Care pâine este mai potrivită pentru copii. Bilic: Nu schimbă cu nimic conținutul caloric
Mihaela Bilic demontează alte mituri legate de pâine. Care este sortimentul cel mai potrivit pentru copii și de ce.
De cele mai multe ori alegerea tipul de pâine pe care să îl punem pe masă este dată de multitudinea de informații cu privire la conținutul pâinii, precum și al beneficiilor pe care ni le oferă.
Însă nu întotdeauna ceea ce considerăm ”bun și sănătos” pentru adulți este benefic pentru copii. Astfel, într-o postare făcută pe contul de socializare, nutriționistul Mihaela Bilic a demontat cinci mituri despre pâine.
”Alte 5 mituri despre pâine
Pâinea conține gluten care este dăunător sănătății. ADEVĂRAT și FALS
Glutenul este principala proteină din pâine. Iar proteinele nu pot fi decât sănătoase. În unele țări sărace, unde nu există carne pește și ouă din belșug, proteinele din cereale sunt singura soluție împotriva malnutriției. Glutenul este ingredientul care permite fabricarea pâinii, la contactul cu apa el devine elastic și aluatul poate fi frământat.
În ce condiții glutenul devine un dușman pentru sănătate? La persoanele care suferă de boala celiacă, care nu au capacitatea de a digera gluten. În cazul lor trebuie să evite cerealele toată viața.
Există și o intolerantă la gluten care se manifestă prin balonare și inflamație intestinală. În acest caz este vorba de un dezechilibru temporar, o sensibilitate trecătoare.
Proteinele din cereale se digeră incomplet și mai greu decât proteinele de origine animală. Pentru ca pâinea să fie ușor de digerat, este esențial să fie respectați timpii de dospit, bacteriile din drojdie și Maia realizează o predigestie a glutenului.
Pâinea nu are valoare nutrițională. FALS
Deși au apărut abia acum 10000 de ani în alimentația umană, cerealele reprezintă principala sursă de hrană la nivel mondial. Fără grâu, porumb și orez populația globului nu ar putea supraviețui. Chiar și religia recunoaște, putem trăi doar cu apă și pâine.
Pâinea este atât de importantă pentru echilibru alimentar, încât e considerată un aliment de bază. Ce nutrienți găsim în pâine? În primul rând carbohidrați cu absorbție lentă.
Pâinea conține 50% amidon, este principala sursă de glucoză pentru organism, carburantul esențial cu care funcționează orice celulă vie. In pâine avem și proteine de origine vegetală în proporție de 10-15%, glutenul fiind majoritar.
Pâinea nu are grăsimi, însă conține vitamine din grupul B și minerale (fier calciu magneziu). Dacă pâinea este integrală, este și sursă de fibre (2-6%), a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
Vezi și: Bananele, benefice pentru sănătate. Cele pătate luptă împotriva cancerului
Citiți etichetele și faceți diferența
”Toată pâinea conține aditivi și amelioratori. FALS
Exigențe le consumatorilor obligă industria panificației să facă produse din ce în ce mai performante: vrem pâine pufoasă și gustoasă, care să rămână proaspătă multe zile și să nu mucegăiască. Și dacă se poate să fie ieftină, frământată manual și proaspăt scoasă din cuptor. Ori asta nu e întotdeauna posibil.
Pentru o pâine cu adevărat bună este nevoie de timp (frământat și dospit) și de ingrediente de calitate (făină, drojdie/Maia). Când unul din acești factori nu sunt la superlativ, există aditivi care pot compensa lipsurile: făina e ameliorată, aluatul crește într-o oră în loc de o zi, iar gustul și culoarea se obțin artificial. Deci nu toată pâinea are aditivi, ci doar pâinea ieftină și de proastă calitate.
Citiți etichetele și faceți diferența, cumpărați doar de la producătorii în care aveți încredere, care respectă rețetele și timpii de fabricație. Căutați pâinea cu etichetă curată, când avem ingrediente de calitate și o rețetă tradițională nu e nevoie de aditivi.
Vezi și: Câtă pâine trebuie să mănânci ca să NU te îngrași. Greșeala pe care o faci MEREU
Pâinea făcut acasă este mai sănătoasă. ADEVĂRAT și FALS
O pâine făcută în casă este mai sănătoasă în varianta în care: făina provine de la omoară de încredere, avem cultură de Maia, lăsăm aluatul la dospit 48 de ore și o coacem pe vatră.
Dacă “pâine făcută în casă” înseamnă un Premix de făinuri din supermarket și un aparat electrocasnic de făcut pâine în 2 ore cu tot cu frământat, atunci nu e nimic “mai sănătos” în asta!
Pâinea necesită timp și pricepere, există specialiști din industria panificației capabili să facă pâine mai bună decât noi. Un brutar adevărat se scoală de la 4 dimineața dacă vrea ca pâinea să fie gata la deschiderea magazinului!
Nimic nu se compară cu mirosul de pâine proaspăt scoasă din cuptor, așa că putem face asta acasă, când avem timp și chef. Însă cu siguranță puteți găsi și în magazine pâine de calitate. Și chiar dacă este feliată și pusă în pungă, tot sănătoasă rămâne.
Pâinea integrală este mai bună pentru copii. FALS
Ce are diferit pâinea neagră? O făină mai puțin rafinată, care conține nu doar miezul bobului de grâu, ci și o parte din înveliș (tărâțe). Miezul bobului înseamnă proteine (gluten) și amidon (glucide lente), iar tărâțele înseamnă fibre, minerale și vitamine. Din păcate mineralele și vitaminele din cereale nu pot fi utilizate decât în procent de 10%.
Aportul de fibre/tărâțe nu schimbă cu nimic conținutul caloric. Fibrele au zero calorii și nu hrănesc organismul, ci au rol mecanic, ajută la digestie prin accelerarea tranzitului intestinal.
Ori tocmai aceste tranzit accelerat este contraindicat în cazul copiilor, nutrienții din mâncare nu mai au timp să se absoarbă și pot apărea carențe de vitamine și minerale.
Fibrele insolubile din cereale au o acțiune agresivă și irită mucoasa intestinală, mult mai sensibilă la copii. Consumul de pâine integrală crește riscul de intoleranțe și alergii alimentare, deci copiii trebuie să mănânce pâine albă”, a mai scris nutriționistul.
Pâinea este un aliment de bază, o sursă de glucide lente pe care organismul le transformă în energia necesară vieții, iar conform recomandărilor OMS trebuie să consumăm zilnic 300-500 de grame de pâine, adică 2-3 felii la fiecare masă.
Vezi și: Adevărul despre pâine și aluatul congelat din care e făcută. Care sunt "capcanele" de pe etichetă
-
-
Boala de reflux gastroesofagian crește riscul problemelor cardiace acute01.11.2025, 15:54
-
Alimentele care îți distrug creierul01.11.2025, 14:39
-
Grăsimea care distruge arterele fără să știi. Duce la infarct01.11.2025, 13:28
-
Campania "Copil vaccinat: copil protejat!", derulată în perioada martie-aprilie
Roseola Infantum și varicela: ce trebuie să știi despre aceste boli ale copilăriei
Copiii sunt predispuși la o serie de infecții contagioase frecvente pe care le numim boli ale copilăriei.
EXCLUSIV Diferența dintre infarct și atac de panică. Semnul simplu care le deosebește
Diferențele dintre atacul de panică și infarct. Cum le recunoaștem și cum acționăm corect.
Semnele că ai nevoie de terapie. Daniela Simulescu: O să ai un șoculeț. Nu e că ai luat-o razna sau că trebuie să mergi la un popă
De ce a fost inventat vibratorul, de fapt. Ce boală trata
EXCLUSIV Semnele stresului post-traumatic. Irina Bodnariu: Teama permanentă și așteptarea că ceva urmează să se întâmple sunt cele mai evidente semne
Un psiholog rupe tăcerea despre autism: Oricare dintre noi am fi putut fi în acest scenariu. Nu este o alegere
Secretul tulburător al cuplurilor longevive. Ce se ascunde în spatele aparențelor
Primele semne ale oboselii psihice și cum să le depășim. Ecaterina Bănică: Toată această simptomatologie arată că o serie de valori sunt greșite. Ai nevoie sa le schimbi
Stresul din timpul sarcinii afectează creierul fătului
Un nou studiu arată că stresul din timpul sarcinii afectează creierul fătului.
Medic epidemiolog: Copilul nevaccinat reprezintă un risc pentru sine şi cei din jur
Aplicaţie de monitorizare şi informare medicală a gravidelor şi mamelor cu copii sub 1 an
O aplicaţie de monitorizare şi informare medicală a gravidelor şi mamelor cu copii sub 1 an a fost lansată la Palatul Parlamentului.
Difteria revine în Europa. Un copil de 10 ani a murit în Germania. Conf. dr. Mihai Craiu: Îngerul morții copiilor se întoarce! Nu este o glumă
EXCLUSIV Tranziția spre maturitate și independență pentru tineri. Ecaterina Bănică, despre presiunea de a reuși: Este nevoie să te cunoști pe tine, să știi cine ești
Unele contraceptive, asociate cu un risc uşor crescut de infarct și AVC: Și sarcina creşte riscul de cheaguri de sânge
EXCLUSIV Primul pas pentru îndepărtarea anxietății și depresiei. Ramona A. Dumitru: Dacă faci asta ești în afara pericolului cu potențial distructiv și 100% toxic
Sfaturi de auto-ajutor pentru tinerii și oamenii care trec prin anxietate și depresie.
"Noi nu ne dăm timp să ne cunoaștem. Mergem duși de familie, de societate". Daniela Simulescu: Apoi pățiți ca mine! Vă doresc să cereți ajutor atunci când aveți nevoie, să nu vă rușinați
Paracetamol: doza maximă recomandată, când și pentru ce se ia: Poate duce la insuficiență hepatică
EXCLUSIV Principala cauză a anxietății și depresiei. Ramona A. Dumitru: Cei mai predispuși la această tulburare sunt bătrânii
Care sunt cauzele comune care provoacă anxietatea, respectiv depresia? Cum ne afectează anxietatea și depresia viața de zi cu zi?
Nu mai dormiți cu telefonul aproape de cap sau în pat. Medicul Codruț Sarafoleanu avertizează: Evitați telefonul atunci când semnalul este mai slab
Copiii sunt cei mai expuși la efectele nocive ale telefonului mobil. Medicul ORL Codruț Sarafoleanu le atrage atenția părinților.
EXCLUSIV Principala diferență între anxietate și depresie. Ce spune anxiosul și ce spune depresivul. Ramona A. Dumitru: Anxietatea se referă la frici, depresia la tristețe
Diabetul gestațional poate cauza probleme grave. Riscurile ascunse la care sunt expuse mamele
Diabetul în timpul sarcinii poate cauza probleme grave mai târziu. Mamele au nevoie de un screening adecvat după naștere.
