Care sunt cauzele apariției ADHD și cum poate fi tratată. Afectează atât copiii, cât și adulții

Sonia Baciu |
Data publicării:
care sunt cauzele aparitiei adhd. FOTO Pexels @ Tara Windstead
care sunt cauzele aparitiei adhd. FOTO Pexels @ Tara Windstead

ADHD, tulburarea care afectează și copiii, dar și adulții. Care sunt cauzele și cum se poate trata această tulburare.

Psihiatrul Ioana Silion a explicat care sunt cauzele și simptomele tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), o boală ce afectează nu doar copiii (5% dintre copii, la nivel mondial fiind diagnosticați), ci are un impact important și asupra adulților, în SUA fiind estimat că 4,4% dintre adulți suferă de această afecțiune.

Ce este ADHD

”ADHD-ul poate fi împărțit în trei subtipuri: 

- tulburarea cu deficit de atenție;

- tulburarea cu hiperactivitate și impulsivitate care se manifestă mai frecvent la copii și la adolescenți, mai puțin la adulți;

- varianta combinată, cu deficit de atenție, hiperactivitate și impulsivitate.

Sunt factori predictibili încă din copilărie și adolescență, persoane care vor continua să aibă simptomele respective și la vârsta adultă și anume severitatea simptomelor din copilărie, prezența tratamentului în copilărie, asocierea cu tulburarea de comportament antisocial sau tulburarea opozițională cu probleme de conduită ale adolescenților și comorbiditățile patologic psihice, în special consumul de substanțe și depresie”, a explicat psihiatrul în emisiunea ”Sfat de Sănătate” de la Antena 3.

Cât de periculoasă e depresia la studenți. Leca: Depresia nu alege! Boala decide! Te face să-ți dorești să nu mai faci nimic în viața ta

Care sunt cauzele apariției ADHD

”Cauza este o tulburare de neuro-dezvoltare în copilărie, în dezvoltarea cerebrală a copilului mic. De regulă aceste simptome se atenuează la adulți, dar apar sau se mențin deficitele de atenție și pacienții respectivi nu mai pot funcționa.

Își dau seama că odată ajunși la serviciu nu mai pot funcționa, nu sunt atenți, fac greșeli din neatenție, sunt visători, ca și cum nu sunt implicați în ceea ce fac, lumea are senzația că vorbește pe lângă ei, că răspund cu totul altceva la întrebările pe care le primesc sau întrerup persoane atunci când vorbesc sau când sunt ocupate”, mai spune psihiatrul.

Consumul mai multor fructe și legume poate îmbunătăți atenția copiilor cu ADHD. 62% dintre aceștia sunt sub tratament medicamentos

Persoanele afectate au probleme la locul de muncă

”Persoanele respective își dau seama că au o problemă ca adult, anticipează că parcursul lor va fi nefavorabil pentru cariera lor, pentru că sunt persoane cu o inteligență și cu un intelect normal și își doresc să fie ajutate ca să poată funcționa pe viitor.

Aceste persoane sunt cu o capacitate de concentrare a atenției diminuată, randament profesional scăzut, schimbarea locurilor de muncă pentru că apare iritabilitatea, în special atunci când nu te poți concentra și și să faci lucrurile așa cum trebuie devii nervos, irascibil, poți intra în conflict cu colegii, în familie, nu poți îndeplini sarcinile.

De asemenea sunt împrăștiate, dezordonate, nu își pot prioritiza activitățile la locul de muncă și ajung tot timpul să rămână în urmă sau să rezolve lucrurile pe ultima sută de metri”, mai spune psihiatrul.

Totodată, mai spune specialistul, această tulburare le afectează viața pacineților cu ADHD în mod direct, căci aceștia primesc reproșuri de la angajator, primesc observații în familie pentru că nu își pot îndeplini obligațiile și întârzie întotdeauna.

Cât îi privește pe tineri, care sunt mai conectați cu tehnologia, spune psihiatrul, aceștia au diferite mecanisme de adaptare pe telefon. ”Își pun reminder, își pun calendarul din calculator și toată viața lor este un reminder”, mai spune Ioana Silion.

Nu este o boală care se vindecă

Din păcate, susține specialistul, această patologie nu se vindecăm, ci doar se ameliorează cu tratament corespunzător, mai mult, diagnosticare este foarte dificilă dacă adultul nu vine cu acesta din copilărie.

”Se poate asocia și cu alte comorbidități psihice precum depresia, consumul de substanțe. Pacienții consumă în special marijuana pentru că îi liniștește, se relaxează și se pot concentră.  

Ei sunt tot timpul în priză, sunt acționați ca un motor intern. Ei nu se pot relaxa nici măcar în timpul liber, lucru care este foarte complicat. Duce la o anxietate și o tensiune permanentă.

Oamenii sunt în permanență în imposibilitatea de a funcționa. Apare insomnia, tulburările de alimentație, acești pacienți nu mai pot face diferența între viața personală și profesională pentru că rămân tot timpul în urmă, sunt tentați să lucreze mai mult, deși nu își îndeplinesc sarcinile și nu respectă timeing-ul pe care îl au”, a mai precizat psihiatrul. 

Beneficiile și riscurile tratamentului pentru cei diagnosticați cu ADHD

”Odată pus diagnosticul de ADHD tratamentul este medicamentos, conform ghidurilor internaționale de ADHD, care este același și la copii și la adulți și psihoterapie de tip comportamental pentru căutarea unor mecanisme de adaptare astfel încât să poată funcționa și să își poată duce la îndeplinire sarcinile și activitățile.

Tratamentul este foarte bine tolerat, sigur că pot apărea, ca la orice medicament, efecte adverse, însă beneficiul este mult mai mare decât eventualitatea unor efecte secundare sau reacții adverse la tratament și există și a doua linie de tratament, și a treia linie de tratament, trebuie făcut tot posibilul pentru că acești pacienți să poată funcționa în condiții civilizate”, a explicat medicul psihiatrul la Antena 3.

Vezi și: Modificările alimentației pot reduce simptomele ADHD la copii. Băieții sunt mai afectați de această tulburare 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel