Care este legătura dintre calorii și dulciuri în timpul dietelor. Pleșea: Din păcate acestea ne îngrașă
Cum să combinăm alimentele sănătoase astfel încât să nu mai fugim după dulciuri. ”Pe termen lung ele ne fac rău”, afirmă nutriționistul.
Îți dorești să mai scapi de câteva kilograme, însă întreaga dietă îți este dată peste cap de combinațiile alimentare pe care le faci, la care mai adaugi și o fugă după ”ceva dulce”, acel ceva care să își dea surplusul de energie.
Doctorul Ruxandra Pleșea, medic nutriționist, diabet și boli metabolice, a prezentat câteva dintre combinațiile alimentare, aparent sănătoase, dar care nu ajută la slăbit, deși aceste alimente luate separat sunt considerate bune și sănătoase. Mai mult decât atât, medicul a precizat de ce ”dulcele” ne poate sabota dieta.
”Creierul omului este făcut să caute gustul de dulce, pentru că noi așa am supraviețuit, ce era amar era otrăvitor, ce era dulce era bun și sănătos. Și am rămas așa, din păcate. Magazinele au crescut, industria alimentară ne oferă dulciuri din ce în ce mai sofisticate, este greu să rezistăm, iar dacă nu avem o pregătire bună, o strategie, vom cădea în capcană”, a explicat dr. Ruxandra Pleșea, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1, de ce au ajuns dulciurile să ne saboteze curele de slăbire.
De altfel, mai spune specialistul în diabet, nutriție și boli metabolice, ”simplul gând că ne-am propus să nu mai mâncăm mult și să slăbim va induce niște mecanisme de contra-reglare. Adică, organismul nostru care vrea doar să trăiască, nu să fie frumos sau să fie slab o să spună Ba o să mănânci, dragul meu stăpân, mai mult decât înainte! Și crește pofta de dulce. Dacă nu ești mâncat, la o oră, două după o masă necorespunzătoare o să bați la ușă la cofetărie, mânat, voința tu mai are ce face pentru că vine instinctul, care este mult mai puternic”.
În acest sens, nutriționistul afirmă că masa zilnică trebuie să fie încărcată de nutrienți și suficienți astfel încât la o oră după masă să nu mai umblăm după ”ceva dulce”. Iar explicație pentru care ajungem să ne confruntăm cu această problemă nu este dată de absența dulciurilor din meniul nostru, ci din cauza caloriilor, care nu sunt corelate cu scopul propus.
”De cele mai multe ori ne lipsesc suficiente calorii și am făcut astăzi câteva mese rele, ele par bune, s-ar putea înscrie într-o dietă de pierdere în greutate, dacă nu ești avizat, însă pe termen lung ele ne fac rău. Nu anumite combinații dintre carne și cartofi ne îngrașă, acesta este un mit care a funcționat cu ani de zile și în România, când se mânca disociat, ori carnea, ori cartofii, ori orezul, ori carnea, însă nu ne-a adus beneficii, nici nouă, nici omenirii.
Ba din contră, astăzi studiile spun că ideal este să mănânci combinat, adică să ai și carbohidrați, și proteine, să ai și grăsime, și fibre, în cantități moderate fiecare, dar împreună, astfel încât masa în ansamblu să aibă un indice glicemic mic, să aibă suficență de nutrienți și tu să fii cam 5 ore sătul, că dacă după două ore scade glicemia brusc, ai lipsă în gestiune de nutrienți și apare pe radar?Prăjitura, croissantul, covrigul. Și din păcate acestea ne îngrașă”, a mai spus nutriționistul.
Vezi și: 11 superalimente hipocalorice. Ajută la scăderea în greutate, dar și la diversificarea meniului
Combinațiile care ne împiedică să slăbim
Pentru un om normal, care nu a început o dietă de slăbire, o porție de 300 de grame de paste are o încărcătură glicemică mare,a adică duce la suișuri și coborâșuri de glicemie.
Astfel, sugerează nutriționistul pentru a ”corecta” farfuria de paste aceasta trebuie redusă la un sfert cu paste, un sfert cu brânză sau altă proteină, iar în cealaltă jumătate de farfurie trebuie să se afle niște legume, obținându-se în acest mod o ”farfurie echilibrată și corectă”, la care se poate adăuga o lingură de ulei, ”care este porția corectă, pentru că ori ce am face, că slăbim, că ne îngrășăm, uleiul este esențial pentru grăsimile bune dintr-un ulei de măsline, presat la rece, sau alte grăsimi din nuci și semințe. Vom avea un creier bun, un nivel mai bun de colesterol, grăsimile vegetale nu cresc colesterolul”, a mai spus dr. Pleșea, care a precizat că acest colesterol bun, dacă este în cantitatea bună, ne ajută la producerea de hormoni.
O altă combinație nereușită este cea în care pe farfurie se află doar proteinele și fibrele, din care carbohidrații necesari pentru susținerea efortului intens lipsesc cu desăvârșire. Iar astfel apar hipoglicemia și ”prăjitura de pe radar”, cum plastic a explicat nutriționistul.
Există de asemenea persoane care ”sunt mâncători volumic”, adică acei oameni care au stomacul mare, ce cere mult de mâncare, intră la dietă și atunci își propun să consume alimente slabe în calorii, care fac o cantitate foarte mare, o salată de exemplu, și deși pare mare, în realitate este foarte slabă caloric, slabă în carbohidrați complecși, sunt insuficente proteine pentru un adult obișnuit.
”Per ansamblu, această masă este total dezechilibrată. Dacă ne mai iau și de pufuleți, un produs intens procesat, cu proteina modificată și devin astfel o mâncare de tip inflamator, eu în loc să slăbesc am dezordine calorică și am și inflamație”, a mai spun nutriționistul, care a adăugat că aceasta din urmă are o legătură foarte mare cu slăbitul. Concret, când avem un status inflamator crescut și nivelul hormonilor de stres crescut, următorul pas comandat de organism este ”acela de a stoca grăsimea în zona abdomenului, în ficat, și astfel, în loc de dietă nu slăbim, mai mult, devenim tot mai obosiți, mai mari în zona abdominală și în două luni s-a dus dieta și starea de echilibru”, a mai spus medicul.
Astfel, ca o concluzie a nutriționistului, pentru a nu mai apărea prăjitura pe radar, este important ”să combinăm proteine, suficiente, carbohidrați în cantitate moderată, dar suficientă și de tip integral și cu legume. Aceasta este o masă care ne ține departe de dulce”, a încheiat dr. Pleșea.
- 
                        
 - 
                        Un test de salivă ar putea descoperi insuficiența cardiacă04.11.2025, 09:28
 - 
                        
 - 
                        
 - 
                        Pastila care ar putea opri complicațiile diabetului03.11.2025, 21:00
 
EXCLUSIV Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
EXCLUSIV Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
EXCLUSIV Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Diabetul care nu are legătură cu zahărul
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
EXCLUSIV Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
