Care este efectul fructozei în exces asupra sănătății. Bilic: Pe cântar nu avem o greutate de speriat

Care este efectul fructozei asupra sănătății. Mihaela Bilic spune care este cantitatea de fructe ce ne ține departe de probleme.
Nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția cu privire la consumul în exces de fructe, care se traduce în multă fructoză, exces care poate duce inclusiv la ficat gras și steatoză hepatică.
”Fructoza obosește ficatul
Toată lumea știe ca alcoolul e un produs care se metabolizează exclusiv în ficat și ca urmare, consumat în exces, poate duce la steatoza hepatică (ficat gras), colesterol și trigliceride crescute și grăsime pe/în abdomen. Adică acea grăsime care se infiltrează printre organele interne, le sufocă și le îmbolnăvește, chiar dacă pe cântar nu avem o greutate de speriat.
Dar el alcoolul, din ce se obține, de unde provine? Alcoolul este un zahăr fermentat și provine din... fructe și cereale. Da, dragii mei, etanolul este un carbohidrat ce are la bază molecula de fructoză. O moleculă considerată până nu demult benignă că doar, nu-i așa, zahărul din fructe e sănătos!
Ei bine, spre deosebire de molecula de glucoză care poate fi folosită drept combustibil de orice celulă, de la creier până la inimă și mușchi, pe fructoză nu o vrea nimeni. Cu alte cuvinte, când mâncăm pâine, paste, mămăligă, orez sau fasole boabe, toate celulele se hrănesc din amidonul ce conține glucoză. Când mâncăm fructe, toată fructoza se duce în ficat”, a scris Mihaela Bilic pe contul său de Facebook.
Vezi și: Foamea pune ficatul la treabă și ajută la slăbit. Bilic: Se educă asemenea unui mușchi
Care este efectul fructozei în exces
”Atenție, fructoza se metabolizează EXCLUSIV în ficat, iar capacitatea lui enzimatică e limitată (maxim 10-15g/zi). Consumată în exces (peste 500g fructe/zi), fructoza ia calea metabolizării alcoolului și duce la grăsime abdominală, ficat steatozic și colesterol crescut.
Fructele sunt un desert și se mănâncă cu măsură. Mestecate! Pentru că un pahar de suc conține apă și fructoză din 3 fructe, adică materie primă pentru grăsimea de pe burtă”, a concluzionat Mihaela Bilic.
Vezi și: Îndulcitorii artificiali, asociați cu creșterea riscului de cancer
Mierea de albine, doza de energie sănătoasă. Excesul de zahăr crește riscul apariției steatozei hepatice
Zahărul are un conținut foarte mare de zaharoză, de 99,98%, iar odată ajuns în aparatul digestiv acesta este ”rupt” în două: în fructoză și glucoză. ”Este cea mai grea reacție din natură”, a afirmat prof. univ. Ion Ion, în cadrul emisiunii ”Doctor de Bine” de la Pro TV.
”Această reacție nu are loc de la sine. Pentru aceasta ne trebuie un aport de calciu, deci metabolizarea zaharozei presupune un consum din calciu din organism și, de asemenea, mai trebuie un aport de invertază, o enzimă care se regăsește în organism și care contribuie la scindarea moleculei de zaharoză”, a explicat prof. univ. Ion Ion, Facultatea de Chimie și Biochimie.
Zahărul, odată ingerat consumă calciul din sânge, efect major negativ, caloriile din zahăr se duc sub formă de depozite în ficat, iar în exces produs steatoza hepatică. Citește mai departe AICI.
Vezi și: 4 obiceiuri alimentare care duc la ficat gras. Medic: Nu există tratament medicamentos
Cum reacționează creierul la tipurile de zahăr
Noi informații sugerează că există răspunsuri diferite ale creierului la tipurile de zahăr. Astfel, răspunsurile creierului la fructoză, un zahăr simplu conținut de siropul de porumb, cu un grad ridicat de fructoză, ai produs activarea ”circuitului de recompensă” al creierului și au crescut dorința de a mânca, potrivit unor noi cercetări, notează Food and Behaivior Research.
Potrivit datelor, acest lucru nu a fost valabil și pentru glucoză, care este principala sursă de energie a organismului, fiind produsă în principal prin descompunerea zahărului când ajunge în aparatul digestiv.
Ingestia de fructoză produce creșteri mai mici ale hormonilor de sațietate circulanți decât ingestia de glucoză. Mai mult, administrarea fructozei direct în creier provoacă hrănirea la rozătoare, în timp ce glucoza administrată în acest mod promovează sațietatea, sau senzația de sațietate.
Studiile preliminare la oameni au arătat, de asemenea, că glucoza reduce activitatea în hipotalamus, un eveniment asociat cu sațietatea metabolică, în timp ce fructoza nu o face.
Potrivit sursei menționate, indiciile alimentare au produs activare în nucleul accumbens, o parte a ”circuitului de recompensă” al creierului, și au crescut dorința de a mânca. Activarea în nucleul accumbens a fost mai mare după ce au consumat băutura cu fructoză în comparație cu băutura cu glucoză.
Băutura cu fructoză a dus, de asemenea, la evaluări mai mari ale senzației de foame și ale motivației de a mânca în comparație cu băutura cu glucoză.
Vezi și: Cu ce putem înlocui zahărul. Vasi Rădulescu, despre cele 8 variante: Reprezintă poate un rău mai mic
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
-
Infecția urinară comună poate semnala riscul de cancer urogenital17.09.2025, 13:50
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Prepararea termică a fructelor, efect asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu: Se transformă într-un aliment fără viață
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Extractul de ceapă, impact asupra glicemiei. Reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%
Această legumă comună reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%.