Câtă pâine trebuie să mănânci ca să NU te îngrași. Greșeala pe care o faci MEREU

Organizația Mondială a Sănătății a făcut recomandări cu privire la consumul zilnic de pâine.
Pâinea este un aliment de bază, o sursă de glucide lente pe care organismul le transformă în energia necesară vieții. Conform recomandărilor OMS trebuie să consumăm zilnic 300-500 de grame de pâine, adică 2-3 felii la fiecare masă.
”Și totuși, de ce dăm vina pe pâine că ne-am îngrășat”, se întreabă nutriționistul Mihaela Bilic, în emisiunea ”Doctor de Bine” de la PRO TV, explicând care este greșeala pe care cei mai mulți dintre noi o facem. ”Greșeala este că mâncăm prea multă. Cât despre intoleranța la gluten, de care suferă din ce în ce mai multă lume, lucrurile sunt mai complicate”, a mai spus medicul.
Glutenul este o proteină din cereale care la contactul cu apa se umflă și devine elastic. De altfel, niciun aluat din făină nu ar putea fi frământat, dospit și bine crescut fără gluten, iar produsele de panificație și patiserie există datorită glutenului.
”Problema apare pentru că este greu de digerat și poate provoca inflamație la nivelul mucoasei intestinale. Aici intervin drojdiile sau bacteriile care se folosesc la frământat. Rolul lor, pe lângă faptul că aluatul crește spectaculos, contribuie la apariția unui mediu acid care frecventează amidonul din făină și descompune proteinele din gluten. O pâine lăsată la dospit va fi mai ușor de digerat, iar riscul de balonare și intoleranță scade semnificativ”, a explicat Bilic.
Care este deosebirea dintre un aluat făcut cu drojdie sau cu maia
Potrivit nutriționistului, procesul de fermentație, aspectul și gustul vor fi diferite.
”Drojdia de bere determină o fermentație alcoolică, în timp ce maiaua produce o fermentație lactică.
În drojdie sunt prezente o serie de ciuperci microscopice, aceleași care ajută la obținerea vinului și a berii. În prezența apei și a căldurii are loc o fermentație acidă a glucidelor din fructe sau cereale, se eliberează acid acetic și dioxid de carbon, un gaz care face aluatul să crească.
În maia avem culturi bacteriene care se hrănesc cu amidonul din făină, îl fermentează și produc acid lactic plus dioxid de carbon.
Există peste 70 de culturi de bacterii diferite prezente în maia, fiecare brutar având propria combinație. Pe lângă faptul că ajută la predigestia glutenului, fermentația lactică neutralizează o parte din fitații prezenți în cereale”, a mai spus Mihaela Bilic.
Ce sunt fitații și care este rolul acestora
Fitații sunt acele substanțe care blochează absorbția mineralelor, precum magneziu și calciu. Astfel, aluatul cu maia, din făină integrală va fi mai hrănitor și mai bine tolerat.
De altfel, nutriționistul atrage atenția cu privire la câteva aspecte importante legate de pâine, adică a timpului de dospire care este esențial, independent de agentul de creștere.
”Ca să reușească să fermenteze amidonul și să descompună glutenul, ciupercile și bacteriile au nevoie de un interval de câteva ore până la câteva zile în care să acționeze. Se spune că cea mai bună pâine este cea care a fost lăsată la dospit 48 de ore. Că este făcută acasă sau industrial, cu drojdie sau cu maia, din făină albă sau integrală, pâinea are nevoie de timp”, a a concluzionat Mihaela Bilic.
Vezi și: Cât de periculos este glutenul pentru sănătate. Copiii, mai predispuși la afecțiunile digestive
-
De ce să-ți pui coajă de banană pe față timp de 7 zile22.08.2025, 23:05
-
De ce a fost inventat vibratorul, de fapt. Ce boală trata22.08.2025, 20:42
-
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”22.08.2025, 20:06
-
-
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.