Care este legătura dintre calorii și dulciuri în timpul dietelor. Pleșea: Din păcate acestea ne îngrașă

Cum să combinăm alimentele sănătoase astfel încât să nu mai fugim după dulciuri. ”Pe termen lung ele ne fac rău”, afirmă nutriționistul.
Îți dorești să mai scapi de câteva kilograme, însă întreaga dietă îți este dată peste cap de combinațiile alimentare pe care le faci, la care mai adaugi și o fugă după ”ceva dulce”, acel ceva care să își dea surplusul de energie.
Doctorul Ruxandra Pleșea, medic nutriționist, diabet și boli metabolice, a prezentat câteva dintre combinațiile alimentare, aparent sănătoase, dar care nu ajută la slăbit, deși aceste alimente luate separat sunt considerate bune și sănătoase. Mai mult decât atât, medicul a precizat de ce ”dulcele” ne poate sabota dieta.
”Creierul omului este făcut să caute gustul de dulce, pentru că noi așa am supraviețuit, ce era amar era otrăvitor, ce era dulce era bun și sănătos. Și am rămas așa, din păcate. Magazinele au crescut, industria alimentară ne oferă dulciuri din ce în ce mai sofisticate, este greu să rezistăm, iar dacă nu avem o pregătire bună, o strategie, vom cădea în capcană”, a explicat dr. Ruxandra Pleșea, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1, de ce au ajuns dulciurile să ne saboteze curele de slăbire.
De altfel, mai spune specialistul în diabet, nutriție și boli metabolice, ”simplul gând că ne-am propus să nu mai mâncăm mult și să slăbim va induce niște mecanisme de contra-reglare. Adică, organismul nostru care vrea doar să trăiască, nu să fie frumos sau să fie slab o să spună Ba o să mănânci, dragul meu stăpân, mai mult decât înainte! Și crește pofta de dulce. Dacă nu ești mâncat, la o oră, două după o masă necorespunzătoare o să bați la ușă la cofetărie, mânat, voința tu mai are ce face pentru că vine instinctul, care este mult mai puternic”.
În acest sens, nutriționistul afirmă că masa zilnică trebuie să fie încărcată de nutrienți și suficienți astfel încât la o oră după masă să nu mai umblăm după ”ceva dulce”. Iar explicație pentru care ajungem să ne confruntăm cu această problemă nu este dată de absența dulciurilor din meniul nostru, ci din cauza caloriilor, care nu sunt corelate cu scopul propus.
”De cele mai multe ori ne lipsesc suficiente calorii și am făcut astăzi câteva mese rele, ele par bune, s-ar putea înscrie într-o dietă de pierdere în greutate, dacă nu ești avizat, însă pe termen lung ele ne fac rău. Nu anumite combinații dintre carne și cartofi ne îngrașă, acesta este un mit care a funcționat cu ani de zile și în România, când se mânca disociat, ori carnea, ori cartofii, ori orezul, ori carnea, însă nu ne-a adus beneficii, nici nouă, nici omenirii.
Ba din contră, astăzi studiile spun că ideal este să mănânci combinat, adică să ai și carbohidrați, și proteine, să ai și grăsime, și fibre, în cantități moderate fiecare, dar împreună, astfel încât masa în ansamblu să aibă un indice glicemic mic, să aibă suficență de nutrienți și tu să fii cam 5 ore sătul, că dacă după două ore scade glicemia brusc, ai lipsă în gestiune de nutrienți și apare pe radar?Prăjitura, croissantul, covrigul. Și din păcate acestea ne îngrașă”, a mai spus nutriționistul.
Vezi și: 11 superalimente hipocalorice. Ajută la scăderea în greutate, dar și la diversificarea meniului
Combinațiile care ne împiedică să slăbim
Pentru un om normal, care nu a început o dietă de slăbire, o porție de 300 de grame de paste are o încărcătură glicemică mare,a adică duce la suișuri și coborâșuri de glicemie.
Astfel, sugerează nutriționistul pentru a ”corecta” farfuria de paste aceasta trebuie redusă la un sfert cu paste, un sfert cu brânză sau altă proteină, iar în cealaltă jumătate de farfurie trebuie să se afle niște legume, obținându-se în acest mod o ”farfurie echilibrată și corectă”, la care se poate adăuga o lingură de ulei, ”care este porția corectă, pentru că ori ce am face, că slăbim, că ne îngrășăm, uleiul este esențial pentru grăsimile bune dintr-un ulei de măsline, presat la rece, sau alte grăsimi din nuci și semințe. Vom avea un creier bun, un nivel mai bun de colesterol, grăsimile vegetale nu cresc colesterolul”, a mai spus dr. Pleșea, care a precizat că acest colesterol bun, dacă este în cantitatea bună, ne ajută la producerea de hormoni.
O altă combinație nereușită este cea în care pe farfurie se află doar proteinele și fibrele, din care carbohidrații necesari pentru susținerea efortului intens lipsesc cu desăvârșire. Iar astfel apar hipoglicemia și ”prăjitura de pe radar”, cum plastic a explicat nutriționistul.
Există de asemenea persoane care ”sunt mâncători volumic”, adică acei oameni care au stomacul mare, ce cere mult de mâncare, intră la dietă și atunci își propun să consume alimente slabe în calorii, care fac o cantitate foarte mare, o salată de exemplu, și deși pare mare, în realitate este foarte slabă caloric, slabă în carbohidrați complecși, sunt insuficente proteine pentru un adult obișnuit.
”Per ansamblu, această masă este total dezechilibrată. Dacă ne mai iau și de pufuleți, un produs intens procesat, cu proteina modificată și devin astfel o mâncare de tip inflamator, eu în loc să slăbesc am dezordine calorică și am și inflamație”, a mai spun nutriționistul, care a adăugat că aceasta din urmă are o legătură foarte mare cu slăbitul. Concret, când avem un status inflamator crescut și nivelul hormonilor de stres crescut, următorul pas comandat de organism este ”acela de a stoca grăsimea în zona abdomenului, în ficat, și astfel, în loc de dietă nu slăbim, mai mult, devenim tot mai obosiți, mai mari în zona abdominală și în două luni s-a dus dieta și starea de echilibru”, a mai spus medicul.
Astfel, ca o concluzie a nutriționistului, pentru a nu mai apărea prăjitura pe radar, este important ”să combinăm proteine, suficiente, carbohidrați în cantitate moderată, dar suficientă și de tip integral și cu legume. Aceasta este o masă care ne ține departe de dulce”, a încheiat dr. Pleșea.
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Prepararea termică a fructelor, efect asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu: Se transformă într-un aliment fără viață
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.