe cântar, nu mi-a dus prăjitura în mod magic și mi s-a așezat cu răutate pe fund. Este retenție de apă, este glicogen, dar nu se întâmplă nimic.
Dacă mănânc 7 zile de aici încolo în contextul în care îmi depășesc aportul caloric de menținere în mod sistematic, atunci caloriile se vor pune cu răutate pe fundul nostru, dar justificat”, a mai spus Cori Grămescu.
Vezi mai multe în VIDEO:
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
Terapia hiperbară: cine o poate face. Dr. Mihai Băican: Funcționează ca un plămân extern
Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
Educaţie pentru sănătate predată de medici în şcoli. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Vom trăi mai mult. Copiii noştri vor trăi mai mult şi mai bine
Anxietatea și depresia, combinație periculoasă în context oncologic. Psihiatrul, rol-cheie în tratament. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Greu de tratat
Boala care afectează un milion de români. Prof. dr. Florin Mihălțan: Exacerbări severe. Capcane care ascund afecțiunea
Boala care afectează un milion de români. Poți suferi de aceasta și să nu îți dai seama încă de la început, iar consecințele sunt grave.
Transplantul hepatic: riscuri și recuperare. Dr. Dragoș Romanescu: Multă minuțiozitate. Pacientul transplantat e un pacient fragil
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Terapia care regenerează celulele. Dr. Mihai Băican: E medicament
Medicina regenerativă revoluționează tratamentele moderne prin puterea oxigenului, de la vindecarea celulelor la reducerea inflamațiilor.
Lucrul nespus despre tratamentul post-AVC. Ioana Milea: Cum să accept la 26 de ani ideea de moarte?
Sănătatea, între tratament și prevenție. Cătălin Radu: O populație educată corespunzător va înțelege și importanța sănătății
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Tot ce trebuie să știi despre durerea de stomac. Dr. Oana Dolofan (SANDOR), la DC Medical și DC News, marți, 12 august, ora 16:00
Prevenția, investiția esențială pentru viitorul sănătății în România. Iulian Trandafir: Este o chestiune de educare a oamenilor
Ispitele de la Insula Iubirii ajung să dezvolte "tricupluri" în viața reală. Psihologul Radu Leca, avertisment
Cum a reușit Andreea Mantea să scape de kilogramele nedorite
Brahiterapia, ce presupune. Dr. Beatrice Anghel: Dirijăm iradierea și o controlăm
Al patrulea transplant hepatic reușit la SANADOR. Dr. Dragoș Romanescu: Cel mai complex. Recuperare rapidă
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.