Cartofii noi, beneficii pentru sănătate. Ce compus important au și cum te ajută. De ce să îi mănânci cu coajă

Cartofii noi sunt o sursă importantă de vitamine și minerale. De ce trebuie să îi mănânci cu coajă.
Cartofii noi sunt disponibili, la început de primăvară, în multe soiuri. Cartofii au uneori o reputație proastă pentru că provoacă obezitate, dar, de fapt, sunt săraci în grăsimi și pot face parte dintr-o dietă sănătoasă: modul în care îi gătim și ingredientele pe care le adăugăm la ei, cum ar fi untul sau uleiul, sunt cele care pot aduce calorii.
Poate că i-ați văzut în piețele agricole sau în meniurile restaurantelor și v-ați întrebat ce sunt cartofii noi și ce îi face speciali. Acești cartofi tineri și mici, proaspăt recoltați, sunt dulci, ceroși și plini de umiditate. Ei cresc oriunde se dezvoltă cartofii și sunt recoltați primăvara și la începutul verii, în funcție de climatul dumneavoastră. În salate de cartofi sau fierți cu puțin unt și ierburi, sunt perfecțiune pură.
Vezi și: Testul care îți arată dacă ai cancer pulmonar. Îl poți face acasă. Ce trebuie să observi
Cartofii noi, conținut de minerale și vitamine
Pe lângă faptul că sunt săraci în grăsimi, cartofii sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamine și minerale. Ei conțin vitamina B1 (tiamină), de care organismul nostru are nevoie pentru a ajuta la eliberarea energiei din carbohidrați și este necesară pentru o funcționare sănătoasă a inimii. Cartofii conțin și alte vitamine B, inclusiv acid folic, vital pentru sănătatea celulelor și deosebit de important pentru femeile însărcinate.
Cartofii sunt, de asemenea, una dintre principalele noastre surse alimentare de vitamina C - care ne poate ajuta să luptăm împotriva stresului, infecțiilor, alergiilor și astmului. Vitamina B6, necesară pentru celulele roșii din sânge și pentru sistemele nervos și imunitar, se găsește, de asemenea, în cartofi. Există dovezi că B6 poate fi benefică dacă suferiți de tensiune premenstruală, astm sau diabet.
Fiecare celulă din corpul nostru are nevoie de potasiu pentru a funcționa, din care cartofii sunt o sursă bună. Conținutul de fibre al cartofilor, în special în piele, este, de asemenea, un mare beneficiu și poate ajuta la reducerea riscului de cancer de colon.
Cartofii noi fierți, tăiați în două și amestecați cu sparanghel la grătar și acoperiți cu ou poșat, piper negru proaspăt măcinat și sos balsamic, reprezintă un prânz perfect pentru începutul verii, notează The Guardian.
Cu ce diferă cartofii noi
Cartofii noi au un conținut mai scăzut de amidon în comparație cu omologii lor maturi și își păstrează bine forma atunci când sunt gătiți, ceea ce îi face deosebit de potriviți pentru preparatele la temperatura camerei.
Cartofii sunt, de obicei, unul dintre cele mai economice alimente pe care le puteți cumpăra, iar același lucru este valabil și pentru cartofii noi. Aceștia nu necesită o pregătire extinsă. La urma urmei, aceștia sunt cartofi - una dintre cele mai umile, versatile și nutritive legume pe care le oferă natura.
Cum să gătești cu cartofi noi
Tot ce au nevoie acești tuberculi este o spălare delicată pentru a îndepărta excesul de murdărie, care poate îndepărta și o parte din pieliță. Este în regulă; pielițele sunt subțiri și nu trebuie decojite, dar este bine și dacă se desprind puțin.
Acești cartofi cerșesc simplitate și să fie serviți cu cele mai bune oferte de primăvară/început de vară. Sunt delicioși atunci când sunt fierți simplu și amestecați cu unt și ierburi proaspete, cum ar fi arpagic sau pătrunjel, și rezistă foarte bine în salatele de cartofi pentru picnic.
Este greu să dai greș. Oricum i-ai pregăti, sunt delicioși, dar sunt ideali alături de mielul de primăvară sau de o friptură simplă de pui, cu sparanghel verde strălucitor de primăvară, bineînțeles.
Ce gust au cartofii noi
În același mod în care porumbul proaspăt cules este mult mai dulce decât știuleții care au stat pe aici câteva zile, cartofii noi sunt mai dulci decât cartofii care au stat o vreme în depozit.
Vezi și: Paraziții intestinali, cinci semne de avertizare. La ce să fii atent și cât de gravi pot fi
Rețete cu cartofi noi
Dacă sunteți suficient de norocoși să îi găsiți în timpul scurt în care sunt recoltați și disponibili, consumul acestor cartofi este un deliciu. Nu întâmplător, metodele care li se potrivesc cel mai bine sunt ușoare și nu vă vor supraîncălzi casa pe măsură ce lucrurile se încălzesc afară.
Aceștia devin cremoși dacă îi fierbeți și sunt delicioși atunci când sunt stropiți cu un ulei de măsline infuzat cu ierburi. Când îi prăjiți, pielițele lor subțiri devin plăcut de crocante.
Aceeași tendință de a-și păstra forma înseamnă că cartofii noi nu fac un piure grozav, dar îi puteți folosi pentru a face cartofi "zdrobiți", care pot fi descriși cel mai bine ca o abordare leneșă, la jumătatea drumului, a piureului de cartofi, notează The Spruce Eats.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată. Își pierde proprietățile
Aceasta este singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată pentru că își pierde proprietățile.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
7 ceaiuri care te scapă de răgușeală și tuse. Vindecă gâtul instant
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.